Loretta Lux

Vanaf vandaag tot en met 28 mei is er in het Fotomuseum Den Haag de overzichtstentoonstelling Loretta Lux.

In haar studio fotografeert Loretta Lux zonen en dochters van vrienden en kennissen in nostalgische vintage kleding tegen een witte muur. Hierna gaat ze een geschikte achtergrond zoeken. Hiervoor gebruikt ze veelal foto’s die ze gemaakt heeft tijdens haar vele reizen. Daarna gaat Loretta Lux beginnen met het echte werk op de computer. Het kan maanden duren voordat er één portret klaar is. Het resultaat is verbazingwekkend, maar of ik dit nu mooi vind?

15 gedachten over “Loretta Lux

 1. Ik heb even een blik op haar site geworpen, ik word er niet warm van, ik krijg eerder een koude rilling over m’n rug en zie gelijk een scenario voor een horror film voor me…
  Maar ja, ’t zal wel kunst zijn.
  ;o)
  Maar ik vind het niet mooi, je word er absoluut niet vrolijk van.
  En waarom zou ik kunst willen waar ik depri van word?
  Of koude rillingen van krijg?
  Maar dat is slechts mijn mening, volgende graag:…

 2. alhoewel in perfektie, in veel opzichten…………
  en moeilijk te definieren, waarom het ene wel, het andere niet als “kunst” wordt gedefinieerd.
  voor zover je kunst kunt definieren……….
  in licht en donker, kun je “toveren”, dat is ongeveer wat zij doet…………geloof ik

 3. Er is kunst dat mij beslist aanspreekt……..maar de foto’s van Loretta Lux…… . Ik zou mijn kind niet graag op deze manier op een foto willen zien.

 4. kunst is niet per definitie bedoeld om alleen maar “mooi” te zijn. Het is ook een manier om iets uit te drukken, om een gevoel bij mensen op te wekken. We zien hier mooie kinderen, prachtige koppies. en toch “vinden” we er iets aan. maar wat ? door voor jezelf te bedenken wat je ziet, waarom het anders is en waarom het je al dan niet bevalt leer je te kijken. Ook dat kan de bedoeling zijn van de kunstenaar. Ik vind het wèl fascinerend, dat wel

 5. Het doet me denken aan de KNIL kinderen die vlak na de oorlog naar Nederland werden gebracht – denk aan Indische Duinen van Van Dis. En dat is inderdaad niet iets om vrolijk van te worden. Eenzaamheid en vervreemding. Het is niet mooi, vooral niet omdat de koppies voor mijn gevoel te groot zijn t.o.v. de rest van het lijfje. Een beetje een waterhoofdidee geeft het.

 6. Beetje eng wel deze kinderen…
  Wel knap gemaakt op zich die fotobewerking. Maar een fan ben ik niet…
  Groetjes.

 7. Wat ik er van vind , heel kil en triest .
  Evengoed wel knap om de foto,s zo precies te bewerken . Maar waarom moest ze daarvoor nou net , die leuke en lieve kinderkoppies nemen .
  Kinderen kunnen zo stralen !
  Een ding is er met deze foto serie bereikt , het brengt wel een discussie los .
  En wat nu kunst is daar kun je heel lang over dicussièren .

 8. Ik heb ook gekeken. Ik vind deze foto’s vooral iets etherisch hebben, zoals poppen van Käthe Kruse. Triestheid zie ik er niet in. Wel verstilling. Ernstige en hier en daar wetende kinderen; ze lijken misschien voor sommigen teveel op ons…

 9. Dit kan ik niet echt mooi vinden hoor, dan is er wel andere kunst…….

 10. Inmiddels heb ik een aantal foto’s van Diana Arbus bekeken……..en haar foto’s spreken me meer aan dan van Loretta Lux.
  Ik denk dat Loretta Lux net iets te ver gaat.

 11. hahahaaah ik kom het hier ook al tegen…toch te mooi/lelijk/apart om er wel aandacht aan te besteden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *