Marker merklap

Een merklap is een oefenlap om later je linnengoed goed te kunnen ‘merken’. ‘Merken’ wil zeggen: je linnengoed voorzien van geborduurde initialen, soms aangevuld met een cijfer, dat duidt op het aantal stuks dat je in bezit had. Een enkele keer treffen we nog een geborduurd motief erbij. De Marker merklap benadert het meest de bedoeling van een merklap. Willekeurig werden de motieven geborduurd op een lap linnen. Geen ordelijk geheel! Kenmerken van een Marker merklap zijn: zelden vinden we er een datum op, de merklap is bijna nooit af, de geborduurde randjes (zien we terug in de dracht), de gestreepte beesten zoals de koe, de pauw, het paard, de haan, de naam van de borduurster ontbreekt bijna altijd. De geborduurde randjes worden ook wel ‘afkijkjes’ genoemd. Als op maandag de was hing te wapperen aan de waslijn, liep de buurvrouw met potlood en papier naar buiten om een patroontje over te nemen. Ze keek het patroon ‘af’.

Bij deze Marker merklap zien we de naam Neeltje geborduurd. Verder de initialen IHNS. Vermoedelijk de initialen van haar ouders.

Bij een erfenis was het niet ongebruikelijk om een merklap in stukken te knippen. Zo kreeg elk kind zijn/haar deel. In mijn verzameling heb ik een voorbeeld van een Marker merklap, die uit drie aan elkaar genaaide stukjes bestaat.

Kunst en Vliegwerk is bezig om van deze merklap een patroon te maken. Ik heb geen idee wanneer dit patroon uitkomt!

12 gedachten over “Marker merklap

 1. Mooi! Heel erg mooi!
  En om daar dan de schaar in te zetten brrrrrr…
  Wat is het motief rechts onder in de hoek?
  Juul :o)

 2. dat spreekt me dan wel weer aan: afkijkjes! dus er ontstond dan een soort buurt-merklap? 🙂
  groetjes

 3. Juul, wat heb jij goed naar de merklap gekeken!Rechts onder in de hoek staat een open kast met attributen zoals kannen. Het is een motief dat ik niet eerder op een Marker merklap heb gezien. Overigens de merklap is uit de 18e eeuw.
  Anneke, buurt-merklap…… heeft wel wat!

 4. Wow wat is ie mooi, vooral ook de foto van dichtbij. Heel mooie kleuren.
  Berthi, is deze lap van jou??
  Leuk dat er een patroon van komt.

 5. Annette, deze merklap is inderdaad van mij. Enkele jaren geleden heb ik die in Marken gekocht.

 6. dat lichte blauw en dat rood komt ook in mijn lapje voor, en dat bruin en mosgroen ook. kennelijk waren dat de beschikbare verfkleuren in die tijd. Mooi van kleur dit lapje. Wat mij verder opvalt is dat de letters L en T van Neeltie ondersteboven staan en sommige figuurtjes ook. Dat viel mij ook al op tijdens het borduren van de merklap uit Marken waar ik nu de laatste steekjes aan maak.
  Ook in de kerk werd heel wat afgekeken heb ik weleens gehoord, stiekem met een klein potloodje in de hand.

 7. @ Berthi, dank je wel voor het antwoord, ik ben benieuwd wat K&V van je lap gaat maken…
  @Anneke en Marcella, pas op voor de Buurtgluurders…LOL

 8. Wat een mooie merklap.
  Deze staat ook nog op mijn verlanglijstje.
  Ken je ook de Marker witwerk technieken. Deze zijn ook zo moi.

 9. Ik ken de Marker witwerk technieken. Helaas kom ik er op dit moment niet aan toe om de technieken te gaan leren. Maar wie weet…… in de toekomst!

 10. Ik ben erg benieuwd waarom op veel merklappen de letter “j” ontbreekt in het alfabet (zoals ook op deze merklap). Weet u dat misschien?

 11. Wat een mooie kleuren… en om eerlijk te zijn, wat een zondewerk… niet afgemaakt, zomaar om te oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *