Hema Breiboek

Wie kent het niet, het Hema Breiboek!
Ik heb er altijd veel plezier aan gehad. Regelmatig haalde ik er een breipatroon uit. Beroemdheden als André van Duin en Corrie van Gorp stonden erin, maar ook James Onedin van ‘The Onedin Line’ – toentertijd één van mijn favoriete tv-programma. Deze mensen dreven eind jaren zeventig de oplage tot een recordhoogte. Breien werd nog populairder dan het al was. Maar in 1982 was het over. Het modebeeld verschoof naar verfijndere breisels die niet meer zo gemakkelijk zelf te maken waren. En het breiboek hield uiteindelijk op te bestaan.
Jammer. Van mij mag het Hema Breiboek weer in de schappen liggen. Ik zal de eerste zijn die een exemplaar zal kopen.

Op de afbeelding zie je het breiboek van het modeseizoen 1978/1979.

23 gedachten over “Hema Breiboek

 1. ‘The Onedin Line’… dat was zo’n beetje de laatste t.v. serie waar m’n man nog warm voor liep, en aangezien de muziek nog geregeld bij één of ander t.v. item gebruikt wordt komt hij nog wel eens kijken… (overdrijven is óók ’n kunst…)
  Mijn mannen houden niet van t.v…. rare jongens die mannen… ;o)
  Ik moet toch maar ‘ns ’n sjaal voor ze breien! :o)

 2. Die mannen van jou…….die hebben veel tijd over…….om onder andere heel veel boeken te lezen!!! Doe je best tijdens de boekenweek.

 3. Ik heb nl nog heel veel hand-WERK liggen…
  Ik kom altijd tijd te kort! ;o)

 4. Mijn moeder heeft er nog een paar liggen, van die boeken.
  En ik herinner me al die breisessies in de examenklas havo nog al te goed 😀

 5. Dit Hema Breiboek komt bij mij uit de boekenkast. Toendertijd was het Hema Breiboek een begrip!

 6. ja, ik heb ze ‘vroeger’ ook gehad, maar werkelijk: die heb ik ooit weggedaan. bij de kringloopwinkel liggen ze ook heel regelmatig.
  als je zulke stukjes schrijft, voel ik me wel oud….
  groetjes

 7. ik heb ook nog een paar hema breiboeken liggen. jammer genoeg heb ik er een paar jaar geleden een paar weggedaan en daar heb ik eigenlijk nu spijt van. van mij mogen ze ook terug komen hoor.

 8. Ja ook ik heb deze HEMA breiboeken nog liggen . Bekende voetballers zoals Ruud Krol en Barry Hulshof in mooie truien . Ik heb vele truien gebreid voor mijn jongere broers ook van uitgehaalde wol!Later voor mijn man en kinderen ook veel gebreid en gehaakt en de laatste 18 jaar quilten en patchwork

 9. Het lijkt zo lang geleden dat ze bij de Hema in de schappen lagen, maar in feite valt dat best mee. Alleen zijn er in die tijd zoveel nieuwe ontwikkelingen gedaan, waardoor je het idee hebt dat het zo lang geleden was!

 10. Goed dat je het Hema garen ook even noemt, Yvonne. Anders zouden we het nog gaan vergeten en dat kan natuurlijk niet.

 11. bij de hema zelf lijken ze het wel vergeten te zijn… een paar jaar geleden vroeg ik of ze nog wol verkochten, of misschien weer gingen verkopen. drie verkoopsters gezamenlijk wisten het heel zeker: de hema had nooit breiwol verkocht.
  ik voelde me ineens tamelijk oud.

 12. Zoiets overkwam mij een aantal jaren geleden. Voor mijn expositie Nuttige Handwerken wilde ik een breisel laten zien op de houten breinaalden van de handwerkjuf. Stad en land liep ik af voor een bolletje wol (niet te prijzig). Nergens te vinden…..zelfs bij de Hema niet! Uiteindelijk ben ik thuis op de zolder gaan zoeken.

 13. hallo, ik zoek een breipatroon van een trui met een kat erop.
  Heb jij deze soms liggen??
  met vriendelijke groet,Marleen

 14. ik ben op zoek naar het patroon van een dwars gebreide trui uit het hema breiboek 1978. Die van andre van duin en corry van gorp. kan iemand mij aan een kopie hiervan helpen. zou zeer dankbaar zijn. met vriendelijke groeten carla florack

 15. ik ben op zoek naar een patroon uit de hema boek babyslofjes ze stonden er in verschillende kleuren er in ik hoop dat iemand dat patroontje voor mij heeft want ik kan hem nergens vinden

 16. ik heb ook veel gebreid uit de hema breiboeken
  ooit in eenvlaag van verstand verbijstering heb ik de boeken weg gedaan .Als ik ergens spijt van heb is het wel daarvan .wat mis ik die leuke en makkelijke patronen .
  erg jammer dat de hema ze niet meer opnieuw uitgeef zal een ware ren zijn op de boeken
  Anneke van den Hoogenband

 17. ik vond de breiboeken van de hema ook altijd super. en de wol, en zeker de katoen die ze verkochten was gewoon geweldig. jammer dat het niet meer te krijgen is.
  misschien een tip voor Anneke van den Hoogenband, op marktplaats staan geregeld hema breiboeken te koop. ik heb er zelf ook een paar gekocht.
  trees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *