Gebreide kous

Wie herinnert zich de breiles van de lagere school? Misschien moest je wel verplicht elke dag een aantal naalden breien voordat je buiten mocht spelen. Als meisje was je immers pas klaar voor het huwelijk als je de kunst van het sokken/kousen breien op vier pennen goed beheerste. Daarvoor moest je veel oefenen.

Op de foto zie je een schoolvoorbeeld van een kous uit begin twintigste eeuw. Eerst gebreid, daarna werd er ingeknipt en vervolgens werden de gaten weer hersteld met mazen en stoppen. Vaak gebeurde dit met de opvallende kleur rood. Op deze manier waren de fouten snel te zien. Van dit soort oefenbreiwerkjes is niet veel bewaard gebleven. In Friesland heb ik verschillende schoolvoorbeelden van gebreide werkstukken kunnen kopen.


Detail van de gebreide kous.

31 gedachten over “Gebreide kous

 1. Pannenlappen breien…….. naar mijn weten werden die altijd gehaakt! Dat heb ik althans op de lagere school geleerd!

 2. Breien , haken, quilten, borduren alles kan met de pannelap, ROFLOL!
  Als hij de hitte maar tegen houdt!
  leuk de oude kousen!
  Juul :o)

 3. O, weer zo’n jeugdtrauma! Wat herinner ik mij de non, die ons handwerkles gaf nog goed, Zuster Tertulia.
  Het moment, dat ze in mijn met vochtige katoen gebreide sok met de schaar te lijf ging!! Ik dacht dat ik haar zou meppen, witheet was ik, haha.

 4. Ik heb net de video gezien van de Golden Globe Awards. Geweldig om de Brillo jurk te zien. Het is toch wel toevallig dat ik de Brillo jurk op mijn weblog plaats en prompt komt RTL Boulevard met deze uitzending. Maar daardoor weten we nu ‘alles’ over de Brillo jurk! Iedereen bedankt voor alle reacties. Zonder jullie was ik er niet zo snel achter gekomen.

 5. Berthi, het wordt hoog tijd dat je naar Ikea gaat. daar verkopen ze gebreide pannenlappen van heel dikke katoen in ribbels gebreid.
  Ik heb het jeugdtrauma van Ineke gelukkig niet meegemaakt maar ik kan me er wel iets bioj voorstellen. Ik vond het al erg toen ik zelf in één van mijn stopjes ging knippen…
  marcella

 6. Een week geleden ben ik in een sneltreinvaart door Ikea geraced. De volgende keer zal ik zorgen dat ik meer tijd heb!

 7. Eindelijk even tijd gevonden, om tussen de bedrijven door, mijn huiswerk te doen!
  YAFI – You Asked For It, BG – Big Grin, YGI – Youth Getting Involved, OK – Off To Kinderhook, SF – Supremely Frustating, LOL – Laughing Out Loud, IYSWIM – If You See What I Mean, TIFN – That’s It For Now, YMBK – You Must Be Kidding, IAN – I Am Nothing, YAFIYGI – You Asked For It You Get It, ROTFLMAO – Rolling On The Floor Laughing My Ass Off, GF – Good Friend, ROFLOL – Rolling On the Floor Laughing Out Loud, FLAK – Follow the Leader Aran Knitalong, WIP – Work In Progress, FO’s – Finished Objects, SAL – Stitch A Long.
  Voorlopig is dit meer dan genoeg. Wordt het nog nagekeken?
  Groetjes, Berthi

 8. Ik heb pannenlappen gehaakt én gebreid, vroeger. Of was dat gebreide een slabbertje? Nou weet ik het niet meer zeker 🙁
  (Wel vanmorgen nog wat sokken gestopt: mijn eerste generatie was doorgesleten van het zonder schoenen in huis rondlopen, dus ik heb aan het ontbijt wat sokzolen zitten overmazen :-D)
  En wat weten we nu meer over die B-jurk? Ik heb hem wel gezien, maar er werd niks over gezegd, niet in mijn filmpje in elk geval…

 9. PS: heetten die dingen toen geen ‘pannelappen’? In het kader van ‘hoeveel pannen til je op met één pannelap?’, moet dat haast wel.
  Toegift voor Berthi (het lijkt hier wel een chatforum): ROTFLOLWMP = rolling on the floor laughing out loud wetting my pants. UFO = unfinished object. KIP = knitting in public. Enzovoort, enzoverder 😉

 10. Je hebt EINDELIJK(!) je “best” gedaan, maar het is nog geen 10… LOL
  YAFIYGI – You Ask For It You Got It!
  (voor de grap ’n keer in tweeën geknipt, dus did you ask for it, because you got it? It zijn de handschoenen, had je daar om gevraagd of kreeg je ze aangeboden?)
  Of To Kinderhook??? ROFLOL! ;o)
  OK! gewoon ok!
  SF- Science Fiction (de punnikmachine)
  GF-Girl Friend
  Leuk dat je de FLAK er ook even tussen gooit…;o)
  UFO-UnFinished Objects
  O, en de IAN – I Am Naughty, en Marcella ook!
  BG, Very BG ;o)))
  Juul :o)

 11. Berthi,
  volgens mij heb je je huiswerk goed gemaakt.
  Als beloning kom ik binnenkort langs om een gat in je gebreide sok te knippen. Daarna mag jij hem met RODE wol stoppen ( en kijk ik gelijk de kunst af)
  de mooiste afk. vind ik KIP
  José je hebt gelijk; zullen we de pannelap weer in ere herstellen ?
  Marcella

 12. oeps, per kruisende mail Marcella ontmaskerd als “kenner” 😉 Ik dacht toch heus dat het allemaal goed was Berthi.
  Marcella

 13. Ach…, ze heeft haar best gedaan…
  Berthi kan vast andere dingen veel beter dan wij!
  Juul :o)

 14. Tjee, zo mijn best gedaan en dan geen 10? Dat is balen! Maar jullie kennen toch de uitdrukking…… ieder zijn eigen kwaliteiten? En geloof me, voor chatten heb ik absoluut geen tijd!!!! De afkorting KIP had ik nog even willen bewaren, die lees je namelijk in HzG 134.
  Gaan we weer terug naar de oude spelling ‘pannelap’.?
  José, ik heb het woord ‘alles’ ook tussen aanhalingstekens geplaatst. Op zeer korte termijn zijn we in ieder geval een beetje meer te weten gekomen. En het moet toch wel gebaseerd zijn op het kunstobject van Andy Warhol.

 15. Ik chat ook nooit…
  Ik brei ook geen kousen…
  Ik knip er ook geen gaten in…
  Maar ik ben dol op Google!
  ;o) Juul

 16. Ik zat vroeger op een katholieke lagere school en kreeg handwerkles van een non. Ze was heel erg streng, en ik heb er dus in die tijd niet veel van gebakken. Gelukkig heb ik dat later, zonder haar spiedend oog flink ingehaald. Wij hoefden geen kous te breien, nu ik dit resultaat zie, vind ik dat wel jammer, want hij ziet er erg leuk uit met die rode stukjes. Wij moesten op school een pop kopen, en daar gingen we allemaal (de meisjes, de jongens kregen handenarbeidles) rose kleertjes voor breien. Ik kwam niet verder dan een smoezelig hempje en broekje. Maar mijn zus heeft een hele garderobe bij mekaar gebreid, zelfs een kleine poncho. Op de lagere school had ik nog geen geduld, maar een paar jaar later was ik helemaal verslaafd aan haken, breien en borduren. En de patronen die toen in de Ariadne stonden vond ik geweldig.

 17. Pannenlappen in elke mogelijke techniek… en dan het babybroekje met schmockwerk…god, bewaar me. Aan de sok ben ik ontsnapt door een verhuizing. Maar: nu zou ik wel sokken willen leren breien 🙂

 18. Yvonne,
  Ik ben het nu aan het leren….sokken breien. En het bevalt me uitstekend. Ik brei volgens het sokkenpatroon dat mijn moeder op de lagere school, van een non, heeft geleerd. Ik ga het patroon proberen uit te schrijven en dan zal ik het op mijn weblog plaatsen, zodat het iedereen kan uitprinten.

 19. Vroeger had je sokken, meestal noorse, waar een leren zooltje aan vastgenaaid was. Weet iemand of die zooltjes nog te koop zijn, en zo ja, waar?

 20. Dank je wel voor de snelle reactie, ik ga zeker kijken op Wolhalla.
  Groeten, Letty.

 21. In het verhaal van Ingrid herken ik veel. Ook wij moesten breien van de nonnen, maar bij ons werd het een washandje. Het werd zo stijf als een plank, maar nu bedenk ik dat die non ongewild de eerste scrubhandschoen uitvond. Ook ik ben nu dol op handwerken, hoofdzakelijk breien en haken, en als ik nu mijn werkstukken bekijk zou ik de reactie van die non wel eens willen zien. Volgens haar zou ik het nl. nooit leren! Terwijl ik al heel wat kjledingstukken heb gefabriceerd, en menig huis van de in de jaren 80 o zo gewilde gehaakte gordijnen heb voorzien. Zelfs sokken lukt me nu, en nu ga ik me aan handschoenen wagen. Ik hou jullie op de hoogte van het resultaat.
  Leuk trouwens, om zo over je hobby te kunnen schrijven. Vaak wordt er een beetje neerbuigend gekeken als je verteld dat je breit, maar ik heb al een paar kennissen ook aan het breien gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *