Marker borsikkie

De Markerdracht is fleurig en vaak versierd met borduur- stop- en sneewerk. De klederdracht bestaat uit vele verschillende kleding. Je hebt de dagelijkse kleding, de zondagse dracht, maar ook verschillende kleding voor allerlei feesten. Er is rouwkleding in verschillende gradaties en er is nog verschil tussen zomer- en winterkleding. Het kostuum bestaat uit een groot aantal losse onderdelen. De onderdelen worden met de hand gemaakt en bij het aantrekken van het kostuum worden de losse onderdelen met spelden vastgezet. In mijn verzameling heb ik enkele stuks van de Markerdracht, waaronder wat kinderkleding. Op de foto zie je de achterkant van een wollen jongens borsikkie van ‘rood japonstof’ uit de tweede helft van de 19e eeuw. Deze wollen borsikkie werd tijdens de wintermaanden gedragen. De pandjes zijn afgewerkt met gele koor. De jongens droegen de pandjes los over de kleding en de meisjes stopten de pandjes, die veel kleiner waren, in hun kleding.

Op de ‘rood japonstof’ zie je altijd rode bloemen en bladmotieven op een zwarte ondergrond. Deze stof heeft eerst dienstgedaan voor een tafelkleed. Op zondag zag de tafel er extra mooi uit met een tafelkleed van deze stof. Op andere dagen was een eenvoudig zeiltje voldoende. De Marker vrouwen gingen op een gegeven moment de schaar in de kleden zetten en maakten er voor de kinderen mutsjes en borsikkie’s van. De extreme kou van zowel buitens- als binnenshuis zal hier een rol in gespeeld hebben.

Het Marker Museum laat regelmatig de Markerdracht zien.

16 gedachten over “Marker borsikkie

 1. op het eerste gezicht zou ik gezworen hebben dat het gebreid was. wel vrolijke bedrukking voor stof!
  wat zou mijn zoon zich diepongelukkig gevoeld hebben in zo’n jakje! ik hoor hem al roepen: meidenzooi! alleen het geruite randje langs de hals heeft nog iets jongensachtigs. maar ja, viel er te kiezen in die tijd? het zal wel roeien met de riemen die je had geweest zijn.

 2. Ineke,
  Op Marken liepen de jongens tot hun zevende jaar in rok. Ze hadden ook lang jaar. Er was nauwelijks verschil tussen een jongen en een meisje, kleine details van de kleding gaf het verschil aan.
  Ik kan me voorstellen dat de jongen een gat in de lucht sprong zodra hij de broek aan mocht.

 3. De stof waarvan dit kledingstuk is gemaakt herken ik helemaal .
  In heel veel gezinnen lag er op tafel zo,n rood zwart kleed op tafel . Dit kleed was bij ons thuis wel echt voor dagelijks en op zondag kwam er een mooier kleed te liggen geweven met een pool .
  in het midden op de tafel een Spiegel onderzetter , met mooi geslepenrand . Die kun je tegenwoordig wel weer kopen . En een bloempotje met een Asparagus plumosus , het werd ook wel Pluimasperge genoemd . Nu heb ik het wel over de tijd van voor de oorlog .

 4. Dag Gerrie,
  Het doet me goed om weer een reactie van je te lezen. Zo krijgen we weer veel aanvullende informatie van je op mijn logs. Hoe meer mensen reageren hoe meer we te weten komen. Hopelijk zorgt de weblog voor een beetje afleiding.
  Leuk dat jij de stof herkent. Wat de Markers te besteden hadden, was niet zoveel. Vandaar dat voor hen zo’n kleed een luxe was en bewaard werd voor de zondag. De huizen waren niet zo groot en vaak stond er maar één tafel in, die overal voor gebruikt werd. Dan was een zeiltje voor de rest van de week waarschijnlijk veel praktischer.
  We hadden/hebben in veel plaatsen in ons kleine landje veel verschillende gebruiken. Dat maakt het ook zo interessant.
  Groeten van Berthi

 5. ‘k Wil niet raar doen, maar ik vind dit nog mooi ook! Als het gewoon hier in de winkel hing, zou ik het vast en zeker even passen: hou wel van bloemmotieven.
  De achtergrond is heel apart trouwens, wel mooi.

 6. Hallo Berthi. Sinds een paar weken ben ik een trouwe fan van je webside. Eigenlijk naar aanleiding van het verhaal over Stich’nbitch in mijn lijfblad Handwerken zonder Grenzen ben ik op je side terecht gekomen. Het lijkt wel een scheurkalender van vroeger, mijn oma las elke dag een blaadje met een stichtelijk woord, nou geef mij de webside van Berthi maar! Vooral die van vandaag was toppie. Ik ben dol op de Marker dracht. Een paar weken geleden was ik op een lezing over klederdrachten van de volksuniversiteit Arnhem. Daar zag je een foto van een jongetje in rokken en de dag erna met de broek aan. Meestal gingen ze naar Amsterdam om ook naar de kapper te gaan. Een hele gebeurtenis voor zo’n jongetje. Het verschil was ook wel erg groot. Groetjes van Maartje Bakker, ga vooral door met je leuke weblog!!!!!!

 7. Fijn om te horen dat de verhaaltjes in de smaak vallen, Yvonne! Dank je!
  Maartje,
  Leuk dat je mijn weblog graag leest. Wat een grappige vergelijking maak je: de scheurkalender. Daar was ik zelf niet opgekomen.
  Wat goed dat er op de volksuniversiteit een lezing wordt gegeven over klederdrachten. Op deze manier komt het goed onder de aandacht van de mensen. We moeten zorgen dat in ieder geval de verhalen over textiel/handwerk/drachten etc. niet verloren gaan.

 8. volgens mij droegen ze de tafelzeiltjes op Spakenburg 😉 Ik vindt persoonlijk de Markense dracht wel een van de mooiste Nederlandse drachten. Eens per jaar kom ik in het NOM in Arnhem, daar is een erg leuke presentatie van streekdrachten. ik kan hem inmiddels dromen, maar toch ga ik ieder jaar even langs. De kleding van Oilily is ook vaak geïnspireerd op de Markense dracht.

 9. Oilily is begonnen in de jaren 60….in Alkmaar, de naam van de oprichster weet ik niet meer , wel dat zij een modewinkel had. Deze mevrouw was zwanger en vond de kleding voor kinderen in die tijd maar erg saai…..samen met een vriendin een collectie gemaakt en van het een kwam het ander…..dat zij de Markerstoffen leuker vond, kan ik me wel indenken. Het zag er een stuk fleuriger uit dan de ouwelijke kleding voor kinderen van toen….. (dit is wat ik me nog van de start van Oilily kan herinneren)

 10. Die mevrouw is Marieke Olsthoorn-Roosen.
  Er is een erg mooi boek over Oilily: “Over kinderkleren”. Uitgegeven in 1992. ISBN 90 213 0543 7

 11. Ik ben op deze site terecht gekomen tijdens mijn zoektocht naar het boek:over kinderkleren van marieke olsthoorn-roosen.
  Ik dacht ik waag het erop:Weet jij mischien iemand die het boek zou willen verkopen of mischien in zijn geheel wil kopieren voor mij.Ik kan het zelfs in de bibliotheek niet meer vinden en het is zo’n fantastisch boek.
  Hopelijk kan je mij helpen, alvast bedankt

 12. Ik ben op deze site terecht gekomen tijdens mijn zoektocht naar het boek:over kinderkleren van marieke olsthoorn-roosen.
  Ik dacht ik waag het erop:Weet jij mischien iemand die het boek zou willen verkopen of mischien in zijn geheel wil kopieren voor mij.Ik kan het zelfs in de bibliotheek niet meer vinden en het is zo’n fantastisch boek.
  Hopelijk kan je mij helpen, alvast bedankt

 13. Dag,
  Speurend naar breipatronen kwam ik je weblog tegen.
  Ik zoek nl patronen zoals oilily ze heeft, met veel felle kleuren.
  Deze patronen pas ik aan naar mij eigen maat.
  Heb jij zulke patronen?
  Vr gr, Thea

 14. mijn vraag is :
  wat is een baaitje ?
  het is Marker mannen dracht.
  heeft het ook zilveren knopen?
  maria jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *