Textielboek

Wat heb ik, tijdens mijn speurtocht naar handwerk uit de Tweede Wereldoorlog, een fijn contact gehad met Anke Maks. Op haar uitnodiging om eens te komen, ging ik dan ook direct in. Bij haar thuis keek ik vol bewondering naar haar verzameling kinderschoenen en naar haar wonderbaarlijke boeken van eigen hand. Nadat de special van Handwerken zonder Grenzen over 60 jaar bevrijding (nummer 130) uit was, wilde ik graag iets speciaals als herinnering aan de bijzondere 1,5 jaar, dat ik gewerkt had aan dit onderwerp. Mijn keuze viel op een textielboek van Anke Maks. Zij kreeg van mij de opdracht om een boek voor aantekeningen en herinneringen te maken. Het werd een prachtig uniek exemplaar, waar er maar één van is.

In Textiel Plus, nummer 175 van februari 2001, staat een artikel dat over de boeken van Anke Maks gaat. Het zakdoek-briefboek krijgt veel aandacht. Hier worden oude zakdoeken en handgeschreven brieven van haar moeder gecombineerd tot een schitterend intiem boek, waarbij de zakdoeken dienen als bladzijden die de brieffragmenten dragen. Tot en met 7 april 2006 zijn boeken van Anke Maks te zien in Galerie De andere kant.

9 gedachten over “Textielboek

 1. De special van HzG over 60 jaar bevrijding vind ik één van de mooiste nummers.
  Als ik het goed bekijk is de linker foto v.d. voorkant en de rechter foto van het geopende boek?
  Zijn de bladzijden gemaakt van een zelfgeschept bijzonder soort papier?

 2. Op de linker foto zie je de voorkant van het boek en op de rechter foto zie je de eerste bladzijde van het boek.
  Het is een vrij dik boek en als het allemaal handgeschept papier zou zijn…….werd het heel kostbaar. Vandaar dat ik voor een goede kwaliteit papier heb gekozen. Anke Maks maakt zelf wel handgeschept papier. Vaak zijn het dan wat dunnere boekjes.
  Dat meisje op de schommel, dat een beetje zuur kijkt, ben ik inderdaad!
  Nu als een speer naar het museum om een rondleiding te geven!

 3. Prachtig, die voorkant. Die foto van jou ontwaar ik niet, maar ik ben plannen aan het smeden voor Venlo, dus alles komt goed.

 4. bijzonder zo’n boek!
  voor m’n computerweblog hield ik ook een bescheiden logboek bij voor mn borduurwerken, maar dat was een heel eenvoudig zwart aantekenboekje.
  groetjes

 5. @Yvonnep, de foto staat op de beginpagina, Berthi op de schommel. :o)

 6. Thank you!
  <a href=”http://mbmtqzwd.com/elxe/zzzz.html”>My homepage</a> | <a href=”http://uuqbghug.com/bmoq/gafq.html”>Please visit</a>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *