Wasdag

Het is weer wasdag. Eigenlijk is het bij mij elke dag wasdag. Ik zorg dat de wasmand niet uitpuilt, maar daar staat tegenover dat de strijkstapel met de dag groeit. Strijken vind ik de meest vervelende huishoudelijke klus. Raar dat ik zo’n belangstelling heb voor mangeldoeken. Deze doeken hebben immers alles te maken met het strijken. Tja, een mens zit nu eenmaal vreemd in elkaar! Mijn voornemen voor deze week? Je raadt het al…

De afbeelding laat de wasdag op Urk zien. Deze kaart heeft een poststempel van 1961. Verder lees ik de volgende tekst: Elk jaar minstens één dag naar Urk. Dat moet er dit jaar dan maar eindelijk eens van komen!

18 gedachten over “Wasdag

 1. Hallo Berthi,
  ook ik heb een gruwelijke hekel aan strijken!! Dus bekijk ik wat echt ‘nodig’ is. Ook stop ik vaak de spullen in de droger:ze komen er lekker zacht uit en is strijken vaak overbodig. Eigenlijk zit het meeste strijkwerk in ons hoofd, mijn 2 dochters hebben niet eens een strijkbout en toch is het nooit dat ik denk, meiske strijk je kleding eens. Dus…..kunnen wij, “de Antieke meisjes” hier iets van leren! Op dit vlak: maar al te graag, haha
  Lapjes strijken voor mijn patchwork? Geen probleem, graag zelfs!!!

 2. Ha wat leuk, die enorme onderbroeken ook. 🙂
  Lie(f)s
  houdt ook niet van strijken, dus staat vaak ‘smorgens vroeg half bloot aan de plank.

 3. Ik heb helemaal geen hekel aan strijken, ik vind het zelfs leuk. Lekker de radio aan, en dan allemaal van die rechte stapeltjes! Ik kan mijn lol ook op met 4 (jonge) kinderen.

 4. ik stop de spullen juist niet in de droger, omdat ik denk dat ze dan meer kreukelen! want strijken is iets wat ik het meest uitstel.
  jouw voornemen voor deze week? de strijk nog lekker een weekje laten staan natuurlijk….
  groetjes

 5. ook voor mij is strijken niet mijn grootste hobby. (dat is overigens quilten) een vriendin van mij strijkt nóóit, ze houdt bij de aankoop al rekening met “hoe komt het uit de was?” maar met een echtgenoot en zoon die alleen katoenen overhemden aan willen (overgevoelige natuurtjes!), is de plank + bout onvermijdelijk. ik zet er een lekker rustig makende cd bij op en doe het in plukken van 10 stuks, dan weer even pauze met iets leuks, dan weer 10 dingen. bij de urkse dames zal de strijk wel niet zo’n probleem geweest zijn. alleen de spullen voor de dracht, maar de dagelijkse boezeroentjes zullen wel recht van de lijn aan het lijf gegaan zijn. de wind strijkt tenslotte ook!

 6. Goed om te lezen dat ik er meerdere dames (misschien ook wel heren) zijn die het strijken niet tot hun hobby rekenen!
  De wasdroger heb ik net de deur uit gedaan. Net als Anneke denk ik, dat de was er te gekreukeld uitkomt.
  Ik heb behoorlijk wat overhemden te strijken van manlief. Gelukkig heeft hij voldoende hoge stapels in de kast liggen. Maar wat blijkt in de praktijk……… net dát overhemd, dat op de strijkplank ligt, past bij dié broek!

 7. Ik doe ook bijna alles in de droger, behalve mooie truien. En het komt er ook lekker zacht en bijna zonder kreukels uit. Verder spaar ik de hele ellende(die “rotoverhemden”,…) op totdat ik genoeg moed verzameld heb. In de streek waar ik nu woon (Kampen/Zwolle) zie je de was nog wel zo hangen, maar niet op zondag, dan is er rust!
  Mijn broer heeft ook zo’n hekel aan strijken en heeft inderdaad heel veel overhemden,…zo kan het ook. Ik denk alleen dat die stapel strijkwerk alleen maar groter wordt,…

 8. Strijkplank voor de t.v./video, en enkel geen probleem! ;o)
  En het ruikt zo lekker!
  Manlief kan trouwens héél goed z’n eigen overhemden strijken! ;o)

 9. Jij hebt een ‘allround’ man, Juul!
  Ja, met vier jonge kinderen heb je genoeg was en genoeg strijkgoed, Hanneke.
  Kampen/Zwolle, een mooie omgeving! Bij ons mag de was best op zondag buiten hangen.

 10. De strijkplank staat hier wel paraat, maar ik sta er minimaal achter. Als het even kan, droog ik “strijkwas” buiten. De wind blaast alle kreukels glad!
  Ook wij gingen in de jaren 60 elk jaar één dagje naar Urk. Dat was in de vakantie en op vrijdag, want dan kwamen de vissersboten weer binnen.

 11. Strijken???? Doe ik praktisch nooit, alleen in uiterste noodzaak…….
  Maar ik ga geen dingen strijken die niet hoeven, zoals t-shirts, beddegoed e.d. Wel bloesjes en overhemden, maar de rest??? Njente!

 12. Een glad gestreken dekbedovertrek……kijk dát vind ik nou waanzin… één nacht slapen en het zit vól kreukels! ;o)
  Gewoon in de droogtrommel! ;o)

 13. Joh, ik heb een hekel aan al het huishoudelijk werk behalve koken (maar dat moet je ook weer niet elke dag doen). Strijken? Ik koop zoveel mogelijk kleren die niet hoeven te worden gestreken. Overhemden strijken doet de man maar zelf.

 14. Tsja, na één nacht zit het dekbedovertrek vol kreukels…….toch kan ik het niet laten om ze te strijken……ondanks dat ik niet zo graag strijk!
  Overhemden….er liggen er nog genoeg op de strijkplank……ik heb nog wat te doen deze week!

 15. Mooi om te zien hoor, die plaat. Ken je balkonsmetwasgoed.web-log.nl? Ook leuk!
  Wassen vind ik heerlijk werk, sorteren, in de masjien, er weer uit, ophangen of in de droger, vouwen… Behalve strijkwerk ja.
  Ik was ong 6x per week, op di, do. (’s nachts, zodat ik op mijn vrije dagen kan drogen en vouwen), en in het weekend. Goedkopere stroom ja…
  ‘k Kan nog lang doorleuteren over mijn wastics en -afwijkingen, kijk maar eens hier ;D

 16. Strijken vind ik niet erg. Ik geniet altijd weer van die mooie rechte stapeltjes in mijn kast. Ik heb eens gelezen dat de volendamse vrouwen het wasgoed (beddegoed) voor het vouwen goed oprekken (deed mijn moeder trouwens ook nog) het dan netjes opvouwen en er vervolgens een tijdje op gaan zitten. Misschien een idee, de hele familie op een stapeltje wasgoed voor de TV??????

 17. Leuke waslijntjes op de website, Richtsje. En jij hebt wel een heel bijzondere tic!!!
  Henny, dat is ook een manier……gewoon op een stapeltje gaan zitten.
  Ik zal dit voorstel eens doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *