Zuster Maria

Zuster Maria, geboren 8 april 1930 in Son, volgt de VGLO (Voortgezet Lager Onderwijs), 7e en 8e klas in Son. Later volgt zij de costumière opleiding in Boxtel. Van deze opleiding zijn al haar schriften en handwerken bewaard. Hierna zal zuster Maria de coupeuse opleiding doen in Nijmegen. Inmiddels is ze al ingetreden in het klooster, waar ze voor al het naai- en handwerk zorgt.

13 gedachten over “Zuster Maria

 1. Vrouwen geschiedschrijving, maar…
  Hoe ken jij haar?
  Was zij familie?
  Heb je met haar gewerkt?
  Waarom plaats je hier een stukje over?
  Kortom meer info gewenst…

 2. Bordurende man was donderdag in Man bijt hond:
  http://info.omroep.nl/ncrv?nav=ynvbIsHtGLLK
  Als je niet het hele programma wilt zien, moet je de tijdschuif op 15.25 zetten.
  Let op z’n garen opbergkast (kwijl), en de achterkant van z’n werk. (jakkie)
  Veel plezier!
  (Biologische groente smaakt beter!)

 3. O jee, op de MMS in Nijmegen was ook een non, Soeur Maria, van wie ik handwerken kreeg in klas 4 en 5. Van haar leerden we een rok maken op de naaimachine. Ik maakte een donkerblauwe en heb hem nog een hele tijd aangehad. Soeur Maria noemden we wel “soeur Plootje”, want ze wilde overal ploo(i)tjes in hebben, maar dat was niet de mode, dus wij wilden strakke rokken.
  Yvonnep, de Rosamars (wandeltocht) heb ik 4 keer gelopen. Onze school (Mariënbosch) deed altijd mee. ’t Was voor een goed doel, meen ik.

 4. Een kennis van mij gaat regelmatig bij iemand op bezoek in het klooster, in Nijmegen. Daar kwam zij zuster Maria tegen en zij vroeg aan haar of ze misschien iemand kende die belangstelling heeft voor handwerken. Op die manier zijn haar werkstukken en schriften bij mij terecht gekomen. Zuster Maria zou het erg jammer vinden als haar handwerken van de opleiding verloren zouden gaan. Ik vind het ook altijd jammer als mooi werk verloren gaat en het geeft een bepaalde periode weer.
  Ik heb zuster Maria nooit ontmoet en de informatie die ik in de log schrijf, is alles wat ik weet over haar. Ik heb ook geen idee of zij in Nijmegen les heeft gegeven. Maar het is goed mogelijk als je naar haar handwerken kijkt. Zeer kundig gedaan.
  Ik heb hier een stukje over geschreven omdat het ‘mini’ jasje zeer deskundig in elkaar zit. Vakmanschap! Misschien komt dat niet helemaal tot uiting op de foto. En ook om te laten weten dat het VGLO bestaan heeft. Wellicht zijn er lezers die hier niet bekend mee zijn.
  Juul,
  Ik kan even niet kijken naar de uitzending van de bordurende man. De kinderen zijn met downloaden bezig. Ik moet geduld hebben.
  Marijke,
  De link die je geeft van het winterse weer kan ik niet openen. Ik ben wel benieuwd wat me te wachten staat.

 5. Yvonnep, Ook de Kaloramamars meerdere keren gelopen. Ik zat van ’61 t/m ’66 op Mariënbosch. Voor ons was zo’n mars een heerlijk uitje. Toegejuicht door heel veel mensen, picknicken op de Duivelsberg of een andere leuke plek met heel veel andere scholen.
  Even vrijheid en iets minder keurslijf, hoewel altijd nog een non voorop en een non achteraan!

 6. Ik had niet gezien dat het een miniatuurjasje was…
  ik dacht dat het ’n kinderjasje was op ’n groot cahier…
  Mooi al die verhalen!

 7. Juul,
  Garen keurig opgeborgen in zijn kast en dan zo weinig aandacht voor het afwerken van de draden….. Het wordt tijd dat jij een bezoekje brengt aan deze man en hem bijles geeft. Alvast een fijne dag!!

 8. Ik heb van 64-68 les gehad van soeur Maria (op MAriënbosch). Heb nog een fotootje van haar in habijt. Zij leerde mij naaien op een trapnaaimchine. Het spoeltje was een schuitje. Zij kon een halve les besteden aan hoe het garen in dat schuitje moest. En vooral: hoe je knopen aan moest zetten! (met een luciferhoutje eronder). De knoopsgaten probeer ik nog zoals zij het me leerde, maar ach, zoals zij al voorspelde: te slordig Cisca, te slordig. Ik heb noit geweten dat het zo’n vakvrouw was.
  Cisca Postma

 9. @cisca postma, wat leuk om je reactie te lezen en wat heeft zuster Maria een invloed op je gehad. Dat vergeet je je hele leven niet meer. De woorden die zij tegen je sprak hebben zelfs zo’n indruk op je gemaakt, dat je bij wijze van spreken nu nog zuster Maria hoort praten!!!
  Nooit geweten dat je knopen aan moet zetten met een luciferhoutje eronder!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *