Borduurdoos voor kinderen

Gisteren had ik het over een borduurkoffertje voor kinderen, waar we inmiddels veel meer vanaf weten door de reacties. Vandaag wordt het de borduurdoos voor kinderen. In tegenstelling tot de borduurkoffer zijn de handwerkspulletjes uit de borduurdoos wel gebruikt. Je ziet qua inhoud een duidelijk verschil. De doos is hoofdzakelijk gevuld met borduurkaarten. Rechts onder in de doos zie je onderzetters van kurk. Het is de bedoeling, als je naar de deksel kijkt, om een sierrand met kralen om de onderzetter te maken. Verder zie je rechts onder op de deksel een afbeelding van een servetring. Wellicht hoorde dit bij de acht verschillende handwerkjes voor meisjes. Erg leuk vind ik, dat op de zijkant van de deksel een prijssticker van V&D zit, zes gulden en vijftig cent.

Is deze borduurdoos ook uit de jaren ’60? Herkent iemand deze borduurdoos?

19 gedachten over “Borduurdoos voor kinderen

 1. Nu ik deze doos zie herinner ik me dat mijn oudere zus zo iets als dit had. Het kaartje met de bloem komt me bekend voor en er staat me ook iets bij van een rondje kurk met kraaltjes erom heen. Ik weet niet of er meerdere varianten van dt soort dozen op de markt waren ? De nederlandse vlag en de meisjes met bloemetjes komen mij niet bekend voor. Dat hoeft niet zo veel te zeggen want ik ben 7 jaar jonger dan mijn zus er kan dus al veel uit de doos verdwenen zijn voor dat ik hem onder ogen kreeg .
  De zakdoekjes die in de borduurfoffer zaten heb ik zelf vroeger in een borduurdoos gekregen met een meet lintje, draadjes en een naald erbij.

 2. Berthi ik heb nog een borduurdoos van hout, deze heb ik begin jaren 50 gekregen voor mijn verjaardag.Gevuld met zakdoekjes en garen om te borduren. Ook kreeg ik een pyjamazak voor op bed om te borduren erbij. De doos heb en zak heb ik nog steeds.De doos gebruik ik nog regelmatig voor mijn borduurwerk, hij is mooi gelakt en er zijn bloemen op de deksel geverfd.

 3. Wauw, een borduurdoos van hout! Ria, ben er heel zuinig op en zo’n mooie doos moet in de familie blijven!
  Er zijn heel wat zakdoekjes geborduurd als ik alle reacties lees.
  Ik kan me vaag herinneren dat ik ook voorgedrukte (kruisjes) zakdoekjes heb gehad. Waar die gebleven zijn…….?

 4. Ik vraag me af wat dat voor”gedoetje is , links onder , is dat een kattenkopje van papier of zo? Is het een trekpoppetje? Over de borduurdozen weet ik helaas pindakaas niets. Groeten van Marlies

 5. Marlies,
  Links onder op de deksel zie je kartonnen poppetjes die gebruikt werden als opwindkaartjes voor het borduurgaren. En die vindt je terug in de doos met borduurgaren. Het ‘kattenkopje’ heeft blauw, geel en rood garen.

 6. Hallo Berthi, ik heb ook ooit een borduurdoos gehad, maar dat was in de jaren 70. Ik kan mij nog herinneren dat er voorbedrukte zakdoekjes in zaten, waar dus al kruissteekmotiefje op zat. De zakdoekjes waren ook al afgewekt met een mooi randje, dat leek wel gehaakt. Helaas heb ik er niets meer van. Groetjes van Yvonne.

 7. ik heb zelfs een aantal keren zo’n doos in een wat kleinere uitvoering gehad. Eentje met voorbedrukte zakdoeken met een kantje erom heen en ook herinner ik me een doos met grauwe linnen zakdoekjes waarop Hongaarse bloemen waren voorbedrukt. Veel te moeilijk voor een kind om in platsteken te borduren. Ik was nogal kritisch, ( toen al 😉 ) en heb het een heleboel keren uitgehaald. De zakdoekjes zijn nooit afgekomen. Ik zal thuis eens zoeken of er nog dingen van bewaard zijn gebleven.

 8. Ik liet de foto aan mijn schoonzusje zien, zij verzameld o.a. speelgoed uit de jaren 60. Haar reactie:
  >Toevallig heb ik ooit eens een speelgoedboekje gevonden uit ’64/’65 met daarin veel
  bekende merken o.a. Jumbo.
  Deze doos van naald en draad staat er ook in afgebeeld, inderdaad voor de prijs van f .6,50.
  Dit boekje is van september 1964,
  Uitgave: Hausemann&Hotte nv Vedeka nv Amsterdam.

 9. Leuk om te zien, zulke hebbedingen – want dat zijn het eigenlijk! Zelf heb ik zoiets nooit gezien, ook die koffer uit je vorige logje niet. Wel borduurde ik regelmatig toen ik pak-em-beet 9, 10, was, omdat mijn moeder dat veel deed.
  Later is het een tijdelijke passie geweest/geworden: ons huis hangt vól met borduursels!

 10. Hallo Berthi, ik herkende de oos met borduurspulletjes direct. Ik zal een jaar of 8 á 9 geweest zijn. En dat was ik in 1953/54. Die onderzetters moest je met een festonsteek een kraal op de zijkant vast zetten. Leuk om zoiets weer terug te zien. Trouwens… die borduurkoffer van een poosje terug kwam me ook al zo bekent voor. Dat borduurgaren was erg glimmend en glibberde onder je handen weg. Ik kreeg na het overlijden van mijn tante nog wat van dat garen in een doosje. Verder geniet ik elke keer weer van je log. Ik doe zelf veel met vilt,breien en haken. Maar alle onderdelen van het handwerken vind ik eigenlijk leuk. Groetjes Marijna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *