Nuttig & Fraai

Gisteren was de opening van de expositie Nuttig & Fraai in het Veluws Museum Nairac. De tentoonstelling werd geopend door Hennie Stevan-Bathoorn, conservator van het Museum voor Naaldkunst in Wedde. Tevens is zij de auteur van het boek Uit Kiep en Bazar, vergeten naaigerei en fournituren van 1850-1950. Een omvangrijk boek over handwerkfournituren inclusief verpakkingen uit de ‘Kiep’ (kist) van de marskramer, reclame van bazars en garenfabrikanten, naaldenboekjes, oude modebladen en patronenboeken, merkwaardige borduurapparaten en oude leparelloboekjes met gekleurde patroontjes. Het boek heb ik al besteld en om een bezoek aan de expositie te brengen zal ik mijn agenda moeten raadplegen. Helaas kon ik niet naar de opening gaan.

De tentoonstelling duurt tot en met 3 juni 2006 in het Veluws Museum Nairac in Barneveld.

15 gedachten over “Nuttig & Fraai

 1. wat een grappige naam 😉
  en nu maar hopen dat ik voor 3 juni daar in de buurt ben. Het lijkt me erg leuk om naar toe te gaan.

 2. Juul,
  Heel mooi! Het merklapmotiefje komt me erg bekend voor…….komt van één van de merklappen uit mijn verzameling. Het patroon is te vinden op de volgende site: http://www.theworkbasket.net
  Ga maar snel kijken. Ik heb samen met haar de kleurnummers uitgezocht.
  Wat vind je ervan??

 3. Wat leuk! Op de Ceintuurbaan in Amsterdam zit een klein fourniturenwinkeltje waar ze soms nog hele oude verpakkingen hebben… ik kocht daar af en toe dingen voor de verpakking en niet omdat ik het nodig had…:-)

 4. Dat wist ik toch… waarom dacht je dat ik zei:
  “Berthi, ga hier eens ’n kijkje nemen”…?
  :o)))
  Bedankt, nog hè!
  Want we zijn dol op mooie patroontjes! ;o)

 5. Ach ja, natuurlijk Juul!
  Waarschijnlijk heb jij het ook al geborduurd!
  Yvonne,
  Ik heb ook een paar leuke oude verpakkingen. Niet omdat ik het nodig heb, maar ze zijn altijd zo leuk!!!

 6. nuttig en fraai… dat klinkt interessant zeg! Wat is nuttig… en wat is nou fraai… smaken verschillen maar je kan er een hoop invullingen aan geven.
  Groetjes!!!

 7. deze tentoonstelling had ik al in mijn agenda staan, dank voor de “reminder

 8. Ja ja , deze dame gaat ook naar de tentoonstelling in Barneveld [vanuit Ede is dat maar een wipje natuurlijk] als [hatsjoe] de griep haar verlaten heeft , maar dat zal wel voor het eind van de tentoonstelling. Toch???
  Groeten van Marlies

 9. Bij de meeste mensen wel Berthi , maar Miss Griep vindt het bij mij meestal zo gezellig dat ze iets langer blijft! ;-(((((((
  Groeten van Marlies

 10. Marlies,
  Nu vooruit, iets langer mag…….maar niet veel langer, anders gaat het toch vervelen!!

 11. Vandaag dan toch naar Barneveld. Wat een feest der herkenning! Wie o wie heeft de naaidoos van mijn moeder meegenomen? Waarschijnlijk iemand, die niet eens naaien kàn!
  Schitterende collectie materiaal en “gereedschap” voor alle handwerktechnieken, eventjes bijeengebracht in een oud Veluws museumpje. Leuke ontmoetingen met gelijkgezinden. Topmiddagje!

 12. Ik kreeg net het museumjaarkaarthouders magazine: houders v.d. museumjaarkaart krijgen 7 euro korting op het boek “uit kiep en bazaar”…
  :o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *