Winterdag 2006

De traditionele winterdag van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht was gisteren in Nieuwegein-Zuid met als thema: ‘Tweedehands, tweede kans.’

Tijdens de eerste lezing ‘Van lappenmand tot document, de Nationale Feestrok’, kwam een aantal bekende gegevens aan de orde. In Handwerken zonder Grenzen nummer 130 heb ik een artikel geschreven over dit onderwerp. Maar toch kreeg ik nog een paar onbekende feiten te horen.

De tweede lezing ‘Van stof tot stof’, door Martin Rood, exporteur van tweedehands textiel, van bruikbare kleding tot poetslap, was zeer interessant. Tweedehands kleding wordt opgekocht en in groten getale verscheept naar onder andere Afrika. Ik heb nooit geweten dat dit zo’n omvangrijke organisatie is!

Vervolgens mochten we genieten van een show van outfits van Saskia Langenvelde, junior fashion editor van Glamour. Saskia is vorig jaar afgestudeerd aan de Academie Rotterdam. Voor haar afstudeeropdracht maakte Saskia van tweedehands kleding nieuwe outfits.

Door de lezing ‘Van oude en nieuwe kleerkoper en -koopsters’, kregen we een beknopt overzicht van de handel en wandel van gedragen kleding.

Het verhaal ‘Uit de doeken gedaan, kledingveiling in Staphorst’, gaf ons een indruk waarop de openbare kledingveiling in Staphorst gebeurde en gebeurt. Tegenwoordig wordt de veiling in een zaal gehouden. In vroegere tijden vond deze plaats in en om de boerderij. Een gedeelte van de te veilen goederen werd aan de waslijn gehangen en een gedeelte was in de boerderij te bezichtigen. De meest gunstige tijd voor een veiling was het voorjaar. In deze periode had men het nog niet zo druk op de boerderij.

De laatste lezing had als titel ‘Een nieuwe image met vintage’. De show liet ons zien hoe je oude kleding op een modieuze manier kan dragen. Zie de foto’s. Joke van Dijk, van Couturage, organiseert kostuumontvangsten.

Een goed georganiseerde dag met veel interessante informatie!

6 gedachten over “Winterdag 2006

 1. Wat een gevarieerde dag! Leuk he, dat tweedehands circuit. Ik breng mijn overtollige kleding altijd naar ‘Het ruilrek’ waar het dan 6 weken in de verkoop hangt. Als het niet wordt verkocht dan gaat het naar Afrika. Overigens: kun jij eens uitleggen wat vintage nu precies betekent, dat is een begrip waar ik allang mee worstel. 🙂

 2. Hoi Berthi,
  dat klinkt als een waanzinnig leuke dag. Ik heb ook even op hun website gekeken, het ziet er heel interessant uit allemaal. Ik heb vorig jaar op een boekenmarkt een jaarboek gekocht van de vereniging. Het is een dik boekwerk met erg veel
  leuke artikelen over allerlei onderwerpen die met mode, kostuums, dracht en allerlei zaken daarom heen te maken hebben. Leuk om je handwerkhobby daar mee aan te vullen.
  Ben jij wel eens op zo’n kledingveiling geweest in Staphorst? zo ja vertel, vertel…..a.u.b.
  marcella

 3. Yvonne,
  Jij weet net als ik dat ‘vintage’ wijnoogst betekent. Vintage wine is wijn van een een bepaald jaar. Vintage car is een auto uit een bepaalde periode. Als de ‘beroemdheden’ op een gegeven moment mode uit een bepaalde periode gaan dragen ontstaat de benaming vintage mode. Wordt gecombineerd met mode accesoires van nu.
  Marcella,
  Ik ben nog nooit naar een kledingveiling in Staphorst geweest. Lijkt me wel de moeite waard.

 4. Oh, kon ik die blauwe jurk nog maar dragen……
  “ZUCHT”
  Zo mooi!
  Those where the days…
  :o)

 5. Juul,
  Deze blauwe jurk is het ‘uithangbordje’ van Couturage. Begrijpelijk! De Canadese Ambassade!
  De donkerblauwe tule was eerst lang en is later afgeknipt tot de huidige lengte. Misschien kon je daardoor de jurk twee keer dragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *