DMC

Reklamebord van DMC-garens. Het bord is van stevig, dik karton en is 87 x 49 cm. Op het linker- en rechtergedeelte zie je: ‘Steken voor handwerken’, uitgevoerd met Perlé, Mouliné, geglansd en mat borduurkatoen. De volgende steken worden afgebeeld: rijgsteek, achtersteek, doorgeslingerde rijgsteek, steelsteek, platsteek, schuine gobelinsteek, kruissteek, flanelsteek, aaneengesloten flanelsteek (schaduwsteek), zig-zagsteek met stiksteek, vlechtsteek, dubbele turkse steek, festonsteek, kettingsteek, brede kettingsteek, madeliefsteek (enkele kettingsteek), enkele en dubbele taksteek, visgraatsteek, palestrinasteek, stopsteek, knoopsteek, bouillonsteek (staafknoopjes), zoomsteek en open zoomsteken. Op het rechtergedeelte onderaan zie je nog: ‘Steken voor haakwerk’, uitgevoerd met katoenen of linnen haakgaren. In het middengedeelte is een fraai overzicht te zien van de fabricatie van een streng Perlégaren DMC uit ruwe katoen. Links bovenaan zie je als eerste: onbewerkt, vervolgens gereinigd, gekamd, voorgesponnen I-II-III. De tweede rij van links naar rechts: enkele gesponnen draad (fijn garen), 2-draads getwijnd, gezengd, gemerceriseerd, gebleekt, geverfd en als laatste Perlé DMC no. 3, gemerceriseerd, geverfd, gereed voor gebruik.

9 gedachten over “DMC

 1. Leuk dat dit nog bewaard is.Staat er een jaartal op?
  ging de borduurwinkel weg of is het iets wat op school gebruikt werd?

 2. Marcella,
  Er staat geen jaartal op. Ik vermoed dat het uit de jaren ’50 is en dat het een reklamebord voor een winkel was. Ik heb een schoolafbeelding met borduursteken, afkomstig uit Duitsland. Dat ziet er toch anders uit. Ik zal deze binnenkort op mijn weblog plaatsen.
  Annette,
  Ik was al jaren op zoek naar een dergelijke afbeelding en onverwachts kwam ik deze bij een antiquariaat tegen.

 3. Toen je hem vond, sloeg je hart toen een slag over?
  Bij wijze van, natuurlijk…
  Je dag kon niet meer stuk waarschijnlijk! :o)
  Gefeliciteerd, met je mooie vondst!

 4. WIJ WILLEN IEDEREEN EEN FIJN WEEKEND TOE WENSEN EN DAT ER MAAR FLINK VEEL GELOGD MAG WORDEN!!!!!! 😀 😀

 5. Juul,
  Ik had de moed al lang opgegeven dat ik ooit nog een reklamebord tegen zou komen. En zodra je niet meer intensief zoekt, komt het zomaar ineens op je pad………! Niet te geloven….. en inderdaad bij wijze van…….!!

 6. Leuk dat bord. Ik kan mij niet herinneren dat ik dit in de jaren (1959-1965) dat ik in een winkel werkte gezien heb.
  Berthi, heb je ooit een textielbrevet gehaald???
  dat heb ik nogeens gedaan in 1964, harstikke leuk om te doen. leer je heel veel van de garens en stoffen (van toen) inmiddels zijn de garens zo veranderd dat ik bijna denk om het nogeens te doen.

 7. Textielbrevet………..vertel eens meer hier over!
  Bestaat dat nog steeds?
  Ik vind dit reklamebord erg luxe. Is het niet mogelijk dat de winkelier hiervoor moest betalen? En dat je het daarom niet veel tegenkomt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *