Handwerken is heel populair

Afgelopen weekend stond er in het NRC Handelsblad het artikel: Dit borduren de ‘bitches’.

… Handwerken is springlevend, maar lief is het al lang niet meer. Op het forum van Crafster komen handwerksters – vrouwen – uit de hele wereld samen om borduurpatronen of knutselideeën uit te wisselen. De ontwerpen mogen best gedurfd zijn, of liever nog, spitsvondig. ‘No tea cozies without irony’ is het motto van de site. Een generatie subversieve handwerkers lijkt opgestaan: de bijna vijftigduizend leden van de handwerkgemeenschap wisselen geen breipatronen met paddenstoelen en vogeltjes uit, maar borduren stiekem please handle with care op de gulp van de onderbroek van hun echtgenoot, of maken portretten van seriemoordenaars in kruissteek. ‘Heeft iemand een voorbeeld van een doodshoofd? Ik krijg hem niet goed getekend’, vraagt een bezoekster op het forum. Op sites als Subversive Crosstitch en Stitch ’n Bitch zijn ludieke borduurpatronen te koop die voorzien in de nieuwe handwerkbehoefte…

Stitch ’n Bitch en ludieke borduurpatronen? Het wordt tijd dat Olga van Ditzhuijzen een bezoek brengt aan een SnB-groep. En of er SnB-ers zijn die behoefte hebben om het breiwerk van de foto te maken…? Ik in ieder geval niet!

20 gedachten over “Handwerken is heel populair

 1. nee berthi dat op die foto is beslist GEEN tea cozy 😀 😀
  liefsxxxx

 2. Berthi, denk je niet dat dit van de journalist gewoon een stukje is om expliciet de aandacht op het handwerken te vestigen zodat er weer over gepraat kan worden? Een zelfgebreide sjaal/trui valt daarvoor niet genoeg op. Het voorwerp op de foto, hoe macaber ook, wel.
  Over die moordkruissteekpatronen, er is een Amerikaanse merklapontwerpster die louter merklappen ontwerpt waarin tijdens het borduren zich een soort detective voltrekt zodat je gaandeweg het borduren uitvindt wie een moord heeft gepleegd.
  Tenslotte, ik denk dat handwerkers zelf goed genoeg weten in welk hoekje hun werk geplaatst moet worden en ongetwijfeld zal het gros van de handwerksters zich niet door de tekst van de journaliste aangesproken voelen. De journaliste lijkt de tekst met plezier te hebben geschreven maar is zelf waarschijnlijk geen handwerkster, anders zou ze waarschijnlijk niet op deze manier over het handwerken hebben geschreven maar op een meer liefdevolle manier.

 3. Ik ben het met je eens, Maaike. Deze journaliste heeft zich niet echt verdiept in het onderwerp handwerken en waarschijnlijk heeft ze geen of weinig affiniteit met het onderwerp.
  Leuk om van je te horen over de Amerikaanse merklapontwerpster. Nooit eerder iets over haar gehoord of gelezen!

 4. “Het wordt tijd dat Olga van Ditzhuijzen een bezoek brengt aan een SnB-groep”, schreef je. Ja, misschien, dan beweert ze niet meer dat daar borduurpatronen verkocht worden en dan kan ze te weten komen dat “bitching” niet alleen over macabere en “gewaagde” patronen gaat.
  Ach, tja, ik heb na het lezen van het stuk even getwijfeld over actie, toen mijn schouders opgehaald, een pot thee gezet (haha, lekker wel, thee!) en een nieuw projectje opgezet.

 5. José,
  Het is maar goed dat HzG deze week uitkomt met een ‘goed’ (is te hopen…….) verhaal over de SnB-groepen!
  Geniet van een lekkere kop thee bij je nieuwe project!

 6. Die Amerikaanse merklappenontwerpster maakt dat soort merklappen standaard schijnt. Dit jaar kun je via de nieuwsbrief van Ellen Chester http://www.withmyneedle.com meeborduren aan een van haar merklappen. Ik ben haar naam even kwijt, moet er even weer op komen.

 7. De website van : With my needle is werkelijk prachtig . Je blijft kijken .
  Die mooi geborduurde naaietui,s ! !

 8. Er valt genoeg te zien op de website van Ellen Chester. Ik heb zo snel niet de naam van die merklappenontwerpster kunnen vinden. Misschien staat ze er ook nog niet erbij?

 9. De merklappenontwerpster heet Amy Mitten. De merklap van het jaarproject kun je zien op de volgende link http://tinyurl.com/bpbm6 en daar staat ook wat Engelstalige achtergrondinformatie bij. Ik vind het wel heel goed bedacht wat ze ontwerpt.

 10. Berthi, wat moeten we hier nou weer mee?
  Zie jij het onze DH’s al aantrekken?
  ROFLOL!
  @ Maaike :
  Ik ben helemaal met je eens!
  http://www.traditionalstitches.com/photogallery.html
  Helemaal onderaan staan de mysterie werken, maar er is nog een andere ontwerpster en die maakt patronen van beledigende spreuken e.d.
  En die zijn echt te lelijk, en niet om reclame voor te maken. Dus geef ik ook geen link. ;o)
  @ Marcella: ROFLOL, goed zo!

 11. Amy Witten…….bijzonder. Je moet maar op het idee komen.
  ‘Zie jij het onze DH’s al aantrekken’…….Zie jij het al voor je???
  Vijftig meter punniken……Super idee en dan ga jij, Marcella, een artikel voor de krant hierover schrijven!!

 12. Misschien iets voor deelnemers aan de elfstedentocht?
  Als het héééééééél erg koud is?
  :o)

 13. HAHAHAHAHAHAHAHA
  (In het papiamento betekent ‘mi gai’ ‘mijn (boy)vriend’, maar letterlijk staat er ‘mijn haan’, zoals ‘mijn vriendin’ ‘mi galina’ betekent, maar letterlijk “mijn kip’. Ik zal het ontwerp mijn haan eens voorleggen!. HAHAHAHAHA

 14. leuke log, berthi! en leuk modelletje wel ;-), inderdaad een uitkomst voor schaatsers en skiërs… ik vind ‘m wel humoristisch maar krijg toch geen zin om navraag te doen naar het patroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *