Hier is ie dan!

De postbode was mij gisteren goed gezind, ondanks het hondenweer. Met een keiharde plof, die te horen was tot op de zolder, viel Seasons op de deurmat. Als een gek maakte ik de verpakkingshoes los om razendsnel de juiste pagina’s te kunnen vinden. En zie… het resultaat! Is het mooi of niet? En in het museum wordt het nog mooier!

23 gedachten over “Hier is ie dan!

 1. Leuk hè!
  Je hebt zeker wel zitten genieten met het blad in de hand? Kopje thee en chocolade erbij!
  En lekker om “achteloos” open te laten liggen als je visite hebt… ;o)

 2. heb een paar dagen geploeterd in dochter’s huis en “mag” nu een dagje uit. ga naar de nuttig en fraai tentoonstelling in barneveld en koop onderweg zeker de seasons even. ben benieuwd naar je artikel!
  groet, ineke

 3. Super!!!!! Ik ben er van overtuigd dat de tentoonstelling nu nog mooier wordt. Dan kun je ze in het echt bewonderen, en eindelijk allemaal bijelkaar zien. Wat je al die jaren bijelkaar hebt gespaard.

 4. Ha Berthi, ik had vandaag een logje aan je artikel willen besteden. Gisteren ook de seasons gekocht. het ziet er prachtig uit, een leuk verhaal.
  Trots op jezelf ? 😉
  Ineke, veel plezier in Barneveld…

 5. Ineke, een fijne dag in Barneveld. Ik ben benieuwd hoe de expositie is.
  Marcella, ik blijf met beide benen op de grond staan (ik moet niet naast mijn schoenen gaan lopen). Maar ik ben uiteraard héééééééééééééééééééééél blij en tevreden dat een relatief onbekend onderwerp, als mangeldoeken, aandacht krijgt in het grootste maandblad van Nederland!!!!!!!!!!!!!!!
  Rose, op de expositie zullen dertig mangeldoeken van 200 cm en twee mangeldoeken van 300 cm te zien zijn. Dit is een gedeelte uit mijn collectie, die inmiddels ongeveer tweehonderd stuks telt.
  Overigens, ik heb het artikel niet geschreven. Ik ben geïnterviewd!

 6. ik kan me voorstellen dat je trots bent. je bent in Nl zeker de autoriteit op het gebied van mangeldoeken?
  ik koop de Seasons nooit (en al zo veel wel), dus ik zal in de winkel even kijken… ten slotte ‘ken’ ik je nu een beetje.
  groetjes

 7. Anneke,
  Op dit moment weet ik niemand te bedenken, in NL, die meer over de mangeldoeken zou kunnen vertellen.
  Yvonne,
  Hoe vordert je artikel over de danskostuums?

 8. Hallo Berthi,
  Heel apart om je eigen collectie in een heel bekend tijdschrift te zien. Erg mooie sfeerfoto van gemaakt. Kun je trots op zijn!

 9. ik heb even in de winkel gekeken en gelezen… k vraag m nog wel voor m’n verjaardag aan een vriendin of zo, maar errug mooi: mooi verzorgd artikel, mooi interview en mooie foto’s. kan me voorstellen dat je er blij mee bent. het lijkt me zo erg als zo’n artikel dan uiteindelijk niet naar je zin is. maar dit ziet er heel goed uit!
  geniet maar van je ‘5 minutes of fame’!
  groetjes

 10. was vandaag dus even in barneveld: wat een feest van herkenning van al die handwerkspulletjes. waar is de naaidoos van mijn moeder terechtgekomen?! waarschijnlijk bij iemand die niet eens naaien kàn! in barneveld met diverse mensen praatjes gemaakt en van iedereen gehoord, hoe jammer het is, dat het handwerken teloor gaat; het wordt niet meer onderwezen en dan kan de jeugd er ook niets mee.
  bij de lunch lekker in de seasons gelezen. LEUK! ik verheug me op weer een leuk dagje uit in april, richting museum venlo!
  groet, ineke

 11. @ Ineke:
  Ik heb vandaag ook oude handwerkspullen (van een nalatenschap) uit zitten zoeken…, de “mannen” hier in huis hebben zo iets van “weg met die ouwe rommel” (oh, grrr), maar ik ben b.v. al blij met de 50 jaar oude breitas, met het gaatje voor de wol bovenin, waarin ik een proeflapje(met mooie steken), het patroon en de schattige (kabouter)wikkel van de wol vond, waarvan ooit voor DH een vestje is gebreid…
  En wat ook (ontdeugend) leuk was, en een verhelderende kijk op de oude tante gaf: de vondst van een lege Haagsche hopjes verpakking en de snoepwikkels die ook in de oude breitas zaten, want ze heeft deze breitas ooit gebruikt in het sanatorium…, verder ook nog een oude oprol centimeter met een lieve opdruk.
  En in de hal staat een zak met haar handwerkjes die ik nog moet uitzoeken, en er zijn nog meer dozen om uit te zoeken…
  Voor velen misschien van generlei waarde, maar ik koester het.
  En het handwerken gaat volgens mij niet teloor, het leeft de laatste tijd juist weer op. Nu moet alleen de handwerkles weer terug op school! Maar ik begrijp best dat je bij het zien van al die nostalgie hebt zitten verlangen naar “die goede oude tijd”! ;o)

 12. Anneke,
  Goed idee om Seasons cadeau te vragen voor je verjaardag. En……deze keer een mooi naslagwerk met de oude mangeldoeken erin!
  Ineke,
  Ik zal eens kijken of het mij ook nog lukt om naar Barneveld te gaan.
  Je bent van harte welkom in Venlo. En uiteraard krijg je een rondleiding van mij.
  Juul,
  Wat een mooi verhaal…..al die handwerkspulletjes met een stukje geschiedenis. Ja, dat moet je koesteren.
  Ik ben het met je eens dat de laatste tijd handwerken weer veel meer aandacht krijgt. Maar die “goede oude tijd” …….was toch niet altijd zo goed………zoals je zelf al min of meer aangeeft!

 13. ’t sloeg ook alleen op het handwerken, en dan nog tussen ” ”
  ;o)

 14. Ja dames, jullie beweren wel, dat het handwerken aan een come back bezig is, maar dan toch wel voornamelijk bij onze generatie. De jeugd doet niet mee en als de basiskennis ontbreekt, kan er ook niet “voortgeborduurd” (letterlijk en figuurlijk) worden. Dan komen de handwerk-producten straks nog alleen uit de lage lonen landen. Want ik wìl wel 7 levens, maar ik krijg ze niet….
  @Juul: wat een cadeau die tassen en zakkenvol!
  Was je al in Barneveld, dan zie je dat je niets moet weggooien. Ik heb ook al spijt van het achteloos naar de kliko verwijzen van mijn proeflapjes uit mijn opleidingstijd.

 15. Berthi, Barneveld is niet zo groot, maar ik vond het zeer de moeite waard, omdat er van allerlei handwerktechnieken wel attributen te vinden waren. Verder woon ik er zo’n 25 km vandaan, dus dan kost het je geen dag.
  Nogmaals dank voor je uitnodiging, die ik graag aanneem!
  groet, Ineke

 16. Mooi joh, ik begrijp dat het jouw werk is… Seasons is een van mijn favoriete tijdschriften, ik koop ze los, zal daarom de moeite nu ook nemen 😉

 17. Richtsje,
  Het zijn mangeldoeken uit mijn collectie, waarvan een gedeelte binnenkort te zien zijn in het museum.

 18. In Barneveld zit ook zo’n leuke zaak , met heeeeeel veel kraaltjes , poppenhuizen , serviesjes , mooie quiltstoffen[hmmmmmmm!!!!!] , heel veel materiaal voor het maken van kaarten en schilderen! Ik kom er heel graag , het is alleen zo slecht voor de knip vanwege de mooie quiltstoffen , ik koop me daar altijd arm , al mijn zakgeld en nog veel meer gaat daar in de kassala!
  Fijne zondag en groeten van Marlies , die nog maar een nachtje hoeft te slapen en dan op midweek mag!!!!!!

 19. was heel verrast door het artikel in Seasons, mooi ook die mangeldoeken.ooit stond (waarschijnlijk nu nog) op de zolder van het huis van mijn grootouders zo’n enorme machine, zeer zwaar werk, en er was een bakhuis? waar de was werd gedaaan in een enorme ketel, gebleekt op gras en met zakje blauwsel en pas nu realiseer ik me dat die zware manden dan naar de zolder werden gedragen etc etc.
  een nooit eindigende reeks van handelingen, met een beetje moeite kan ik me de geur van warm sop weer herinneren.
  leuk dat je allemaal weer losmaakt 😉

 20. Marlies,
  Ik wens je alvast een fijne midweek!
  Meizoen,
  In Nederland stonden de grote zware mangels vaak op zolder of in een aparte mangelkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *