Lapjes tegen de koorts

In Overasselt (bij Nijmegen) staat deze zomereik die behangen is met lapjes stof. Deze lapjes zijn opgehangen door mensen die bidden voor het spoedige herstel van hun zieke dierbaren. Vele mensen kennen de legende van Walderick, een heidense rovershoofdman die 1000 jaar geleden de omgeving onveilig maakte. Op een dag werd zijn dochter Heribertha ziek. Wanhopig van verdriet wendde Walderick zich tot twee monniken en smeekte hen zijn dochter weer beter te maken. De monniken gingen samen met Heribertha bidden en hingen een stuk linnen van haar beddengoed in de oude eik, die naast haar huis groeide. Heribertha werd weer beter en vertelde haar vader over Christus. Walderick bekeerde zich, werd monnik en ging op reis. Toen hij na jaren terugkeerde naar zijn dochter werd hij vermoord en zijn huis werd in brand gestoken. Jaren later werd er ter ere van Walderick een kapelletje gebouwd op de plek waar ooit zijn huis had gestaan. Nadat het kapelletje was vervallen, gingen de mensen lapjes in de boom hangen. De eik kreeg als bijnaam de koortsboom.
De boom die er nu staat is waarschijnlijk geplant rond 1920.

Bron: Buitenleven maart/april 2006

11 gedachten over “Lapjes tegen de koorts

 1. Als wij ziek zijn gaan we liever naar de dokter, maar zo’n boom ziet er wel gezellig uit…
  Ik heb 100+ bomen, zal ik er ook ééntje versieren…
  ;o)
  Maar ach, ik heb al vetbollen, zonnepitten en pinda’s opgehangen…
  ;o)
  Dat vinden m’n vogeltjes vast minder eng, en zij mogen toch ook straks m’n fruit lekker opeten!
  Toen we nog alle fruit zelf wilden, hingen we allerlei wapperends in de bomen, maar dan krijg je ook weer zoveel jam en inmaak werk…
  ;o)

 2. dit lijkt me een heidense voorloper van de ex-voto’s die je in kapelletjes ziet hangen. en hoewel ik me kan voorstellen, dat patiënten zó wanhopig zijn, dat ze hun toevlucht nemen tot èlk alternatief voor de medische wetenschap, is het niet mijn manier. maar ja, leven en laten leven, toch!?

 3. Als je ziek bent kun je ook naar de kapel van de ‘Rose Zusters’ in Steyl gaan. Zij bidden voor iedereen…………….!
  Jam maken………….je hebt altijd veel teveel….laat dan de vogels maar genieten van al dat lekkers!
  Anneke, misschien hangt net dat mooie ontbrekende lapje voor je quilt in deze boom……!!!

 4. Ik ken het verhaal, leuk om weer eens te lezen. Ik heb in Nijmegen op de Rosaschool gezeten bij de nonnen en die hielden wel van een goed verhaal.

 5. Voor mij was het de eerste keer dat ik las over deze koortsboom.
  Ik lees en hoor graag van dit soort verhalen!

 6. Lijkt op dit verhaal, maar dan net weer even anders en misschien wel net zo mooi (met dank aan Nico van Tol):
  “We houden graag vast aan het bekende.Het verhaal van de Sjamaan Zaddik en de boom der smarten staat daar model voor.”Hang uw eigen smarten in een bundeltje aan deze boom” sprak de Sjamaan tot een grote groep die zich beklaagde over de ondraaglijke zwaarte van het eigen bestaan. Een ieder deed dat.”En daar het leven nooit zonder smarten is”, zo sprak de Sjamaan, “kies dan nu uit de boom een bundel smarten waarvan u denkt: tsja een dergelijke smart valt wel te dragen”. En, je raadt het al, een ieder koos, uit vrije wil, zijn eigen smarten.”
  Toch mooi zo’n boom…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *