Jeugdjournaal

Breien was vanavond één van de onderwerpen in het Jeugdjournaal.
De kinderen in Groot-Brittannië krijgen 2x per week breiles. En wat blijkt nu?
Over het algemeen vinden de jongens het breien leuker dan de meisjes en zijn ze vaak ook nog eens beter dan de meisjes.
De kinderen breien voor een goed doel:
Voor de organisatie Kerstmiskind.
‘Het voelt goed om iets voor anderen te doen’, vertellen de kinderen. Alles wat ze breien wordt weggegeven.

Wanneer starten de breilessen op alle Nederlandse scholen weer?
Kijk eens bij Breien en je kinderen.

24 gedachten over “Jeugdjournaal

 1. ja, ik heb het ook gezien. heb zelfs de meiden erbij geroepen. die kunnen ook niet fatsoenlijk breien (schaam schaam). oudste kan het een beetje, maar die anderen echt niet. ik moet ook daarin meer het goede voorbeeld geven…
  en inderdaad: breilessen op school, het is toch wel het minste!
  groetjes

 2. Dank je voor de tip, Anneke. Nu moet ik bekennen dat “Het wandtapijt” bij mij op de stapel ligt van ongelezen boeken. Ik hoop binnenkort wat meer tijd te “krijgen” zodat ik eindelijk weer eens wat meer kan gaan lezen.

 3. Toen het breionderwerp op het jeugdjournaal kwam moest ik gelijk aan jouw log denken! :o)))

 4. Deze link doet me denken aan het ‘Libelle Breistekenboek’. Je moest afbeeldingen van de breisteken (breilapjes) uitknippen en inplakken in een gekocht boek. De uitleg van de breisteken stond er al in, maar de afbeelding ontbrak. Ik heb dat breistekenboek nog steeds. Gewoon handig.
  Misschien ken jij dit boek van de Libelle ook!

 5. Volgens mij zijn ze nooit geëindigd, die breilessen! Alleen moet er nu meer bij, zoals solderen enzo.
  En dat mannen beter breien verbaast mij niet, ze koken ook beter en ontwerpen beter, toch?

 6. De breilessen op de Rudolph Steinerschool zijn nooit gestopt. Solderen enzo…..valt toch onder het vak handvaardigheid? En daar wordt op de meeste basisscholen nog maar minimale aandacht aan besteed!
  Mijn man doet niet aan koken, breien en ontwerpen. Maar, er zijn inderdaad vele mannen die erg creatief zijn op dit gebied.

 7. Goede vraag! Ik weet wel dat er haaklessen zijn voor linkshandigen, maar breilessen……….?
  Misschien dat iemand anders het weet!

 8. Hoi Arja,
  De website die jij noemt, is nieuw voor mij. Deze afbeelding heb ik van een andere site. Ik zal die even gaan toevoegen bij de log.

 9. Mijn dochter breit – alleen linkshandig. Mijn beide zoons haken… waarvan eentje linkshandig. Ik ben rechtshandig in zowel haken als breien en doe beide al meer dan 30 jaar. Dus het was niet zo makkelijk om mijn dochter breien te leren – maar geduld is een schone zaak. Ze weet nu wat ze anders doet en hoe ze een patroon moet interpreteren… ben daar best trots op!

 10. Leuk om te horen dat je kinderen, ook de jongens, zo aktief zijn met handwerken. Daar mag je best trots op zijn, Bianca!!

 11. Wat leuk! Breiles op school… en Anneke: er zijn tegenwoordig ‘garens’ (vroeger noemden we alles wol), waarmee je met pennen 8-10 en alleen recht hele leuke dingen kunt doen. Als je meiden met zoiets een eigen sjaal breien zijn ze de hipsten van de school. Kijk hier maar:
  http://www.wolmarkt.nl/catalog/index.php?cPath=32_160
  Met 1 bolletje, pennen 8 en 20 steken brei je een ontzettend leuk sjaaltje (binnenkort op mijn weblog, even wat boeken uitlezen 😉

 12. dat is herkenbaar ja.
  bij ons op school hielden de jongens niet van breien maar hun sokken waren wel als eerste af.
  wat een gezellige log heb je.
  een goed weekend nog.

 13. Dank je, Anja. Leuk om te horen dat de jongens als eerste hun gebreide sokken af hadden.
  Jij ook een fijn weekend.

 14. ik ben een kind, en ik vind breien heel erg leuk. Maar, ik vind het zo verschrikkelijk moeilijk om steken op te zetten! en als ik alleen thuis ben, en ik heb geen breiwerkje opstaan, en ik wil gaan breien, moet ik wachten tot me`n moeder thuis is. Dat vind ik zo vervelend! Heeft iemand een site voor me of gewoon een tip?? Breien kan ik al. Alleen AveRechts breien kan ik niet. =(
  heeft er iemand iets voor me? als je iets voor me hebt , wil je dat dan in een soort makkelijke beschrijving zetten??
  Dankjeee <3333

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *