Boekenweek 2006

Van Yvonne kreeg ik het advies om De zijdewerksters en De onzichtbare draad te gaan lezen. Een mooie gelegenheid om deze boeken te gaan kopen is uiteraard tijdens de boekenweek.

Inmiddels heb ik de boeken bij mijn boekhandel besteld. Als alles goed gaat zijn ze vrijdag binnen.

De zijdewerksters: China, 1926. Pei wordt door haar autoritaire vader naar een zijdefabriek gestuurd, nadat een waarzegger heeft voorspeld dat zij ongetrouwd zal blijven, en dus ongeschikt. In de fabriek ontmoet Pei meer vrouwen die alleen zijn gebleven, de meesten omdat ze weigerden een verplicht huwelijk aan te gaan. Pei wordt opgenomen in de hechte gemeenschap van deze vrouwen. Met elkaar beginnen ze zich, ondanks de vele ontberingen en tegenslagen die zij moeten doorstaan, thuis te voelen in hun nieuwe situatie. De kracht van hun ambitie, dromen en vriendschap zorgt voor hartverwarmende gebeurtenissen die er uiteindelijk voor zorgen dat de jonge vrouwen een vrijheid bereiken waarop ze niet hadden durven hopen.

De onzichtbare draad: Gail Tsukiyama neemt ons mee naar het China van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De zusterschap van zijdewerksters verbrokkelt onder druk van de oprukkende ‘Japanse duivels’. Ook Pei – voor veel lezers een oude bekende uit De zijdewerksters moet haar veilige omgeving ontvluchten. Hoewel ze zich niet meer kan spiegelen aan haar grote voorbeeld Lin, is ze niet langer alleen: ze heeft zich ontfermd over ji Shen, een tienermeisje dat het oorlogsgeweld van nabij heeft meegemaakt. In Tsukiyama’s sobere maar subtiele stijl volgen we de lotgevallen van de twee vrouwen in Hongkong, waar Pei onder de bedreigende oorlogsomstandigheden een nieuw bestaan voor zichzelf en haar pupil moet zien op te bouwen. Na vele wederwaardigheden – de recalcitrante ji Shen raakt bijvoorbeeld verzeild in de zwarte handel en de triades – begint Pei, met hulp van een stille aanbidder, een eigen zaak: De onzichtbare draad. Daar vindt ze eindelijk weer geborgenheid en zekerheid, daar kan ze met de haar zo vertrouwde zijdedraden, die hun eigen taal spreken, verder weven aan het patroon van het leven.

Ik ben ervan overtuigd dat deze boeken heel boeiend en interessant zullen zijn.
Ga jij nog een mooi boek kopen tijdens de boekenweek?

12 gedachten over “Boekenweek 2006

 1. Tsja, de boekenweek is nog maar net begonnen. Je hebt dus nog bedenktijd…… Ik hoor het wel aan het einde van de boekenweek!!!!

 2. Misschien hoor je het, misschien niet… LOL ;o)
  Maar ik ga NOOIT zonder lege handen naar buiten!

 3. altijd gevaarlijk om de boekwinkel binnen te lopen. er ligt daar zoveel moois en lekkers … misschien ga ik straks even. het is tenslotte boekenweek, en ik heb maar één goede smoes nodig.

 4. Op reis vergeet je de boekenweek helemaal en ik kocht op het vliegveld van Stockholm de nieuwe Donna Leon en het boek A Short History of Tractors in Ukrainian. Ben geen fan van Japin dus voor mij hoeft het boekenweekgeschenk niet.

 5. Je kunt weer even vooruit met je nieuwe boeken.
  A Short History of Tractors in Ukrainian……is ook al vertaald, meen ik.

 6. Hoi! Die boeken zijn echt zooo mooi! Als je nog andere boeken van deze schrijfster wilt lezen, moet je ‘straat van duizend bloesems’ eens lezen. In een woord SCHITTEREND! Succes!

 7. Nieuwsgierig naar welke boeken zo…. klik ik naar deze reaktie. Tot mijn verrassing zie ik een boek wat ik 2 maanden geleden meebracht van de uitverkoop van onze bieb.
  De prachtige kaft sprak me aan én het verhaal over zijdewerksters.
  Nu lees ik dat er ook een vervolg is. Dus daar zal ik eens op letten, want ik wil graag weten hoe het verder ging met Pei.

 8. @Lieke, ik weet van het bestaan van het boek, maar ik kom er niet aan toe op dit moment! Misschien later!
  @Ine, toeval?:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *