Kantfabriek Horst wordt museum

Gisteren was het bovenstaande bericht op de teletekst pagina van L1 te lezen. Op radio 1 konden we op 21 februari naar een interview luisteren met onder andere de eigenaren, Aart en Gerry Peters, van De Zuid-Nederlandse Kantfabriek in Horst. Al ruim 1,5 jaar zijn Aart en Gerry Peters bezig met het proces: Is het haalbaar om door te gaan met de kantfabriek, moeten we nu toch gaan stoppen of wellicht een producerend museum?
De kogel is door de kerk: De kantfabriek gaat dicht!
De arbeidskosten stijgen teveel, de concurrentie is te groot en klanten vallen weg. Terwijl kant op dit moment in de mode is! De katoenen kloskant komt voor het merendeel uit Tsjechi├ź en India. Uit China en Taiwan komt voor een groot gedeelte de nylonkant. Volgens Aart Peters zal Nederland een ontwikkelingsland worden op het gebied van textiel. Een groot gedeelte van de machines zijn al verkocht en verscheept naar China en India. De bedoeling is dat er een museum gaat komen en dat door vrijwilligers gerund moet worden.

Gisteravond heb ik Gerry Peters telefonisch gesproken en ge├»nformeerd naar de stand van zaken. Gerry Peters: ‘Sinds gisteravond (21-2) is er duidelijkheid. De fabriek komt in beheer van de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEI). Er zullen zes machines, dat zijn de kantklosmachines (katoenen kloskant), blijven staan. Een groot gedeelte van de machines zijn al verkocht en de laatste raschelmachines (nylonkant) gaan er binnenkort uit. We zijn nu bezig om de laatste orders af te werken. Als dat gebeurt is zullen we de sleutel overhandigen aan de nieuwe eigenaar en dan zetten wij er definitief een punt achter. Het museum dat er gaat komen zal niet de naam “Kantmuseum” krijgen, maar vermoedelijk de naam “Museum de Kantfabriek”. De zes machines zullen slechts een onderdeel van het geheel gaan uitmaken.’

11 gedachten over “Kantfabriek Horst wordt museum

 1. Inderdaad, Marcella. Dit gaat over de kantfabriek waar ik in HzG nummer 132 over schreef!
  Wat ben ik blij dat ik, nog net op tijd, over deze laatste kantfabriek in Nederland heb geschreven. Bijna alle machines zijn weg!
  HzG 132………een collectors item…..??????

 2. een paar dagen geleden hoorde ik ook een stuk hierover op radio 1. omdat jij erover had geschreven, wist ik waar het over ging.
  berthi, voor een website van de kunstenares kun je op de foto klikken op mijn weblog.
  groetjes

 3. tja…echt alles verdwijnt, en ik had nooit durven denken dat ik dit ooit zou zeggen. Misschien is het een idee om straks in de geschiedenislessen handwerken te geven…geschiedenis in de praktijk.

 4. Kwam hier toevallig op zoek naar info over de kantfabriek.
  Ik begreep dat er in de HzG een artikeltje hierover heeft gestaan.
  Zou ik daar een kopietje van kunnen krijgen?

 5. Mevr., mijnheer, ik ben bezig met een artikel over de Zuid-Nederlandse Kantfabriek/kantmuseum, waar kan ik informatie vinden en wat betekent HzG?
  W.Mes, Ambijerstraat Zuid 112
  6225 AJ Maastricht

 6. @W.Mes, HzG betekent Handwerken zonder Grenzen. Voor dit magazine heb ik in 2005/nummer 132 een artikel geschreven over de laatste kantfabriek in Nederland/Horst. Ik beschrijf de geschiedenis van de Zuid-Nederlandse Kantfabriek.
  Een exemplaar is wellicht nog te bestellen via de abonneeservice: tel.:0172-476085

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *