Breiblad: Hollandsche Beijerserie (1939)

Hoe maakt men UITGEHAALDE WOL weer bruikbaar?

Men kan het voor uithalen voorbestemde kleedingstuk eerst wasschen, moet dat dan echter eerst volkomen laten drogen, voor men het uithaalt. Korte draden, die bij stoppen of gaten te voorschijn komen, windt men op een aparte kluwen. Deze draden kunnen bij het nieuwe kleedingstuk voor het dichtnaaien of aanzetten van de knoopen gebruikt worden. De andere wol wordt over een plankje gewikkeld. Om het in de war raken der draden te voorkomen wordt iedere streng een paar keer vastgezet voor men hem van de plank schuift. Daarna dompelt men de strengen onder water, tot ze absoluut nat zijn, trekt ze strak en hangt ze, na ze uitgedrukt te hebben, aan een lijn. De draad wordt dan weer glad, zonder iets van elasticiteit te hebben ingeboet. Als de streng is opgehangen kan men de draden, die men voor het bij elkaar houden om de streng heeft gebonden beter loshalen, daar de wol dan gemakkelijker droogt. Vooral niet bij de kachel of in de zon hangen. Als men het werk voor het uithalen niet wascht, moet men de aparte strengen, natuurlijk met de noodige voorzichtigheid, wasschen. Als de kronkeling niet zoo spoedig verdwijnt kan men een klein gewichtje onder aan de streng hangen. Bij zachte wol verdient het echter geen aanbeveling, daar deze te veel zou uitrekken. Pas als de wol volkomen droog is, wordt ze weer opgewonden.

Bron: Een in de was, een in de kast, een aan de bast. Corrie de Groot.

Deze methode paste mijn moeder altijd toe. En ik moest als kind de streng om mijn armen vasthouden totdat het garen weer opgewonden was. Dat duurde naar mijn gevoel een eeuwigheid. En… ik kreeg er lamme armen van!

9 gedachten over “Breiblad: Hollandsche Beijerserie (1939)

  1. de kronkels uit afgehaald breigaren kun je weg krijgen als volgt:
    je klost het garen op een koekbus(rond) met deksel
    vul daarna de trommel met kokend water sluit af en na ± 24 uur zijn de drd mooi
    NIET TE STRAK OPWINDEN
    groetjes margreet n.

  2. Wij gebruikten vroeger een warmwaterkruik om de uitgehaalde wol op te winden. Vol kokend water en af laten koelen.

  3. Bij ons thuis hadden we nog een andere metode: Uitgehaalde wol om een (snij)plank winden, en boven een ketel met kokend water houden. Af laten koelen en drogen om de plank.

  4. Om de broodplank winden en dan in warm water doen, daarna ophangen te drogen….

  5. Tsjee, nooit geweten dat er zoveel verschillende manieren bestaan. Mooi, dat het nu hier allemaal bij elkaar staat.

  6. En ik herinner me ook de lamme armen en het gefoeter als ik even niet oplette en er teveel draad van mijn pols schoot.

  7. Ja nu je het zegt, Irma……..wat heb ik veel garen van mijn polsen laten glijden. Alles in de war…..!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *