Textiel Plus-dag in Nieuwegein

Eindeloos… over de band tussen oud en hedendaags textiel. Dit was het thema van de Textiel Plus-dag. Op verzoek van Textiel Plus had een aantal kunstenaars en studenten van de kunstacademie Willem de Kooning uit Rotterdam zich laten inspireren door oude handwerkjuweeltjes. Het idee van het vestje, geïnspireerd op een oud geborduurd kastrandje, sprak mij erg aan. Op de linker foto lees je de volgende tekst die op het vestje staat:

Nou, als ik eerlijk moet zijn is ’t
thuis soms best moeilijk –
en soms zelfs ondragelijk –
dit is geen reden om niet door te
gaan. De mooie dingen in het leven
niet alleen maar te zien,
maar, ook te voelen –
te ervaren, toe te laten. En ironie…
En fantasie
en passie een sterke rol
te laten spelen…
en durven zijn.

De andere foto laat de achterkant van het vestje zien met de herhaling van de tekst. Deze tekst is gedrukt en daarna voor een gedeelte geborduurd.

Jacoba de Jonge gaf een lezing over ondergoed uit vervlogen jaren. Het boeiende verhaal vertelde ze aan de hand van de vele voorbeelden die ze meegenomen had. En als je naar een lezing van Jacoba de Jonge gaat, weet je bij voorbaat al dat je een interessant en informatief verhaal te horen krijgt.

Nieuwe materialen, stoffen, garens, wol, verf en mooie kledingstukken waren er volop te koop. Ik ging met een kleine buit huiswaarts: een mooi jasje/vest uit Equador – gekocht bij De Schapekop – speciale enveloppen van handgeschept papier en een dubbelgeweven kashmir shawl uit India.

Wat mij verder opviel van deze dag was het grote aantal bezoekers dat zeer mooie en kleurrijke kleding droeg. Vast en zeker eigen maaksels!

16 gedachten over “Textiel Plus-dag in Nieuwegein

 1. wat een mooie website. Ik ken het tijdschrift textiel plus wel, maar de website kende ik niet. leuk!
  heb je een fijne dag gehad?

 2. Marcella,
  het was een gezellige en inspirerende dag. Jammer dat vilt iets teveel overheerste.
  Verder waren er workshops, lezingen, drie kleine exposities en vooral veel te zien. Vast ook iets voor jou om eens naar toe te gaan.

 3. Nee, Marcella. Als je maar entree betaald. Gisteren was dat 10 euro, wat ik overigens niet goedkoop vind. Het was de eerste keer dat het zo groot opgezet was in het Nieuwegeins Business Center. De zalenhuur is erg hoog en zij moeten uiteraard uit de kosten zien te komen. Een gedeelte van de inkomsten moet via de entree binnen komen. Begrijpelijk!

 4. prachtiprachtigprachtig.
  Is het gedicht en het vestje ‘nieuwerwets’?

 5. Ik vind dat “merklapperige band” zo mooi!
  Vertel er eens wat meer over…
  Kwijl… :o)))

 6. Wat valt er nog meer over te vertellen, dan dat het een oud geborduurd kastrandje is. De tekst die er op geborduurd is, kon ik niet lezen. Het kastrandje lag zo op de grond en uiteraard mocht je er niet aankomen. Jij hebt toch wel geborduurde randjes in je kast, Juul?

 7. Nee, wel patronen van kastrandjes… in de kast…
  Telt dat ook? *Ü*

 8. ontzettend leuke website!
  zijn jullie een vereniging?
  en hebben jullie ook regio groepjes?
  Ik woon in Uithoorn zijn daar ook leden?
  graag zou ik in kontakt komen met en meer willen weten. b.v.b. dank
  Henriëtte

 9. Toevallig ben ik bezig om de afbeeldingen van mijn moeders geborduurde kastrandje om te zetten in een kerstbal, het gaat zo: Elcke vogel prijst zijn nest, ’t Eygen huys is alderbest.
  Niet de allersnelste reactie, na 5 jaar, ‘Beter laat dan nooit’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *