Knottedoek II

De knottedoeken werden alleen in Friesland gebruikt in de tweede helft van de 17e eeuw tot begin 18e eeuw. Zo’n veertien knottedoeken zijn bewaard gebleven. De meeste bevinden zich in het Fries Museum. Gelukkig komt er steeds meer belangstelling voor de knottedoek.

De borduurster van deze knottedoeken heeft er in totaal zo’n dertien gemaakt. Al eerder bracht ik een geboortemerklap van haar hand onder de aandacht in de log van 14 januari 2006, Welkom in het leven.
Haar eerste knottedoek borduurde ze enkele jaren geleden. Ze vertelde mij daar een leuk verhaal over. ‘Ik ging naar familie in Canada en omdat mijn knottedoek één dag na thuiskomst klaar moest zijn, benutte ik alle tijd die ik had om aan de knottedoek te werken. Zo ook in het vliegtuig. De stewardess was zeer geïnteresseerd en vertelde enthousiast dat zij pas getrouwd was en dat haar collega binnenkort zou gaan trouwen… zo borduurde ik het tweede en het derde exemplaar van de knottedoek. Inmiddels heb ik er zo’n dertien gemaakt. Aan de hoeken van de doeken maak ik altijd kwastjes van ecru garen in plaats van akertjes. Op de knottedoek van Duco en Yvonne staat onder hun trouwdatum, 22 december 2003, de datum 02.07.2003 geborduurd met daartussen een baby.’

De afbeeldingen zijn gescand van kopieën waardoor ze niet zo scherp zijn! Maar… hopelijk duidelijk genoeg om een goed beeld te kunnen krijgen van deze prachtige knottedoeken!!

61 gedachten over “Knottedoek II

 1. Wederom mijn oprechte complimenten, aan de borduurster van dit moois!
  En alle aanstaande schoonmoeders: AAN HET WERK!
  Tenminste wanneer je een romantische zoon hebt die “onder de pannen moet”. :o)
  Berthi, jij ook bedankt (en je DS? ook)!
  De functie “laatste reacties” is heel erg fijn!
  :o)

 2. Wat mooi! Kijk dit idee vind ik nu veeeeel leuker dan zo’n t.v.programma,….waarin een schoondochter (geloof ik) gezocht wordt.

 3. prachtige doeken. deze zijn wat meer gevuld dan de doek van Joke Visser uit le Marquoir.Zij geeft als maat plm 50 x 50 aan. heb je gezien dat de letters “van” rechts van de levensboom op de bovenste lap gespiegeld zijn vanwege de symmetrie?

 4. Uiteraard heb ik wat hulp van Matthijs en nog iemand gehad. Zodra de scanner weer aangesloten is, ga ik links nog een (leuke?) afbeelding plaatsen.
  Goed om te horen dat de rubriek ‘laatste reacties’ bevalt.
  De eerste knottedoeken die de borduurster maakte waren ongeveer 28 x 28 cm, later werd dat 40 x 40 cm. In het begin gebruikte ze de kleur blauw omdat het haar lievelingskleur is. Verkeerde keuze. De knottedoeken waren altijd in donkerrood, bruin of zelfs zwart.
  Ingrid, ik heb één keer een glimp opgevangen van het programma “een schoondochter gezocht”……… echt erg!!!!!

 5. Dat had ik gezien, Marcella. Heel mooi!!! Dit soort kleine details zijn zo typerend voor deze borduurster.

 6. Wat een mooie doeken, weer een inspiratiebron!!! De mijne was eerst ook veel kaler, hoe kom ik er toch bij om het op te vullen met Marker motieven. Maar er is naturlijk veel overeenkomst met Frieze en Marker motieven. Ga maar door met ons te inspireren Berthi.

 7. Een ’trouwdoek’….mag ik die (als aanstaande bruid) ook voor mezelf maken?

 8. Moet je beslist doen, Irma! Wat is er leuker dan zo’n mooie blijvende herinnering aan je trouwdag! En….. is dé dag al binnenkort?

 9. Deze knottedoeken zijn geborduurd op kaaslinnen van 14 draadjes per centimeter, Annette-p.
  Heb je nog meer vragen, dan hoor ik het graag.

 10. wat een prachtige doeken en wat een leuk verhaal hoort erbij!
  groet,
  ineke

 11. Ooit heb ik één keer bij “hem hierboven” gekeken, vanaf dat moment bedank ik voor de “eer”.
  De schreeuwlelijk! :oP
  Blokkeren dat IP nummer! :o)
  Of heeft hij opeens borduurpakketjes in de aanbieding? ;oP

 12. Ik MOEST me even afreageren…
  Dat hij zich ook nog bediend van een kinder serie als web naam vind ik helemaal fout…
  :oP JAKKES!

 13. Juul. ik ben het helemaal met je eens!!! De reactie is al verwijderd. Ik heb al eens eerder een reactie van deze persoon verwijderd. Ik blijf alert!!
  Zijn weblog is één woord vreselijk…….. wij zijn niet de enige die dat vinden!!!

 14. Fijn Berthi! :o)
  Ik heb nu niet eens meer gekeken… :oP
  … ’n ezel stoot zich in ’t gemeen maar één keer aan dezelfde steen…
  Laten we ‘m verder doodzwijgen! :oP

 15. Ik blijf kijken naar de doeken. Zijn deze ook van Trees. Heeft inderdaad in het verleden prachtige werken gemaakt. Deze hebben eertijds in HZG gestaan.

 16. Ik heb zijn reactie te snel verwijderd, Juul…… de volgende keer eraan denken om hem te blokkeren!

 17. ja, hier is nog een vraag: worden er voor de knottedoeken speciale motieven gebruikt, of zijn het toch meestal de letterdoek-figuren die je terugziet?
  Ik merk al wel: ik kan er beter eens een retourtje Leeuwarden aan wagen….Kan ik deze doeken live bewonderen!

 18. Heb je vandaag de nieuwe HzG al ontvangen?
  Of heb jij in dit geval een snellere postduif? :o)
  Voor de snelle / vroege lezers:
  6 april textieldag in het Limburgs museum, lees ik…
  10.15 aanvang, over vloertapijten. (van o.a. Paleis op de Dam)
  Gisteren had ik het nieuwe nummer van het Borduurblad. :o)
  Nog geen tijd gehad om te lezen…
  Ik zit te veel op het web! ;o)

 19. Leuk die postzegels!
  Ze kleuren mooi bij je log! :o)
  Ik heb ook enkele “handwerk” postzegels, nog uit de tijd dat zoonlief postzegels spaarde…
  Zo deed ik ook ’n beetje mee.

 20. Annette-p, ik denk niet dat er knottedoeken in de expositie zijn op dit moment. Daarover kun je het beste contact opnemen met het Fries Museum. Bij een knottedoek zie je vaak hoekmotieven, het bekende rijmpje en de levensboom. Je kunt er natuurlijk altijd nog iets eigens aan toevoegen.
  De oude exemplaren zijn vaak niet zo vol geborduurd als deze. Persoonlijk vind ik de opbouw van deze knottedoeken erg mooi.
  In het boek : Letter voor Letter, uitgegeven door het Fries Museum staat een pagina grote knottedoek (oude) afgebeeld.
  Marianne-m, ik ben blij dat je zo enthousiast bent!!
  Ik woon echt ver weg…… geen HzG ontvangen!!!
  De postzegels komen van manlief. De tekst van het linker exemplaar sprak me aan en de rechter vanwege het motief.
  En….. uiteraard uitgezocht op kleur!

 21. Ik moet opzoek naar die zweedse postzegel, was dat een serie handwerkzegels?

 22. Wij hebben alleen deze! Het zou heel goed kunnen dat het een serie was. Ik begin wel nieuwsgierig te worden!

 23. Staat er een jaartal op?
  Google! ;o) of gewoon de postzegel winkel!

 24. Ik heb geen jaartal kunnen ontdekken. Misschien googlen of simpelweg een bezoek brengen aan de postzegelhandelaar!!

 25. De tekst op de Nederlandse zegel is zeker mooi, die zou je moeten borduren! :o) In lavendel blauw!

 26. Hoi Berthi, krijgen we binnenkort iets te lezen over het tapijt in het Paleis? ;o)
  Heb je ’n fijne ochtend gehad?

 27. Juul,
  Een idee…… de tekst van de Nederlandse postzegel borduren op een zakdoekje?! Ik zal eens op zoek gaan naar eventuele andere postzegels met handwerkmotieven. Wie weet wat er nog te vinden is!
  Op Slot Zuylen was enkele jaren geleden een prachtige expositie over damast!!
  Ik ben net terug van de textieldag en het Nederlandse tapijt doet het erg goed op dit moment! Ik had daar geen idee van.
  Ik zal kijken of ik daar een log over kan maken.

 28. Wat goed dat je nieuws hebt geleerd, Juul……!!!!
  Ik was nog iets vergeten……. BEDANKT voor al je nachtwerk dat je verricht hebt!!! Bespaart mij weer tijd……. die ik kan gebruiken voor mijn nachtrust!!!!!!!!!!!!

 29. ZZZZZZZzzzzzzzzzzzsnurkzzzzzzzzzzzzzzzzsnurkzzzzzzzzzzzzzsnurkzzzzzzzzzzzzz ;o)
  Jij ook bedankt! ;o)

 30. Bedankt Irma, voor de mooie afbeelding. De knottedoek is bij mij bekent….. deze staat afgebeeld in het boek Letter voor Letter, geschreven door Gieneke Arnolli en Rosalie Sloof.

 31. Joh, het reacties lezen is ondertussen net zo veel werk als je log lezen…mooi zeg, zo’n doek!

 32. Heeft een van U misschien de tekst uit handwerken zonder Grenzen nr 2 1986 waar de knottedoek in beschreven wordt?? pagina 13-14 17-18 heb ik wel. toch is er het gevoel dat er iets ontbreekt.
  bijvoorbaat dank.

 33. Cathrina, op pagina 15 staat een uitleg en de rijmpjes van de knottedoek en op pag 17 een kleuren foto en werkbeschrijving van de nieuwe knottedoek.

 34. Berthi, wil je lachen?
  Dan moet je het woord knottedoek eens googelen…
  mea culpa mea maxima culpa LOL

 35. Ach, bedoelde je dat…….! Ik had bij google gisteren knottedoek ingetikt en wat zag ik toen tot mijn VERBAZING……..!!!! Maar ik dacht, dat bedoelt Juul natuurlijk niet. Misschien moet ik met de letters van het woord knottedoek gaan googelen oftewel goochelen (beide schrijfwijzen worden gebruikt, zie google) en krijg ik één of ander gek woord! Moet het woord dan niet zo geschreven worden: GOOGLEN?? Door jouw schrijfwijze heb je mij in verwarring gebracht!! Gelukkig is het “mysterie” opgelost!!
  Allemaal jouw schuld……..maar daardoor voel ik me wel vereerd bij Google!!;o) (zal ik ook tekentjes gaan gebruiken?)

 36. Ik heb dit artikel gelinkt en gebruikt voor mijn weblog met jouw goedvinden..?! Hoop dat je er niets op tegen hebt.
  groet, Janny

 37. @Janny, leuk dat je het verhaal over de knottedoek hebt gelinkt. Ik las op je weblog dat je naar de expositie in het Openlucht Museum bent geweest en duidelijk hebt genoten. Ik ben zelf nog niet geweest. Gelukkig staat de expositie nog een poosje.

 38. kan iemand mij aan het kruissteek patroon helpen van de levensboom .Het handwerk ondergedeeld in 6kopien is op twee kopien fout Zoek aub compleet om af te werken

 39. ik ben in het bezit van 3 replica doeken en nummer 4 staat op stapel,maar zou
  het mogelijk zijn om een copie of afdruk te krijgen van uw exemplaren.
  Verder heb ik nog wat doeken betreft een neusdoek zonder tekst maar met
  levensboom van witwerk.
  Met vriendelijke groet
  Rina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *