Haken is hot

Vroeg door de kou, op 27 januari, om de trein naar Utrecht niet mis te lopen. In Utrecht heb ik een afspraak met Esther Goedvolk om over het onderwerp haken te praten. Het is de bedoeling dat er in het juni/julinummer van Handwerken zonder Grenzen een artikel komt over haken. Op de terugweg heb ik in de trein de tijd nuttig besteed.

Ik heb mijn gehaakt vestje uit mijn jeugd al uit de mottenballen gehaald. Nog even passen en ik ben ‘up to date’.

14 gedachten over “Haken is hot

 1. Gaaf! Leuk!
  Ik zie het artikel met vreugde tegemoet!
  :o)
  Maar pas op met de koffie…
  Gelukkig heeft deze een deksel!

 2. Leuk dat ook dit weer in de belangstelling staat. Handwerken is in!!!!
  persoonlijk ben ik niet zo dol op het resultaat van haakwerkjes, maar ik vind het wel leuk om te doen.
  De krantenartikeltjes in de link Esther Goedvolk zijn erg leuk om te lezen.

 3. Leuk dat er zoveel handwerktechnieken terug komen . En wat kun je met haken ook prachtige werkstukken maken . Er was een tijd dat er bij mij op het werk iedereen bezig was met Tunisch haakwerk voor een lekker warm vest . En van Tunisch haakwerk werden heel vaak Baby kleertjes gemaakt . Dan bedenk ik dat we heel sjieke stola,s maakten met een Guimp naald , dit is net een grote haarspeld en daarom heen worden lussen gehaakt . Als er meerdere slierten met lussen af zijn , worden ze naast elkaar samen verbonden met een haaksteek . Ik ga dit vast allemaal weer uitproberen .
  Gisteren kwam ik nog een leuk gehaakt koordje tegen . In de Anna stonden wel eens patronen om van dit koord ( ik meen dat het een macrame koord werd genoemd ) een kleedje te maken . Op een ondergrond van papier waarop een patroon is getekend kun je het koord uitleggen op bijv. een bladmotief en het koord op het patroon vastrijgen en met kantsteken de delen samen voegen .
  Ik gebruik nog dagelijks pannenlappen in een wafeltjespatroon gehaakt .
  Heel vroeger de mooie tussenzetsels , zoals het wel genoemd werd , van heel fijn haakwerk om er de laken uitzet mee te versieren .
  Ik ben heel erg benieuwd of de gehaakte gordijntjes terug zullen keren .
  Op een vakantie tochtje door Groningen, heel lang geleden , kon ik onderweg uitkijken naar de boerderijen waar bijna overal gehaakte gordijnen hingen .
  En jouw vrolijk gekleurde vestje Berthi , dat kan ook zo weer nagemaakt worden . O ik ga helemaal terug naar de haaktijd . De mooie Oma,s vierkanten voor een kleurige plaid !
  En toen er in elk interieur wel gehaakte kleedjes waren .
  Ik ben elke dag wel even op je log gaan kijken , maar kwam er niet aan toe om te reageren .
  Toen je die prachtige merklap uit Marken liet zien , wilde ik wel eens even in mijn boekenkast duiken om te zoeken naar de boeken over merk en stoplappen . Toen stond ik er van te kijken dat ik zo,n collectie had . Wat een fijn bezit .
  Als ik namen noem van Albarta Meulenbelt -Nieuwburg , Schipper- van Lottum en het heel bekende boek van Boone – Stolp ! Dat zal je zeker wel bekend zijn .
  En het boek van Meulenbelt -Nieuwburg , Onder de dekens , tussen de lakens . . .
  daar vond ik de Quilt terug van Cruys Voorbergh .
  Ik zie ook nog een valletje voor de bedstee , gehaakt van witte breikatoen .
  Dit is echt zo,n mooi boek destijds uitgegeven door het Ned Openluchtmuseum te Arnhem en Uitg.Terra te zutphen . ISBN 90.6255.081.9
  Mooi het oranje ( zo hip ! ) blazertje . Gelukkig dat dat allemaal bewaard is gebleven . Het deed mij wel denken aan de tijd dat ik ook die miniatuur stukken heb gemaakt voor mijn Coupeuse opleiding .
  Soms ook alleen een voorpand . Wel moeilijk hoor die kleine werkstukken .
  jammer dat ik daar niets meer van heb .

 4. Dit is weer een artikel wat me erg aanspreekt, haken. En dan het tunische werk. Ik was nog heel jong toen mijn moeder me leerde haken. Woonde afgelegen dus het was wel de bedoeling dat ik me kon vermaken. Ik vond het leuk en was er handig mee. Toen ik in de 6e klas van de lagere school zat kreeg de mevr. van de hoofdonderwijzer een baby. Dat was in mijn ogen iets geweldigs. Ik meteen in de weer met blauwe wol,( zal het wel een jongetje geweest zijn). Een beetje hulp van mijn moeder en ik had een jasje en mutsje gehaakt. Toen ik het aan de leraar wilde geven kwam hij op het idee dat ik het zelf naar zijn vrouw mocht brengen dat leek hem wel leuk. Mij in eerste instantie ook. Maar ja jullie kennen waarschijnlijk het gezegde, het lievertje van de meester, het p…..paaltje van de klas. Zo kwam het wel af.

 5. Oh, hemeltje, ik heb zelfs een gehaakte jurk gehad!! Ik weet niet wat ik ervan vind dat dit ik zo’n vestje (heb ik ook gemaakt en gehad) weer terug zie. 🙂

 6. Gehaakte gordijnen zie ik en ik denk gelijk aan mijn zolder, waar nog de gehaakte gordijnen liggen van de babykamer van mijn kinderen. Zitten haken tijdens de vele wachtkamer-uren bij de gynaecoloog.
  Verder nog een verhaaltje over gehaakte gordijnen: toen we in Parijs woonden midden 70er jaren, gingen we eens een weekje naar Bretagne. Ik zag de mooiste gehaakte gordijntjes en maakte veel foto’s. Zo ook bij een boerderijtje, dat wat afgelegen was en waar we moesten draaien. Ik vloog de auto uit, wilde mijn foto maken, maar vloog met dezelfde vaart de auto weer in: daar stond de (wereldvreemde) boer met een dubbelloops jachtgeweer in de deuropening!!

 7. Gerrie,
  De boeken van de schrijfsters die jij noemt heb ik inderdaad. Onmisbaar. Onlangs heb ik Bix-Schipper van Lottum benaderd voor een interview. Helaas wil ze het niet doen.
  Ineke,
  Wat een engerd…….die boer!
  O ja, gehaakte gordijntjes. In ons huis in Eindhoven hing er voor elk raam een gehaakt gordijntje, wel door mijn moeder gehaakt. Wat heeft zij een gordijntjes gehaakt!!!

 8. haken doe ik met een bepaalde regelmaat ook nog weg. gordijnen heb ik ook wel gehaakt: het is volgens mij in de jaren 70/80 gigamode geweest. nu heb ik in de serreramen nog half gehaakte gordijnen hangen. tegen de inkijk.
  groetjes

 9. Inderdaad Juul, een supercool vest! Een combinatie van haakwerk en breiwerk.
  Fijn dat jij altijd zo goed meedenkt en de interessante links doorgeeft!

 10. Dankzij jouw link van Esther Goedvolk, kwam ik weer bij de Crafty Girls en vele anderen terecht.
  Dus jij ook bedankt voor al je leuke artikelen en links.
  :o)

 11. In mijn tienerjaren heb ik inderdaad heel wat gordijntjes gehaakt. Mijn moeder zat graag te breien en ik was meer van het haken. En toen ik op kamers ging was mijn kamer pas af als ik jawel gordijntjes had gehaakt. Het liefste met vogeltjes, want die zag je niet zoveel. Toen mijn oudste dochter geboren werd had ze een babykamer met gehaakte gordijntjes. Ik geloof dat het konijntjes waren, van een patroon uit de Ariadne. En toen was het ineens over en werd er niet meer gehaakt.
  Berthi, leuk om te lezen dat je in Eindhoven woonde. Ik woonde toendertijd in Heeze en zat in Eindhoven op school. Groetjes van Ingrid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *