BangBang

Nederland is in de war. De wereld is in de war. Aanleidingen genoeg. Oorzaken genoeg. Misschien komt het vooral door angst. We zijn banger dan ooit, voor de grote wereld waarin zo veel onbevattelijks gebeurt, voor de kleine wereld, de wereld van de stad en de straat, ja, van het huis en het huis van de buren, ook in die wereld voltrekt zich veel wat niet te begrijpen is.

Is dat niet de kern van angst? Onbegrip.

Een voorstelling die na de pauze beter was, dan daarvoor. Twee jaar geleden zag ik van Nilgün Yerli de voorstelling Held op blote voeten, die toen veel indruk op mij maakte. Het was een verslag van een reis, haar eigen geschiedenis.

Nilgün Yerli schrijft columns en boeken, en signeert haar boeken op een mooie manier. Twee gesigneerde boeken heb ik van haar. In het ene boek schreef ze Geluk is de kunst om een mooi boeket te maken met de bloemen die je hebt! en in het andere boek Vlieg zonder angsten en maak je dromen waar!

Het wordt tijd dat ik een leesvakantie ga boeken!

9 gedachten over “BangBang

 1. Bang, je maakt toch je eigen wereld.
  Zet een voorjaarsbloemetje neer en je fleur helemaal op. En wat die vakantie betrefd die moet nog even wachten lijkt mij zo.

 2. Tsja, voor vakantie heb ik inderdaad nog geen tijd…….ik ga er maar vast over dromen en hopen dat het uitkomt!!! Dromen zijn soms toch geen bedrog???!!

 3. Is niet de bedoeling, Juul. Ik heb geen tijd om een cursus “hoe ga ik om met angst” te volgen!!!!!!

 4. Vanavond een discussie gevoerd over het feit dat onderzoek heeft aangetoond dat het de Nederlanders zelf zijn die tegen een multiculture samenleving zijn. Niet de Turken of welke groep datn ook. Onze conclusie was dat angst de oorzaak is. Angst heeft maar 1 oorzaak: het is een primitieve en basale reactie op alles wat vreemd is. Een hele menselijke reactie, maar we moeten wel eerlijk zijn en die angst erkennen. Als je dat niet doet, ben je verloren.
  Ik ben blij met je onderwerp. Wil verder geen moeilijke discussie aanzwengelen want het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan.

 5. Irma, wat een toeval dat jij vanavond een discussie gevoerd hebt over angst.
  Hebben de mensen tegenwoordig niet meer angsten dan, zeg maar, een aantal jaren geleden?
  Toevallig sprak ik gisteren iemand die angsten heeft om ouder te worden. Zij krijgt van de verzekering een cursus aangeboden, om te leren hiermee om te gaan.

 6. Maar… Nilgün stopt er mee. Ze wil niet meer of durft niet meer, ze gaat naar Turkije.
  Tenminste, ik las dit. Nilgün heeft heel kort op deze school gezeten geloof ik, en twee jaar terug vroeg ik of ze hier een optreden wilde doen. Jammergenoeg kon ze toen niet, maar sinds die tijd ontvang ik van haar management wel updates.
  Bang ben ik niet. Misschien omdat we zo verstopt wonen of zo??

 7. Dat is nieuw voor mij, Richtsje.
  In deze voorstelling vertelde ze regelmatig over haar zoontje. Haar hond (ik neem aan dat het haar hond was) verscheen ook op het podium.

 8. Ik denk dat de conclusie ‘angst’ een voortschrijdend inzicht is. Bovendien een ontzettend moelijke en ongrijpbare emotie. Bang van hoogte, bang van donker dat kunnen we wel begrijpen, maar xenofobie -bang van het vreemde- hangt volgens mij toch nog wel in de taboesfeer.
  En dan lachen we om ‘wat de boer niet kent dat vreet hij niet’ maar oh oh wat een waarheid zit er in eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *