Post uit Amerika

Van mijn vriendin Elly Smith uit Issaquah, Washington, ontving ik de catalogus Twist and Shout, the new needle arts. Het is een catalogus die hoort bij een reizende expositie in Amerika. Op 13 januari 2006 is deze van start gegaan in Florida en zal op 30 augustus 2007 eindigen in Colorado. De expositie bestaat uit hedendaagse ontwerpen van breiwerk, haakwerk, kruissteek, borduurwerk en naaldkunst. Als ik door de catalogus blader zie ik mooie handwerken die me veel meer aanspreken dan de textielkunst die ik in het Textielmuseum zag.
Elly Smith borduurt moderne merklappen. De merklap (detail) van de afbeelding heeft als titel: Postcards from La Quinta. ‘Homesickness? My yearnings for the “other place” are expressed in Postcards from La Quinta. Wherever we settle, do we ever feel settled? Not when there exists the “other place”.’

De volgende tekst over Elly Smith is overgenomen uit de catalogus.
Elly Smith creates series of crossstitched samplers that materialize as image-laden autobiographical pages from a nostalgic scrapbook. Also a creative writer, Smith often initiates her message in textiles, and she terms her work ‘contemporary samplers’, a new movement steeped in a rich history of needlework. “While continuing to further the historical continuum of needle arts, I am interested in revitalizing traditional Western and Eastern European folk art motifs”, she explains. Revitalizing aptly describes her animated imagery, influenced bij present-day popular culture and literature, and graced with such titles as Color Me Perfect, Fat Free Sampler and Sir Thomas Overbury and Lady Essex Discover Palm Springs. Preserving prized moments of time through her blown-up yet postcard-like images, Smith gradually plots each storyline as a slice of Americana kitsch that she stitches with undomesticated imagnination.

De expositie wordt georganiseerd door Forida Craftsmen.

12 gedachten over “Post uit Amerika

 1. O.k. ik zal wel beginnen. :o)
  Ik zit de hele dag te wachten om eens een ander voor te laten gaan…, maar het blijft erg stil vandaag…
  Moderne merklap?
  Waar zijn de letters, cijfers…, traditionele motieven?
  Ik zou behalve dit detail, ook het geheel willen zien.
  Het linkerdeel met de bloemen spreekt mij het meest aan.
  Het gras is altijd groener (of paarser) aan de andere kant van het hek…
  Onze herrinneringen, kunnen we natuurlijk (on)bewust “bij-kleuren”.
  Misschien kan je vriendin een foto van het geheel mailen? Want als ik naar de signatuur kijk kan ik me niet goed voorstellen dat het veel groter zal zijn…
  Met een verhaal erbij?
  :o)

 2. Ik vind de kleuren erg mooi , wacht nog maar even op verdere uitleg , maar ik vrees dat ik toch voor de ouwerwetse merklappen ga! ;-))
  Groeten van Marlies

 3. Wij noemen dit soort werk een borduurlap, maar in Amerika wordt het wellicht toch een merklap genoemd….ook dit heb ik nagevraagd…..uitleg volgt! In Textiel Plus, voorjaar 2004 staat een interview met Elly Smith. Dat nummer heeft als thema: ‘Verhalend textiel’.

 4. Wat leuk zeg, post uit Amerika krijg je niet dagelijks!
  Sterkte morgen 😉 met de weersvoorspellingen!
  Groetjes
  Marijke

 5. …and she terms her work ‘contemporary samplers’… …eigentijdse merklappen…
  Ik ben benieuwd naar het vervolgverhaal. :o)
  Spannend…

 6. borduurlappen of merklappen?
  de eerste kan waarschijnlijk zonder de letters en cijfers…?
  Maar… Google eens samplers, in Google afbeeldingen…
  Need I say more?
  :o)

 7. Voor de gein contemporary-samplers ook nog even in Google afbeeldingen gestopt…
  brrrrr
  No, not my cup fo tea…
  Dan vind ik die van je vriendin mooier.
  nu het verhaal nog. ;o)

 8. Juul,
  Het verhaal komt eraan…..ze gaat eraan werken.
  Nog maar een heel klein beetje geduld……!!

 9. Google afbeeldingen…contemporary-samplers….ik ben het helemaal met je eens, Juul!
  Wat Elly Smith maakt heeft veeeeel meer inhoud!!

 10. Leuk hè, spelen met Google… ;o)
  Gaat het al wat beter, of ben je nu helemaal stijf en bont en blauw?
  Gauw een stukje chocolade erop, tegen de pijn!

 11. Naar mijn idee ziet het er al een beetje beter uit….nou ja, op die blauwe plekken na en de rest.!
  Ik moet oppassen dat ik niet een rond tonnetje ga worden na al die chocola…..!!!
  Het verhaal van Elly heb ik. Ga ik plaatsen bij ander borduurwerk van haar……alleen moet ik even gaan zoeken of ik daar een foto van heb…..!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *