Sokkenpatroon I


Hier zijn ze dan… mijn eerste gebreide sokken. Ze zijn gebreid met uitgehaald garen van een trui uit mijn jeugd. De kronkels zaten nog in het garen waardoor het breiresultaat niet optimaal is!! De sokken op bovenstaande foto heb ik gebreid met aluminium sokkennaalden. Dat bevalt me beter dan de kunststof sokkennaalden waarmee de sok gebreid is die je op onderstaande foto afgebeeld ziet. De sokken heb ik gebreid volgens het patroon dat mijn moeder geleerd heeft in de eerste klas van de meisjesschool. De stekenverhouding is voor schoenmaat 37.

Sokkenpatroon

Volgens dit patroon heeft mijn moeder leren sokken breien in de eerste klas van de meisjesschool (1937-1938) in Sint-Oedenrode, Deken van Erpstraat. Zij kreeg handwerkles van handwerkzuster Magdalena en Alphonsio, de zusters van Schijndel.

Breinaalden nummer 3

Steken opzetten: 20 – 16 – 16 (totaal 52 steken)
De eerste 4 steken met dubbele draad breien. Zorg dat je altijd met de klok meebreit en het breiwerk naar je toe hebt gericht en niet van je af. Dit werd altijd als eerste aan de meisjes verteld door de handwerkzusters!

Boord: 1 r. – 1 av. breien of 2 r. – 2 av. breien. Hoogte boord: 15 cm of meer.

Grote hiel: De helft van het aantal steken is voor de grote hiel (26 st.). Het hiellapje wordt in tricotsteek gebreid. Brei de rechte toer als volgt: 2 r., 2 av., 18 r., 2 av., 2 r., dit om later het aantal toeren makkelijk te kunnen tellen en de grote hiel komt er mooier uit te zien. De averechte toer wordt in zijn geheel averecht gebreid. Het hiellapje is ong. 5 cm lang bij sokken voor volwassenen.

Kleine hiel: Nu 12 steken r. breien (1 steek minder dan de helft), dan 2 steken samenbreien, na dit samenbreien nog 1 steek r. breien. Omkeren, naar links, dan 1 steek av. breien en hierna 2 steken samenbreien en nog 1 steek av. breien. Weer omkeren, naar de rechterkant, nu 2 steken r. breien, dan 2 steken samenbreien en nog 1 steek r. breien. Weer omkeren, linkerkant, 3 steken av. breien, 2 steken samenbreien, en 1 steek av. breien. Enzovoorts.Tot er geen steken meer over zijn. Hierna ga je als eerste aan de linkerzijkant van de grote hiel steken opnemen. Zorg ervoor dat je altijd met de klok meebreit (uitspraak van de handwerkzusters). De steek meteen op de naald breien. De steken van de twee rustende naalden komen op één breinaald te staan. Daarna steken opnemen aan de andere zijkant van de grote hiel. Vervolgens doorbreien tot op beide naalden ongeveer dezelfde hoeveelheid steken staan, dat is ongeveer breien tot het midden van de kleine hiel.
Gaan minderen op beide naalden tot op iedere naald 13 steken staan. Je moet uiteindelijk weer uitkomen op het oorspronkelijke aantal steken; dat is 52 steken.
Minderen: Aan het begin van de naald 1 steek breien, 2 steken samenbreien en de naald r. uitbreien. Bij de andere naald op het einde van de naald minderen, dat wil zeggen breien tot op 3 steken na, dan minderen; dat is 2 steken samenbreien, 1 steek r. breien. De naald hierna r. breien en niet minderen! Daarna weer een naald minderen, de hierop volgende naald niet minderen. Enzovoorts. Minderen tot je uiteindelijk uitkomt op 52 steken totaal. Verder breien tot aan de teen. De teen helemaal r. breien.

Minderen van de teen: Op de grote naald beginnen met minderen. Begin met 1 steek r., 2 steken samenbreien, de naald r. uitbreien op 3 steken na: 2 steken samenbreien 1 steek r. breien. De andere naald, 1 steek breien, 2 steken samenbreien en de laatste naald breien tot er 3 steken over zijn: 2 steken samenbreien, 1 steek r. breien. Hierna de volgende naald r. breien zonder minderen. Daarna weer een naald met minderen. Enzovoorts. Uiteindelijk moet je 6 steken overhouden op de grote naald, 3 steken op beide andere naalden. Alle steken
(12 steken) op een draad rijgen. Draad, voldoende lengte voor het afkanten, afknippen. De sok omdraaien, binnenstebuiten. De steken op twee breinaalden zetten, iedere naald 6 steken. Afkanten met twee naalden. Draadjes instoppen en klaar is je sok.

© Copyright Berthi Smith – Sanders

Ik sta open voor op- en/of aanmerkingen!

195 gedachten over “Sokkenpatroon I

 1. Deze sokken zien er precies hetzelfde uit (behalve de kleur) als die ik geleerd heb te breien. De hielen was altijd opletten dat je die goed deed.
  Leuk werkje, hé?

 2. Leuk om te horen, Cathrina. Inmiddels ben ik erachter dat er ontzettend veel verschillende manieren zijn om sokken te breien. Het is inderdaad een leuk en ontspannend, niet te groot, werkje!

 3. Mooi zo degelijk en warm eigengebreide sokken . Deze kleur , gemeleerd is erg leuk .
  Ken je de Duitse en Oost Europese manier van breien ?
  Niet omslaan maar de draad om de linkerwijsvinger houden en met de rechternaald van je vinger afhaken . Ik hoop dat ik het goed zeg . Zal het nog weer eens proberen .
  Ik zal het maar weer eens hebben over m,n maandje Bieleveld , 1960.
  In de kliniek waar ik werkte ging ik eens mee naar een familie avond . Er werd dan een lezing gegeven , en de zusters namen hun breiwerkje mee . En zo zaten ze dan niet het breiwerk met een naald onder de arm , maar zo op hun schoot heel ontspannen te breien .
  Wij hebben nogal eens de neiging om er zo krampachtig mee te zitten . Vooral de beginnelingen .
  Later op mijn werk hier als bezigheids therapeute , was er een Russische dame op mijn afdeling die ook zo breide .
  Dan wil ik nog een vraagje stellen over dubbel breien met twee kleuren voor ingebreide motieven .
  Ik mocht nogal graag van allerlei patronen en steken uitproberen . In de Duitse handwerkbladen vond ik destijds mooie modellen voor een dubbelgebreid vest .
  Dus binnenkant en buitenzijde worden in eenkeer gebreid . Als je twee kleuren hebt bijv. rood/wit , komen de motiefjes aan een kant die rood zijn aan de andere zijde wit
  heeft iemand dit ook wel eens gedaan ? Is men bekend met deze techniek van breien ?
  Je zet een dubbel aantal steken op , als je voor een pand 100 steken nodig hebt dan zet je er 200 op . Om en om word er een steek voor de ene kant gebreid en dan weer een steek voor de andere kant . De draden moeten binnenlangs lopen en gewisseld worden ..
  het gaat natuurlijk niet vlug op deze manier , maar dan heb je ook een dubbelgebreid kledingstuk .
  De modellen waren toen ook voor de wintersport bedoeld .
  Ik heb dit dus wel geprobeerd , omdat ik het leuk vond hoe dat nu precies zou zijn .
  Maar ik heb nooit een kledingstuk op deze manier gemaakt .
  Ben wel heel erg benieuwd hoe je dit vindt en of ik wel een beetje duidelijk ben geweest .

 4. Berthi, zijn ze voor jezelf?
  Ze lijken me heerlijk warm, leuke kleur wol heb je gebruikt!
  Het patroon ga ik uitprinten, voor “je weet maar nooit “. :o)

 5. hallo berthi,
  ik vind de sokken prachtig. ik draag eigenlijk altijd gebreide sokken maar ik brei ze niet zelf.
  ik koop sokkenwol en stuur dat op naar australie.
  daar woont mijn tante cor. zij breit er sokken van en stuurt die weer naar mij toe.
  en het is elke keer weer een verrassing wat ik terug krijg want als een bolletje is de wol toch heel anders dan als sok.
  altijd en overal ging het breiwerkje mee naar toe.
  een van de fijnste herinneringen die ik heb is
  mijn moeder, haar 3 zussen en mijn opoe gezellig om de grote tafel . ze breiden en kletsten met elkaar in schevenings dialect
  mijn moeder had altijd een breiwerkje liggen, ik heb nog een dasje dat ze heeft gebreidt toen ze 2 gebroken polsen had. en ook toen ze op latere leeftijd bijna niets meer kon zien was ze nog aan het breien. een buurvrouw kwam dan de gevallen steken ophalen
  ja, ik heb goede herinneringen aan breien maar aan zelf breien kom ik niet toe.
  ik patch , quilt, klei en maak fantasiepoppen,
  hartelijke groet dini

 6. ze zijn mooi geworden, Berthi! Zitten ze ook lekker?
  Lie(f)s
  draagt liefst alleen nog maar zelfgebreide sokken.

 7. berthi, ik heb voorlopig één opmerking…hoeveel kg wol moet ik kopen ? 😉 ( ik ben echt een groentje op sokkenbreigebied…ik schat in twee knotten? )
  Gerrie, leuk jouw uitleg over dubbel breien. Ik ga een proeflapje zo breien…Ik heb een ( gekochte) trui die zo is gebreid, aan twee kanten draagbaar en aan beide kanten een tricotsteek. de trui is lekker warm inderdaad

 8. Gerrie,
  Duitse en Oost-Europese manier van breien…..zou mij niet lukken. In mijn log van 22 november 2005 staan wanten uit Letland. Deze zijn dubbelgebreid. De buitenkant met rood garen en de binnenkant met ecru garen. Ik heb het zelf nooit geprobeerd.
  Juul,
  De sokken zijn gebreid voor maat 37…..mijn maat.
  Ze zitten heerlijk…..maar ik wil deze sokken als oefensokken zien en de nostalgie komt weer om het hoekje kijken……..uitgehaald garen van een trui uit mijn jeugd, waar de kronkels nog inzaten waardoor ik ook niet tevreden ben over het breiresultaat.
  Dini,
  Je kunt niet alles………je doet al zoveel!
  Lies,
  Ze zitten prima……..na ’tig’ keren uithalen. Het nieuwe paar dat ik ga breien met nieuwe sokkenwol moet, als het even kan, in één keer goed gaan!
  Marcella,
  Hoeveel kilo………..één bol sokkenwol van 100 gram. Kijk eens op de website van Wolhalla: http://www.wolhalla.nl In mijn log van 13 december 2005 zie je op de foto gebreide sokken van Opal sokkenwol.

 9. Hallo Berthi
  Mooie sokken ,maar nu wou ik de beschrijving uitprinten,maar dat wordt heel vaag,kan dat ook op een andere manier?
  groetjes,Lita

 10. Even een reactie op Juul,
  Als je uitgehaalde wol hebt kun je dit het beste op strengen wikkelen, uitwassen en aan de lijn laten drogen met een steen er onder aan gebonden (zo deed mijn moeder het) Zelf gebruikte ik wel eens een pan omdat je het dan aan het oor kan vastbinden. Zo krijg je de kronkels er wel uit.

 11. Bedankt voor de website van Wolhalla. Daar staan ook nog patronen op. Ik vind jouw sokken wel stoer met dat ribbeltje erin.

 12. Lita,
  Oh, een technisch probleem…….Ik vermoed dat het komt doordat het geen zwarte letters maar witte letters zijn. Maar volgens mij moet je dat om kunnen zetten. Ik kan het thuis op dit moment niet uitproberen…… de inkt is op.
  Probeer dit eens…….kopieër de tekst naar word en zet de witte letters om naar zwarte letters en dan uitprinten.
  Normaal doet mijn moeder altijd de kronkels eruit halen, maar bij dit garen had ze dat niet gedaan. Waarschijnlijk in de veronderstelling dat het toch niet meer gebruikt zou worden.
  groetjes, Berthi

 13. Hallo Berthi, wat een heerlijk patroon, ik ga ze zeker maken.
  Je hebt het er maar knap en duidelijk op gezet, dank je wel, brei groetjes Irene.

 14. Goed om te horen dat het duidelijk is. Ik wens je alvast veel plezier met het sokken breien.

 15. st oedenrode?????
  daar ben ik geboren!!!!! ikom jij daar ook vandaan of alleen je moeder! Mijn moeder is geboren in 1930 dus die zouden elkaar moeten kennen. Meisjesnaam van mijn moeder: Joke van den Biggelaar (oftewel Jo Big!) mijn vader Ad Persons. Als je moeder nog leeft zou je haar eens kunnen vragen of ze elkaar kennen. Hoe heet jouw moeder met haar meisjesnaam?
  groeten,
  astrid

 16. Berthi:
  Ik heb inmiddels ook een sok gebreid (de tweede ben ik mee bezig) is goed gelukt. Ik had het patroon uit Het komplete handwerken. Het patroon komt erg overeen met het jouwe wat overigens ontzettend duidelijk is. Mijn moeder breide indertijd de sok-voet uitsluitend in tricotsteek dat heb ik nu ook gedaan. het volgende stel gaat volgens jouw patroon. Heel erg bedankt. Ik heb het via Word uitgeprint dat ging prima.

 17. Astrid,
  Alleen mijn moeder is in Sint-Oedenrode geboren, 1929. Ik ga het haar zo snel mogelijk vragen of zij je moeder kent. Ben benieuwd.
  Mijn moeder heet Adriana, Sjaan, van de Laar.

 18. Ik las dat je het deed in HZG (wat heb ik een moeite moeten doen om het blad te pakken te krijgen!). Leuk. Jouw sokken. Maar ook het blad. Ik heb net vanavond een geweldig artikel te schrijven gekregen, waar je misschien (of misschnien niet) jaloers op zou kunnen zijn: ik mag schrijven over de kostuums van een nieuwe voorstelling van het nationale ballet. Ik vind het helemaal te gek.

 19. GEWELDIG, Yvonne!! Wanneer komt dat uit en in welk blad komt dat te staan. Vertel…….. dat moet ik lezen!!!!!!
  Schrijf jij vaker voor een blad?

 20. hehe, teruggevonden… het is nu nog het Vriendenbulletin van het Nationaal Ballet en het wordt in augustus het HNB Magazine. Ik schrijf er al een tijdje voor en zit in de redactie. Op mijn site vind je onder de kop ‘over ballet’ de artikelen (www.philippa.nl)

 21. Zo’n vingerdoekje heb ik ook meegenomen uit Tilburg en het hangt aan de deur van mijn keukenkast.Ik kijk er vaak naar. Groeten van een weefster

 22. Wat leuk, deze site. Ik brei zelf al m’n hele huwelijk ( 32 jaar ) sokken voor m’n echtgenoot, daarbij ook nog sokken voor zoonlief, en , sinds m’n ( altijd sokken breiende ) moeder overleden is, ook voor m’n broer. Sinds ik Wolhalla ontdekte brei ik nu ook sokken voor dochter en schoondochter, en nu werd mij gevraagd sokken te breien voor de oma van schoonzoon, het wordt een sokkenwinkeltje, maar ik doe het graag, ik gebruik hetzelfde patroon als dat wat je hier schreef. Groeten.

 23. @Rina, wat leuk dat je laat weten dat jij hetzelfde sokkenpatroon gebruikt. Jij bent wel een ervaren persoon in het sokken breien. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel mooie sokkengarens te koop. Op deze manier is het veel leuker om te breien.

 24. Hallo,
  Ik ben net begonnen met het nieuwe breien.
  Brei al jaren op de gewone manier ook de sokken. Heb nu wol gekocht bij wolhalla, met bamboe naalden. En ben nu dus bezig met de nieuwe manier van breien. Op de site van Mirjam Tegels heb ik de foto’s bekeken, en als ik 1 naald recht brei en dan 1 naald averecht,
  heb ik de steken er verdraaid op staan.
  Met recht breien steek ik er voor in , en als ik averecht brei dan steek ik ze rechts achter in.
  Zo heb ik ze niet verdraaid op de naald staan.
  Is er iemand die mij daarin advies kan geven ?
  Alvast bedankt Guusta.

 25. @Guusta, het lijkt me het beste als je naar een SnB- avond gaat, als die bij je in de buurt is. Daar is wellicht iemand die het je voor kan doen. Dit werkt het beste. Op papier uitleggen is en blijft lastig.
  Via de SnB-pagina kun je kijken of er een SnB- groep bij je in de buurt is:
  http://stitchnbitch.startpagina.nl/
  En anders naar een breiwinkel bij je in de buurt gaan. Op de handwerkbeurs, die het vorige weekend in Zwolle was, is er meestal een breicafé waar SnB-ers zitten te breien. Als het kan helpen zij iedereen met hun problemen. De volgende handwerkbeurs zal waarschijnlijk pas in het najaar in Den Bosch zijn.
  Veel succes!

 26. Een beetje breiwinkel hebben wij hier niet en SnB de dichts bij zijnde is ongeveer 40 km. hier vandaan. Ik zal kijken of ik daar een keer heen kan gaan.
  Heb 1 sok af, ben er 1 week mee bezig ge weest, normaal 1 sok op een avond.
  In ieder geval harstikken bedankt.
  Guusta.

 27. @Guusta, één sok op een avond…. dan ben jij een snelle breister! Dan kan ik me voorstellen dat je één week te lang vindt, maar daar zit de volgende keer vast en zeker weer meer vaart in!!

 28. @marian’ne m, guusta schrijft over bamboenaalden. Ik heb aangenomen dat ze dit bedoeld met het nieuwe breien.
  Niet op de ‘ouderwetse’ breinaalden, maar de bamboenaalden.
  Goede links van je, Marian’ne. Ik heb ze net weer eens bekeken!! Dank je voor je moeite!!

 29. Het is op korte bamboe naalen je hoeft ze dan ook niet meer onder je arm te houden.
  het ontlast je schouder en ellebogen.
  Het is veel meer ontspannen. En ik denk als je zelfs langdurig in bed moet liggen dat het handig is.
  De draad heb je niet in de rechterhand maar in de linker.
  Er zijn ook kleine rondbreinaalden voor sokken te breien, alleen ik heb ze nog niet. Ben al druk op zoek.
  De links heb ik bekeken maar daar staat het er niet bij.
  Ik zoek nog verder, ik het vinden dan laat ik het weten.
  Bedankt, groetjes Guusta.
  Ps. gave web log.

 30. Het is op korte bamboe naalen je hoeft ze dan ook niet meer onder je arm te houden.
  het ontlast je schouder en ellebogen.
  Het is veel meer ontspannen. En ik denk als je zelfs langdurig in bed moet liggen dat het handig is.
  De draad heb je niet in de rechterhand maar in de linker.
  Er zijn ook kleine rondbreinaalden voor sokken te breien, alleen ik heb ze nog niet. Ben al druk op zoek.
  De links heb ik bekeken maar daar staat het er niet bij.
  Ik zoek nog verder, ik het vinden dan laat ik het weten.
  Bedankt, groetjes Guusta.
  Ps. gave web log.

 31. Ha marian’ne m, wat gezellig dat jij er ook nog zo laat bent.
  Ik heb ook korte bamboenaaldjes liggen, maar tot nu toe niet geprobeerd. Ik meen nog altijd dat ik de breinaald onder mijn arm moet hebben!! Misschien moet ik maar eens van dat idee af.
  Guusta, bij de Breibrink kan je rondbreinaalden kopen.
  http://www.breibrink.nl/index.html?lang=nl&target=d33.html
  Maar misschien verkoopt Yvon van Storm op Zolder ze ook wel.
  Leuk als je ons op de hoogte houdt, Guusta.
  Wij lezen altijd graag de ervaringen, verhalen van anderen.

 32. Hallo berthi,
  Ik heb op de handwerkbeurs sokkenwol bij wolhalla gekocht en een paar sokken gebreid met behulp van jouw patroon. Ze passen heel mooi en ik vond het patroon duidelijk.
  Groet Astrid.

 33. @Astrid Mulder, wat vind ik het leuk dat je laat weten dat het patroon duidelijk is en, het belangrijkste van allemaal, dat je sokken mooi zijn geworden. Op naar het volgende paar??!!

 34. Zeker Berthi,ik begin bij mezelf iets van een sokkenvirus te bespeuren.Ik ga morgen op zoek naar wol.En wie weet als de regen aanhoudt? dan is er toch niets zo heerlijk als lekker thuis breien?
  Groet Astrid

 35. @Astrid Mulder, voorlopig is het sokkenweer. Het zal vast nog een poosje duren voordat we de sokken in de kast kunnen laten liggen. Dus…. gaan we toch voorlopig door met sokken breien bij de kachel!

 36. Ze zien er tenminste (niet qua kleur, maar wel qua ontwerp) uit als de sokken die mijn Beppe voor me heeft gemaakt. Ik moet het nu zelf eens gaan proberen, want mijn Oma leeft niet meer, mijn Beppe is dement en mijn moeder kan het volgens mij niet eens!
  Bedankt voor het patroon, de link en het mailtje!

 37. @Mara, het gaat je vast lukken om deze sokken te breien. De sokken die je op de foto ziet, zijn mijn eerste paar gebreide sokken.

 38. Prachtig die gebreide sokken.
  Mijn moeder heeft een beetje ongelukkige voeten en is 90 jaar jong. Heeft gebreide lage sokken voor in huis, maar we kunnen nergens een patroon vinden en ze is met het laatste paar bezig waar reeds gaten in zitten.
  Kan iemand mij helpen.
  Vast hartelijk dank.
  Ans Donker

 39. Leuk dat sokken patroon, alleen mis ik bij de grote hiel het aantal toeren dat je moet breien. Als je net begint met sokken breien weet je dat nog niet.
  Dank zij het probleem met Handwerk zonder grenzen zit ik erg veel op deze site te kijken.
  Ik hoop dat wij samen sterk zijn.

 40. Het probleem om sokken te breien op een rondbreinaald los ik op de volgende manier op. Gebruik 2 rondbreinaalden, dat bevalt mij prima.

 41. Ik zoek een sokkenpatroon voor iemand die erg dikke benen heeft. Haar voeten zijn smal maar meteen vanaf de enkels moet de sok veel wijder. Heeft iemand goede tips voor mij?

 42. Renée, wijder op zetten lijkt mij, aan het been aanpassen, minderen tot de enkel en dan de voet/hiel gewoon volgens patroon !!
  Misschien makkelijk gezegd zo, is afhankelijk van jou kennis van sokkenbreien ;-)).
  Succes !!

 43. Ben na aanbevelingen van vriendinnen begonnen met het breien op korte bamboonaalden.
  Moet eerlijk zeggen dat ik nu echt geen sokje (maat 28) per avond kan breien. Heb bij iedere naald ruzie met de loshangende naalden.
  Iemand een tip?
  Weet iemand ook hoe je precies je draad moet vasthouden als je die over de linkervinger houd? Dus niet omslaan zoals wij geleerd hebben.
  Alle tips zijn welkom.

 44. Iemand in het bezit van kniekousjes zoals we die vroeger droegen? Dus met muizentandjes bovenin en ajourpatroon op het been?

 45. Hallo Nellie,
  Jij hebt de draad dus LINKS! Hoera, nog een verstandig mens. Het gaat sneller en het is handzamer. Daar gaan we:
  Draad over wijsvinger;
  Onder middelvinger;
  Over ringvinger en laat de draad daar lopen waar je een ring draagt of een ring zou kunnen dragen;
  Onder de pink loopt de draad uit de hand.
  Nog vragen, stel ze maar. Succes ermee!

 46. Ruzie met loshangende naalden begrijp ik niet helemaal, maar ik wil wel het volgende adviseren: Bij het breien op drie of vier naalden (sokken, handschoenen, wanten) zorg er altijd voor dat de naald waar de steken opzitten en die je nú gaat breien ook over de volgende naald heen ligt voordat je begint. Zo heb je de naald goed in de hand.

 47. Vast bedankt voor de tips, ga het morgen zeker proberen.
  De ruzie met de naalden heb ik nooit gehad met het breien met 4 naalden, maar met 5 wil het nog niet erg. Denk dat ik maar weer terugga naar 4 naalden.

 48. @eva, heel duidelijk uitgelegd over de naalden. Toen ik voor de eerste keer sokken ging breien had ik regelmatig de naalden verkeerd.

 49. Met de ouderwetse manier met 4 naalden heb ik nog nooit problemen gehad, misschien dat het aan de korte naalden ligt. De naalden heb ik inderdaad altijd zoals eva beschrijft.Met de lange naalden heb je er altijd een onder de arm, maar met de korte naalden is het gewoon wennen denk ik

 50. HALLO GA ER ZO SNEL MOGELIJK MEE BEGINNEN, MAAR IK GA ZE BREIEN VOOR MIJN MAN EN DIE HEEFT MT 41 IS DIT PATROON QUA AANTAL STEKEN GOED

 51. HALLO GA ER ZO SNEL MOGELIJK MEE BEGINNEN, MAAR IK GA ZE BREIEN VOOR MIJN MAN EN DIE HEEFT MT 41 IS DIT PATROON QUA AANTAL STEKEN GOED

 52. Ik heb je patroon gelezen ,maar wat bedoel je met de eerste 4 steken met een dubbele draad breien ??Loopt die draad dan mee?Of blijft die hangen tot dat je weer aan het begin bent>En waarom moet dit eigenlijk?Dat zie je toch in het breiwerk?Gaarne uitleg hierover.
  Gon

 53. @gonnie, dat is de draad waarmee je steken hebt opgezet en de draad waarmee je gaat breien. Met deze twee draden brei je de eerste 4 steken voor extra versteviging. En dat zie je niet of nauwelijks.

 54. ik heb ook alles klaar liggen maar krijg het begin niet snap nix van die steken hoe krijg ik het nu aan me kaar
  groeten ina

 55. een jojo hiel is een schuine hiel.
  ik kan daar nergens een duidelijke nederlandse beschrijving van vinden helaas.

 56. Berthi…dank je wel. ik heb de duitse versie uitgeprint….ik denk dat ik daar wel wat mee kan.
  groetjes ineke

 57. @marian’ne m, dank je wel voor al je super goede links!!!
  Tot nu toe had ik niet eerder gehoord van de jojo-hiel. Ik ben zo benieuwd of deze hiel nu gemakkelijker te breien is of dat de sok prettiger zit.

 58. Hallo Berthi
  ik heb de jojo hiel gebreid en hij is super goed gelukt al zeg ik het zelf.
  bedankt voor de link.
  groetjes ineke

 59. De extra wijde sokken zijn goed gelukt, twee paar zelfs, dank je Marianne.
  Wat is nog steeds lastig vind is de boord. Die wordt of te wijd of te strak. Heb al vanalles geprobeerd, 1r, 1 verdraaid r; Italiaanse stekenopzet, leuk voor boorden die je 1r-1 av r breit maar hoe krijg ik zo’n opzet voorelkaar met 2r-2 av r? Dunnere nldn voor de boord staat mooi, maar dan past de sok niet goed om de kuit, zucht…Hebben jullie goed suggesties, want het is zulk heerlijk sokkenweer nu!

 60. Hoe pas ik het sokkenpatroon aan voor een kindje van 3 jaar? Dank je. Jeanne

 61. Ik wil graag heren sokken breien,
  schoen maat 46
  Wie kan mij vertellen het aantal steken op de pen.pen 3…
  vriendelijke groet Mia

 62. Ow ,dat is vlug 🙂
  dank je wel,eindelijk en nu sokken breien
  voor mijn liefje , 😀
  Heel erg bedankt !
  riendelijke groet Mia.

 63. dit ga ik zeker weer proberen. ik heb 2 jaar geleden een sok gebreid, daarna heb ik het laten liggen. je beschrijving is heel duidelijk en nu heb ik er weer zin in.dit sokje krijgt een staartje.

 64. @wanda, leuk zeg!! Inmiddels heb ik van verschillende mensen gehoord dat dit een duidelijke beschrijving is. Moet lukken!! Veel succes!!

 65. Ik ben 63 en brei sokken voor bijna de hele fam. ga ik met verlof, het breiwerk gaat mee. En dit al vele jaren, ik vind het ontspannend, dus waarom niet op verlof? Aan alle kousenbreiers wens ik voor de rest van hun leven WARME VOETEN!!
  geplaatst door els 17 januari 2008 om 21:41

 66. Voor patronen van kinderkniekousjes met ajour en kabels kun je het best proberen oude 3-Suisses breiboeken te vinden/kopen op rommelmarkten of Ariadnes uit de jaren 60, dus de tijd voor Wibra etc. Ik heb een tip hoe een klein kabelnaaldje te maken voor sokkenbreien (2-steeks kabeltje) op een rondbreinaald met magische lus. Het naaldje moet dan heel soepel zijn. De oplossing: stukje Scoubidoudraad van 4 cm.lang, een punt van een cocktail- of sateprikker van 2,5 cm.lang, steek de stompe kant in het Sc. draad en voila, een heel soepel “omsteek” naaldje. Zoek wel een mooie gladde en ietsje stompe punt uit. Prik het naaldje in het gebreide deel tot je het weer moet gebruiken. Berthi, ik lees je blog met veel plezier en sokken brei ik al bijna 50 jaar, tot herenkniekousen aan toe. Ik “brei me a river” i.p.v. cry zoals het liedje, een sjaal uit Rowan met Kids haze silk. De Firestarter maakte me gek, totdat ik bovenstaand naaldje had gemaakt. Margriet A.

 67. @Margriet Annema-Luinge, dank je voor de tip. Jij bent een hele fanatieke breister en dus zeer ervaren en bedreven in het breien.
  Fijn dat je mijn blog met plezier leest en tot mijn groep vaste lezers hoort. Erg leuk om te horen.

 68. Proficiat met je toffe blog, het verbaast me(in de goede zin) dat hij zo vaak en regelmatig word bezocht, ik bezoek hem wekelijks. Fijn dat er nog zoveel word gebreid.

 69. @Artoos Els, er wordt niet alleen veel gebreid… alle handwerktechnieken zijn springlevend. Super toch!!
  Fijn om te horen dat jij een vaste lezer bent van mijn weblog en erg leuk dat je nu ook een reactie hebt geplaatst!!

 70. Uit goede gewoonte heb ik nog maar eens je blog bezocht,fijn, het word een must!Leuke breifamilie. IK heb twee jaar terug, voor een vriendin 40 sokjes gebreid in rood wit en groen om haar kerstboom te versieren, mooi!spijtig heb ik er geen foto van. Met wat geduld en creativiteit bereikt men veel.Breien doe ik al jaaaaaren, maar internet is voor mij nieuw, vandaar die late reactie! Groetjes Els

 71. @Artoos Els, leuk dat je weer een reactie plaatst en met internet omgaan gaat snel!
  Heel erg jammer dat je geen foto hebt van die prachtige kerstboom met al die gebreide sokjes.

 72. Beste Berthi, Nog maar eens de blog bezocht. Ik wou graag mutsen(tegen volgende winter) breien, kan er iemand mij nuttige breipatronen aanbevelen hieromtrent? voor kindjes van 7 en 5 jaar. Ik heb geen idee omtrent steken opzetten enz enz. Alvast bedankt.

 73. hallo, mag ik vragen voor maat 40 schoen hoeveel steken en wol heb ik nodig om de sokken te breien? ik hoor het wel inmiddels lieve groetjes,marianne

 74. Ha fijn dat jij de vraag al hebt beantwoord, marian’ne m!
  Ik ben wat minder online omdat vandaag een begin is gemaakt met het schilderwerk van ons huis!

 75. Het is september geworden, dus het word herfst. De breinaalden terug bovengehaald want iedereen heeft hier wel wat nodig tegen de winter.Fijn.Ook Berthi’s breilog beocht, schitterend, we gaan terug breien. Aan alle bezoekers en aan Berthi nog veel breiplezier! Tot later.

 76. @els, het wordt weer sokkentijd! Bijna dan! Ik loop nog steeds op blote voeten, zeker vandaag en morgen ook.
  Praat gezellig met ons mee, dat waarderen wij met z’n allen. Tot later.

 77. Van de week zat ik in de trein te breien aan een babytruitje, toen een oudere heer mij vroeg of ik aan het haken of breien was. Na een hele lange inleiding, die ik hier niet zal herhalen, vroeg hij of ik iemand wist die wollen sokken voor hem wilde breien. Ik wil dat zelf niet doen, omdat ik een langzame breier ben en naast een drukke baan en kleinkinderen daar niet aan toe kom. Wie kan deze oudere meneer helpen?

 78. TIP: uitgehaalde wol kan je weer helemaal kronkelvrij maken door de wol enigzins strak getrokken ergens omheen te winden. Ik gebruik er altijd een glazen (jam)pot voor. Maak de wol vervolgens door en door nat, wring er zoveel mogelijk water uit en laat het een nacht (of langer) droger. De wol is dan weer helemaal glad.

 79. Hallo breizussen,
  Ooit nam ik eens een handwerkje(kruisjessteek) mee op verlof, dat werkje vlotte niet, mijn buurvrouw(op camping) kon het niet langer aanzien, zij was een genie in deze branche) nam het van mij over, nam het zelfs mee naar Nederland en na 6 weken stuurde ze me het kant en klaar terug, naar Belgie. Ik heb voor haar man 2 paar mooie sokken gebreid en verzonden naar Nederland, tof he! Van een Belgie Holland gesproken. We hebben mekaar nog meerdere keren gezien op dezelfde camping!

 80. Hoi Els,
  Dat is een prachtige ruil. Jij de sokken breien en je buurvrouw op de camping je borduurwerkje maken.
  Ontzettend leuk dat je mijn blog aan je favorieten hebt toegevoegd! En praat gezellig met ons mee!

 81. ik vind ze tof ,je zelfgemaakte sokken.
  Zelf ben ik op zoek naar een beschrijving voor kindersokken van maat 22-24 want in februari 2009 word ik oma : joepie!
  Enne bij deze wil ik je een tof geschenkidee aan de hand doen(als het me lukt):je koopt een bos bloemen voor de mama en zet daar allemaal handgebreide sokjes tussen de bloemen.We hebben dat ook voor ons Lenneke gedaan maar toen had ik uit Spanje babyschoentjes meegebracht uit spons.
  Kan jij me verder helpen?of iemand uit je blog-reacties??
  Bedankt op voorhand,
  Groetjes,
  Mar-10

 82. Ha marian’ne m,
  Geweldig dat je zo snel behulpzaam bent!
  Ik zit net pas achter de pc. Vandaag was het mooi weer om de ramen te lappen, en nieuwe wintertruien en ’n spijkerbroek voor Thijmen te kopen. De kleren van vorig jaar begonnen hoog water te vertonen!:-)

 83. Ja, lig hier speciaal op te wachten !!;-))
  Heerlijk weer vandaag.
  Gisteren helaas in de stad gelopen vandaag lekker buiten gehandwerkt.
  EN morgen WEER !!! ;-))

 84. @marian’ne m, … en zondag toch ook buiten handwerken? Het wordt een handwerkweekend voor je. Niet voor mij. Morgen een verjaardag en zondag schaken (ik niet hoor! (^_^)) in Mierlo en dan is het altijd stralend weer! Dit toernooi is altijd de laatste zondag van september en zolang Thijmen hier al aan meedoet is het altijd prachtig weer geweest.

 85. Hoi allemaal,
  Ik heb vandaag ramen gelapt,het was blijkbaar ‘ramenweer’ morgen naar een meeting van volswagens, alle modellen busjes, oud en jong(net zoals de bestuurders)’t word er ’t weertje voor. En daarna sokken (of beter kousen) breien, hele lange voor mijn schoondochter, een wandeling moet er ook nog tussen,dus nog niet aan verveling toe, godzijdank!
  Groetjes aan allen.

 86. Hoi Els,
  wij hadden hetzelfde idee vandaag!:-) Nu ben ik nog niet helemaal klaar met ramen lappen. Morgen het laatste restje!
  Jij heel veel plezier bij de meeting van de volkswagenbusjes. De eerste auto van mijn vader was een volkswagenbusje. Dat zal eind jaren vijftig geweest zijn. Morgen zul je vast zo’n oud busje zien!:-)
  Kousen breien kan je ook tijdens de meeting doen!:-)
  Een hele fijne dag!

 87. Hallo vriendinnen,
  Deze voormiddag een fikse wandeling van 12 km, namiddag naar de meeting en zoals Berthi schreef, sokken breien kon ik daar inderdaad, het was tof! Het goede weer zat daar wel voor iets tussen.Er waren inderdaad 2 busjes van eind de jaren 50 echte juweeltjes, wij waren er met de onze van 98 en onze zoon met onze eerste bus van 83, leuk. Nog een fijne zondag aan allen.

 88. @Els, dat was een geweldige dag voor jullie! Morgen fijn nagenieten en verder gaan met je sokken/kousen breien!

 89. He wat leuk het breipatroon van de sok nu kan ik het zelf ook weer breien.
  Heb als jong meisje ook heel veel sokken gebreid maar wist niet meer hoe het moest.
  Ik deed alleen de sok op het laatste aan de buiten kant af kanten omdat ik het niet prettig vindt het naadje tegen mijn tenen te voelen.
  Maar dat is persoonlijk.
  Bedankt

 90. @diana erkens, veel succes met het opnieuw sokken breien.
  Ik heb geprobeerd om het patroon op een eenvoudige gemakkelijke manier te beschrijven.

 91. Hallo allemaal,
  Oef, het eerste paar kousen dit seizoen is klaar. Er zijn al nieuwe kandidaten komen opdagen “oma brei je voor mij nieuwe sokken” tuurlijk doet oma dat en wat graag. Vandaag dus nieuwe wol gekocht, heel mooie is er tegenwoordig op de markt, alle kleuren en tinten je weet niet wat te kiezen, leuk.
  Aan iedereen nog vele knusse winteravonden gewenst!!!!

 92. Toevallig kom ik al zoekend naar een kostuummuseum op deze pagina terecht.
  Leuk om te lezen dat er nog veel meer mensen sokken breien. Ik doe dit al jaren. Mijn man draagt geen andere sokken. Ik las iets over aan elkaar breien van de laatste steken van het teenstuk. Ik maas die steken aan elkaar zodat er nergens een naad in de sok zit. Ook de kinderen en kleinkinderen hebben allemaal een aantal gebreide sokken.
  Ze worden ook gedragen als bedsokken.

 93. Marina, een heel goed idee vind ik dat om de afzet aan de tenen samen te mazen, nooit aan gedacht, en er zijn hier een paar mensen die niet wennen aan dat (vervelend) naadje, bedankt voor de tip.
  Els

 94. Mijn oma breide alle sokken voor mijn vader maar toen ze 80 werd is ze gestopt, ze vond dat haar pensioen nu was begonnen. Eigenlijk nooit aan haar gevraagd hoe je sokken moest breien. Vandaar dat ik blij ben met dit patroon.
  Harriet

 95. Mijn 88-jarige moeder wilde na een aantal jaren weer eens een paar sokken breien, maar kon zich tot haar verdriet niet meer herinneren hoe het zat met de kleine hiel (en aan mij moet je zoiets al helemaal niet vragen). Na wat zoeken op internet heb ik jouw patroon geprint en dit is het resultaat: een tevreden moeder, die inmiddels al met haar derde paar sokken bezig is!

 96. @Josje, dat vind ik mooi om te horen, want dan is het patroon blijkbaar duidelijk beschreven!
  Ik hoop dat je moeder nog heel veel sokken met plezier gaat breien.

 97. “Leuk, al die sokkenbreiende mensen! Ik brei ze óók graag, maar de teen doe ik ’n ietsje anders. Zoals in jouw patroon krijg je ’n puntige teen, maar ik heb het zo geleerd; De teenminderingen eerst om de naald, maar wanneer je nog de helft van de steken over hebt minder je élke naald. Dan is de teen meer afgerond en ik vind dat mooier zitten. groets, Annemarie

 98. Sokkenbreiende mensen: en nog beter is om eerst in 1 toer 4 steken te minderen. Dan drie toeren zonder minderen, dan weer een minderingstoer, dan weer drie toeren zonder, 1 minderingstoer, 2 toeren zonder, 1 minderingstoer, 1 toer zonder, 1 minderingstoer, en dan in elk toer tot je 8 steken over hebt bijvoorbeeld. Dit kun je uitrekenen qua lengte waar je dan ermee moet beginnen. Zo loopt het geleidelijk af naar boen toe. je kunt nog een keer twee toeren zonder breien… Uitproberen gewoon. Succes.

 99. Fantastisch al die verhalen!
  Ik ben nog maar sinds enkele weken aan het sokken breien, maar inmiddels wel aan mijn derde paar bezig!
  Ik brei sokken met een jojo-hiel, omdat ik die gemakkelijker vind om te maken dan de andere hiel. Maar misschien kan ik dit patroon ook eens proberen… 🙂

 100. Hola, ik was een paar weken niet meer op de blog geweest,daardoor die goede raad voor de teen minderingen gemist! Die teen was bij mij inderdaad ook altijd zo puntig,echt ni mooi, ga in het vervolg de goede raad van 2 breizussen uitproberen. Ik laat het horen hoe het resultaat is! Leuk die blog he!
  Els

 101. Ik heb ondertussen een kous beeindigd met die nieuwe afzet methode: SUPER, ben blij met die goede raad. Voor sokkenbreiend Belgie en Nederland bezoek regelmatig Berthi’s weblog zo blijf je bij.
  Groetjes Els

 102. @Els, heel mooi om dit te horen! Met dank aan Eva.b voor deze geweldige tip.
  @Erika, gewoon proberen!

 103. Toch wil ik op deze minderingen nog iets toevoegen. Wanneer de voet een iets afwijkende vorm heeft, trek hem na op een stuk papier. Zo kun je dan aan de ene kant bijvoorbeeld vaker minderen dan aan de ander kant. Je krijgt dan ook een linker- en een rechtersok. Als je meet hoeveel cm er beschikbaar is voor de minderingen tot bovenaan toe, dan tel je het aantal toeren op het reeds gebreide gedeelte over dat aantal cm:s. Het is dan gewoon een zaak van tellen en kijken, waar moet ik minderen en waar niet. Het is elke keer een heel gereken maar het zit tenslotte perfekt bij die persoon.

 104. beste Eva, dat vind ik een straffe toer, dat zijn kousen echt op een voet gemaakt, nog nooit had ik van gehoord, ik vind het wel erg ver gezocht, maar het moet te doen zijn . Dat zijn dan kousen van en door perfectionisten. Alvast bedankt voor al die super gorde tips.
  Els

 105. mooi ik ben ware breidster ik breid alle dagen 6 uur voor kindren en kl kindren alles sokken puls vesten en vooralkousen verlede winter 49 paar nu 12 truien en vesten te samen ik haak ook graag maar men ogen worden o zo slecht niks helpt nog … maar breien laat ik niet heb speciale lamp om beter licht maar het wors moeilijk
  proficiat ge er de moed nog voor vind want de jeugd nu kent niks meer NIKS groeten françoise ik ben 67 jaar jong van hart en geest slecht van ogen

 106. ik vind het heel mooi proficiat .Ik brei zelf enorm veel alle dagen 6 uur en haken in de zomer de jeugd begint er niet mer aan laat alles maken zelfs knopen naaien in de naaiwinkel mooi gedaan heeel mooi doe zo verder françoise

 107. @françoise, net als mijn moeder ben jij een echte breister. Mijn moeder is 79 en breit elke dag. Geen zes uur, want de kleinkinderen willen geen zelfgebreide truien meer dragen!:-)

 108. Aan alle bezoekers van Berthi’s weblog, morgen bestaat die, denk ik, 3 jaar! Proficiat Berthi, en hopelijk mogen we nog lang doorgaan met elkaar goede raad te geven, goede raad is duur, bij Berthi’s web log is hij gratis. Bedant iedereen.
  Els

 109. @Els, ik ben mijn weblog op 20 augustus 2005 begonnen. Dat is bijna 3,5 jaar geleden. Wat gaat dat snel!:-)

 110. Hallo Berthi, ik heb ze al gevonden ,hoor.Dus laat ik dit even weten Groeten Henny

 111. @ h van ijperen, fijn dat je de sokken hebt gevonden!
  Al mijn logs zijn via het archief terug te vinden. Rechts in de kolom-archieven klik je op ‘meer’ om een totaal overzicht te krijgen.

 112. Hallo Berthi vind het een Eer en erg leuk dat in de Hartegalerij mag staan InekeO

 113. Tip uitgehaald garen: de kronkels krijg je er uit door het garen om een breed plankje te wikkelen. Dit plankje met garen leg je vervolgens boven een pan kokend water, door de stoom verdwijnen de kronkels (ze worden in ieder geval minder sterk).Het eindresultaat is dan een stuk mooier.

 114. Kwam dit tegen op zoek naar een breipatroon en heb eigenlijk een vraagje. Lijkt me, dat hier ervaren sokkenbreisters zitten 🙂
  Als ik sokken met jojohiel wil breien, doe ik dat dan zo : 1) been breien 2) met helft van de steken in 3 delen jojohiel 3)verder met de voet 5) minderen voor tenen .. ?
  Of moet er tussen been en jojohiel nog iets anders gebeuren ? Hahahaha ik hoop, dat jullie mijn vraag snappen. Alvast bedankt !

 115. Nou zeg, wat geweldig!!!
  Dit stukje is 3,5 jaar geleden geschreven en maakt nog steeds mensen blij! Tof!!!
  Mij maak je er in elk geval blij mee, want ik wil voor het eerst sokken gaan breien en kon alleen maar ingewikkelde patronen vinden. Eerst maar s simpel beginnen, dacht ik zo. Tot nu toe heb ik alleen nog maar een paar knuffelbeesten (een hondje, tig muisjes, een poes en een vogel) gebreid, ook heel leuk, maar ik vond het nu tijd voor iets bruikbaars. 🙂
  En ik ben erg van het recyclen en had in mijn hoofd om te onderzoeken of ik van een oude gebreide trui misschien het garen zou kunnen gebruiken. Super om te lezen dat dat inderdaad kan en ook hoe dat het beste te doen is met de kronkels eruit krijgen. Ga ik ook zeker proberen!
  Ik ben 29 en vind handwerken heerlijk. Haast mediterend. Leuk dat ik, ondanks dat ik er niet echt mee ben opgevoed, zo toch onbewust de traditie van mijn moeder en mijn oma in ere houden kan.
  Bedankt voor het duidelijke patroon!!!

 116. Ik heb het patroon gevolgd maar ging totaal mis bij de tenen. Het sok past wel maar ziet niet uit zoals op de foto.
  Het begon de mist in te lopen bij het minderen bij de tenen. Wat ik niet snap is het opmerking: op de grote naald beginnen met minderen. Dat snap ik niet. Ik heb toch nog steeds 4 naalden waar mijn steken op zitten. …. Kan iemand mij hier doorheen helpen?
  Alvast bedankt!

 117. @Joanna, als grote pen wordt in dit geval de bovenkant van de voet bedoeld (voor jou dus 2 pennen). Je moet aan de rechter en linkerkant van de voet minderen. Zowel aan de bovenkant van de voet als aan de onderkant van de voet. Dus als je één keer rond bent geweest heb je in totaal 4 steken geminderd. De volgende ronde moet je dan niet minderen, anders wordt het te spits.
  Kijk ook even bij de reactie van Eva B hierboven.

 118. Bedankt voor het sokken breipatroon.
  Volgens mij was dit de manier hoe mijn moeder ze altijd breide.
  Ze is 23 jaar geleden gestorven op 56 jarige leeftijd,en ik had de tijd niet genomen om het van haar te leren.
  Zij was er toch om ze voor ons te breien.
  Dus ik ben er erg blij mee

 119. @Willy, ik zie nu pas de vraag van Joanna. Fijn dat jij al antwoord hebt gegeven!
  @Cisje, je moeder zou nu de leeftijd van mijn moeder hebben. Het is aannemelijk dat zij dus ook op deze manier sokken breien heeft geleerd.
  Veel plezier met het breien van de sokken!

 120. Berthi, Na alle reacties te zijn doorgelopen, kan ik eindelijk mijn vraag kwijt. Ik ben een poppenmaakster en zou dolgraag weten hoe je kousje/sokjes voor een pop moet breien. Ik wildse dit doen met parelgaren.
  Ik heb vroeger wel geleerd hoe je sokken moest breien. Maar dat is nu wel heel lang gekleden.
  In de oorlog, in het jappekamp, heb ik sokken voor de Japanse soldaten gebreid van ongebleekte katoen en zonder hiel. Mijn moeder maakte van bamboe er de breinaalden voor. De sokken moesten 30 cm lang zijn en dus maakten we ze nat om ze zo lang mogelijk te maken. Voor elke sok kon je namelijk een schepje suiker verdienen!
  Dat was het dan ook waarvoor we het deden. Ik ben geen breister en met zulk onooglijk materiaal is er ook niets aan. De suiker vergoedde echter veel!
  Ik kan nog steeds met 4 pennen breien. Ik meen dat je bij het opzetten ongeveer de breedte van het been moet nemen en dat verdelen. Misschien kan iemand mij verder helpen? Bij voorbaat dank!
  Elisabeth

 121. Het word stilaan winter en iedereen is blijkbaar terug aan ’t breien geslagen, leuk toch.

 122. Nu de avonden weer langer zijn, ben ik ook weer aan het sokkenbreien geslagen. Nou wil m’n man graag sokken met dubbele hiel en teen. Breide zijn oma vroeger voor hem. Ik heb geen idee hoe dit gaat. Kan iemand me helpen?

 123. Ciska,
  ik brei de hiel en tenen met gekruiste steken, eerst de 2de steek breien dan de 1ste steek breien en pas dan beide steken van de naald laten glijden. Heet versterkte hiel/ teen.

 124. Ik woon al dertig jaar in Spanje.
  Vroeger was ik in het bezit van het grote handwerken daaruit breide ik sokken.
  helaas bij verhuizing kwijtgeraakt.
  Ik zin in een moeilijke tijd erst zijn mijn beide ouders overleden en afgelopen in aug en n ov. zijn mijn zus en oudste zoon overleden
  je moet door deze moeilijke tijd heen en de arts zei ook iets gaan doen.
  Toen zei mijn jongste zoon mam waarom brei je niet nog een paar sokken voor mij
  Ik zou dit met de liefste wil van de wereld voor hem willen breien
  U heeft het waarschijnlijk begrepen zou U mij Het patroon sokken breien uit Het Komplete handweken U zou er mij erg gelukkig mee maken ik heb alverschillende mail gestuurd maar niet eens een antwoord
  Hartelijke groet Marian Vervoort,

 125. reactie geplaatst op 19 jan. 2010 nog steeds geen antwoord kan niemand mij aan dit patroon helpen s.o.s. bij voorbaat hartelijk dank. Marian.

 126. het patroon is uit het komplete handwerken
  een uitgave in drie multomappen, rood van kleur en onder de noemer “breien” zat een sokkenpatroon. Ik heb geschreven het grote handwerken, maar dat is fout kan iemand anders mij dan wel helpen Bij voorbaat heel véél dank.marian

 127. Wat een leuke web-log,
  Ik ben 65 jaar en heb me voor het eerst gewaagd om een paar kniekousen te breien.
  5 jaar geleden is mijn moeder overleden en die heeft misschien wel 100 sokken gebreid, maar ik had nooit zin om sokken te breien, dat leek me erg ingewikkeld. wel breide ik truien of vesten.
  Ik had nog een zak sokkenwol van mijn moeder meegenomen en die lag nog steeds in de kast en ben er nu eindelijk aan begonnen. van de patronen uit een breiboek snapte ik niks en toen dacht ik, ik ga maar eens op het internet kijken en toen vond ik dit patroon en na een paar keer uithalen is het me toch gelukt en ga het nu nog leuk vinden ook.
  hartelijk bedankt voor het patroon.

 128. @Dicky, wat fijn om te horen dat het je met hulp van dit patroon gelukt is om je eerste paar sokken te breien. Zo te lezen zullen er nog veel meer sokken gebreid worden. Jammer dat je moeder dit niet meer mee kan maken.

 129. Hay, ik heb een tweestrijd met hetaantal naalden die je moet gebruiken voor sokken te breien. Ik heb gelezen in het boekje “Sokken brei je zo” Dat je 5 naalden moet gebruiken. Maar bij verschillende patronen op de side zie ik dat er gewerkt wordt met 3 en of 4 naalden wat is nu het beste om mee te werken. Ik gebruikt naaldnr; 2.5 Graag een antwoord, Groet, Coby
  Je Patroon is duidelijk …….

 130. Coby, het maakt geen verschil met hoeveel naalden je sokken breidt. Het gaat om het aantal steken en de verdeling van die steken voor de hiel. Die moet je dan extra in de gaten houden en verder kiezen wat voor jou het lekkerste breidt.

 131. Beste Berthi,ik heb je gratis patroon voor sokken op internet gevonden, en mijn eerste sok klaar. Hij zit prima!Alleen niet genoeg wol meer voor ’n tweede,want het was nog maar een klein bolletje wat ik in de kast vond, ik beschouw het als ’n proefsok en begin gauw aan een nieuw paar.Breien is een leuke bezigheid, en…ik snoep nu minder, want ik kan geen twee dingen tegelijk.

 132. ik brei al jaren sokken,heb een cafe gerund, en als het ’s avonds niet druk was en maar een enkele klant, ging ik sokken breien, kun je makkelijk bij praten, maar niet iedereen vond het leuk.
  maar nu wil ikeen paar sokken breien voor mijn man,
  Hij heeft teenslippers gekocht,maar nu krijgt hij koude voeten. Nu wil ik sokken breien met een losse grote teen, zou daar een patroon van zijn, weet zo ong niet hoeveel steken ik moet overhouden voor een losse grote teen.

 133. Ina de Jonge@ zoek bij Google naar:
  Regia sokken met tenen-sandaalsokken en je kunt het patroon zo afdrukken.
  Veel plezier met het breien van de grote teen.

 134. Prachtig allemaal, ik ben nu ruim twee weken bezig, heb boeken bladen voorbeelden zat….Maar de grote hiel?? Ik heb nog nooit iets gemaakt, het enige dat ik kan is een rechte en averechte steek….bij de een is het een omslag? what ever that is..bij de ander is het gewoon terugbreien en een steek laten staan?? ik ben een breibeet?? geen idee, en niemand in de buurt die kan helpen.De boord is klaar haha na 100 keer op nieuw beginnen….maar ik zal sokken leren breien hoe dan ook.

 135. @Sylvia, het gaat je zeker lukken, de aanhouder wint! Probeer bovenstaand patroon eens. Ik heb al vaak gehoord dat de beschrijving heel duidelijk is en de gebreide sokken van de pennen rollen!:-)

 136. Hallo,
  mijn moeder deed altijd sokken breien voor mijn man. Maar helaas is zij overleden.
  nu wil ik het over nemen er is nog een halve sok, ik denk dat mijn moeder het op een oude en makkelijke manier deed.
  Maar ik kom er niet echt uit hoe!
  Zoals ik het zie en tel deed ze in de hiel niet minderen.
  Weet iemand hier iets van?
  vriendelijke groet Anja

 137. Hallo
  Ik ben aan de sokken begonnen goed patroon maar mijn man heeft maat 43 hoeveel steken moet ik dan op zetten. En ik vindt de hiel wel moeilijk, misschien lees ik het niet goed. Ik blijf het proberen.
  Groetjes Marian

 138. hallo,
  ik kan wel sokken breien, maar ik weet niet
  meer hoeveel steken ik moet op zetten voor een maat 34 of maat 38
  en ook niet hoe dan de kleine en de grote
  hiel moeten
  en tevens niet hoe het dan met de teen moet.
  kunt u mij hiervan een beschrijving sturen.

 139. Hallo Berthi
  Wat een informatie over sokken breien. Ik moest het als kind van 10 jaar al leren van mijn moeder.(Ik ben nu 75) Sokken breien verveelt eigenlijk nooit. Ik heb alle reacties nog niet goed gelezen en ik weet dus niet of er ook een dubbele hak en kleine dubbele hak word genoemd.Dat is veel sterker en die brei je door de rechte pennen één steek te breien en één steek af te halen. De avrechte pen brei je dan weer gewoon.Nog veel breiplezier gewenst in 2011 met vr. groeten.
  Annie van Dijk.

 140. Hallo Berthi.
  Gisteren heb ik een reactie op jouw website achtergelaten maar er is schijnbaar iets niet goed gegaan. Ik probeer het opnieuw.
  Toen ik tien jaar was leerde ik van mijn moeder al sokken breien. (Inmiddels ben ik 75).Sokken breien verveelt nooit. Iemand vroeg in een reactie wat een versterkte hiel was. Ik denk dat hiermee een dubbele hiel en kleine dubbele hiel bedoeld word. Die brei je als volgt. De rechte pennen brei je één steek recht één steek afhalen. De avrechte pennen brei je weer gewoon. Dit is veel sterker en het ziet er ook mooi uit. Uitgehaalde wol kun je weer mooi glad maken door ze over de stoom van b.v. een keteltje te winden.Ik heb een klein keteltje daar doe ik een beetje water in en breng dat aan de kook.
  Ik haal de draad door de tuit en wind de wol rustig door de stoom er weer uit op een strakke bol.De wol moet niet door het water daarom moet er maar een bodempje water in wat je soms nog eens bij moet vullen als je veel wol hebt.Ik wens iedereen veel breiplezier in het komende nieuwe jaar.
  Met vr.groeten.
  Annie van Dijk.

 141. dag iedereen,
  ik zou graag eens kousen breien, heb een patroon maar versta vanaf de hiel er niks meer van want er komt een spie in voor kan er iemand mij da eens uitleggen het is de eerste keer dat ik met vier naalden breialvast bedankt

 142. hallo iedereen,
  Ik snap de hiel nie goe en dan verder ook nie
  grtz
  ilse

 143. ik heb vandaag mijn eerste sok gebreid en die is prachtig geworden ,bedankt voot het patroon het is erg goed uit gelegd ik ga nu beginnen met sok twee,en hoop dat er nog velen zullen volgen

 144. @aaltje, veel succes met de tweede sok! Zodra je sokken af zijn, zul je ze met veel plezier en trots dragen!

 145. Hallo Berthi.
  Ik heb tweemaal gereageerd op ,Sokken’ maar ik zie het niet geplaatst!
  Jammer want ik neus graag in jouw site.
  Vr.groeten, annie van Dijk.

 146. Annie@ Je reacties heb ik wel gelezen en vond het een super idee van het keteltje.

 147. Annie, je reacties staan hierboven hoor !!;-)
  Wanneer er veel reacties zijn wordt er een 2e pagina aangemaakt. Als je op de pijltjes klinkt onderaan ga je naar de volgende of vorige pagina !!
  Mooie tip van de hak én het het stomen. Herinner mij dat wij daar de melkkoker voor gebruikten !!
  Succes !!

 148. dank je berthi,dank zij jou kan ik nu eidelijk sokken breien voor de hele familie. groetjes aaltje uit portugal

 149. Ik zoek een duidelijke beschrijving van de Boomerang hak.
  Wie kan mij helpen?

 150. @ dini. Heb je dat adres van die tante voor mij? haha. Zou ook graag eigen sokken willen laten breien, maar neem er vaak te tijd niet voor. Maar ja. Zag trouwens laatst nog iets anders handigs. sokken die je na het wassen weer makkelijk aan elkaar kunt matchen. Stond op http://www.247stitches.com

 151. Hallo! Ik wil deze sokken graag gaan breien, kon alleen niet terug vinden hoeveel naalden te gebruiken? Bedankt! Groeten Noor

 152. @Noor, in de beschrijving staat te lezen dat je 20 – 16 en 16 steken moet opzetten. Dat is in totaal dan 3 breinaalden en met de vierde breinaald brei je. Veel breiplezier!

 153. Wil graag sokken maat 48 breken hoeveel steken moet ik opzetten en voelen is het van de hield tot de teen

 154. @Henriëtte, ik weet zo niet hoeveel steken je moet opzetten voor maat 48. Je kunt het beste een maattabel zoeken op internet.

 155. Hallo sokkenbreisters. Vroeger begon men sokken te breien vanaf de teen…. Dat is geweldig , je hebt meteen de goede maat en met een jo-jo hiel is het super makkelijk. Jammer dat je niet mag breien in het vliegtuig !

 156. Berthi
  Ik ben ook bezig met sokken breien volgens jouw patroon.
  Het ligt eraan wat voor wol je heb.
  Ik heb schoenmaat 38
  En anders worden ze te groot
  Groetjes
  Yvonne Vlaar

 157. Hoi Berthi,

  hoe voorkom ik ladders?

  Met vriendelijke groet,
  Paula Kruijzen – Deisenroth

 158. @Paula, het is zo lang geleden dat ik sokken heb gebreid waardoor ik geen antwoord op je vraag heb.

 159. Beste Berti, eindelijk een sokkenpatrtoon gevonden dat mij wel gemakkelijk leek.
  Leek, helaas kom ik er niet uit. Kleine hiel, 12 stkn breien, eerste 2 naalden gaan prima, maar dan. Vanwaar moet ik herhalen, misschien handig om er een tekentje bij te zetten. Ik blijf maar met die 5 stkn in het midden zitten terwijl ik weet dat je over het ,,gaatje” heen moet. Ik snap er werkelijk geen snars van. Zit nu met 2 paar kindersokjes tot/met grote hiel, nu nog verder. Help!!!

 160. @Aty Blüm, het is jaren geleden dat ik sokken breide en kan daardoor dus geen antwoord op je vraag geven. Wel heb ik heel vaak te horen gekregen dat dit sokkenpatroon gemakkelijk is.

 161. Hallo, goed patroon😁alleen toch een vraagje:
  Hoe lang de voet breien tot aan de teen?
  Johanna

 162. @Johanna, dat is afhankelijk van (schoen)maat van de voet. Het beschreven patroon is voor maat 37.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *