Beeldschone damast

Het is me gelukt om op de valreep naar het Textielmuseum te gaan voor de expositie ‘Artistiek damast van Brabantse bodem 1900 – 1960’ en ‘Van Arabesk tot Zwaantje; alle damastontwerpen van sierkunstenaar Chris Lebeau’. Alle vierenvijftig damastontwerpen zijn er te zien, die Chris Lebeau tussen 1904 en 1944 voor de Linnenfabriek E.J.F. van Dissel & Zonen in Eindhoven maakte.

Gistermiddag zag ik voor het eerst zovéél mooie damast bij elkaar. Ik had de hele middag uitgetrokken om al dat moois te bekijken. De verleiding was erg groot om af en toe het damast te voelen, maar uiteraard heb ik dit gelaten. Als textielliefhebber weet ik hoe slecht het is als alle bezoekers met hun vingers aan het textiel komen. Een enkele keer kwam ik toch nog iets te dicht bij het damast. Je wilt tenslotte alle details goed kunnen zien en vooral de fraai geborduurde monogrammen. Het is absoluut een aanrader om naar deze expositie te gaan. Wie weet hoe lang je moet wachten voordat er weer zoveel damast uit het depot komt. De expositie duurt nog één week en zondag 22 januari 2006 is je laatste kans!

Bij de expositie is tevens een verzorgde publicatie verkrijgbaar: ‘Artistiek damast van Brabantse bodem’. Mijn boekje over ‘mangelen en mangeldoeken (jacquard damast)’ is goed verkocht in het Textielmuseum. Erg leuk om te horen!

Afbeelding: Een detail van het servet ‘Zwaantje’ van Chris Lebeau. Productie: E.J.F. van Dissel & Zonen, Eindhoven, circa 1910, linnen damast geweven.

4 gedachten over “Beeldschone damast

 1. Wat een prachtig damast !
  Daar zou ik ook wel eventjes m,n hand over heen willen laten glijden .
  In 1960 was ik een maand in Bielefeld en heb daar toen enkele weverijen bezocht . Bielefeld is bekend om z,n linnenweverijen .
  Er is zelfs een standbeeld van de linnenwever .
  Ik vergat je steeds te vertellen dat ik inmiddels de Site van Sanny de Zoete heb bezocht .
  http://www.sannydezoete.nl
  Wat je wellicht zult weten is, dat zij de exclusieve rechten heeft verworven om de ontwerpen van Chris Lebeau opnieuw in productie te nemen .
  Zo valt er weer heel wat te genieten voor ons .
  Is het niet een mooi stuk borduurwerk zoals de schitterende borduurlap die je liet zien of prachtig linnengoed , we kunnen het allemaal bekijken
  Begin jaren 60 was ik op een tentoonstelling in Enschede , daar zag ik een mooi kabinet met een linnenuitzet uit de buurt van Markelo .
  Het linnen werd in mooie rollen opgeborgen .
  kastrandjes gehaakt of geborduurd . Alles keurig verzorgd .
  Daar las ik een spreuk die ik onthouden heb :
  God gaf ons niet het linnen , maar het vlas om te spinnen !

 2. Dat wordt een tochtje naar Delft. Heeft er kort geleden niet een artikel over Lebeau in HzG gestaan? Ik kan me zoiets herinneren.
  die mooie rollen linnen heten die niet dookrollen?
  ik heb begrepen dat het linnen aan de meter was, wat in die kasten lag. Als er nieuw linnengoed nodig was werd dat van zo’n rol geknipt.
  Het zag er hééél keurig uit, om jaloers op te worden

 3. Ik ben nog steeds onderweg naar Sanny!!
  In nummer 133 staat een artikel over Lebeau en zijn ontwerpen. Het rollen van het linnen noemt men ‘dookrollen’. Je had altijd voorraad in je kast liggen. Als je linnen nodig had werd dat van de rol gehaald. Als je naar mijn website gaat en op mijn collectie klikt en daarna op gemerkt linnengoed zie je ook een foto van mijn linnenkast. Ook met geborduurde spreukranden. Onder in mijn linnenkast liggen twee rollen linnen. De onderste is zeer fijn linnen en de bovenste rol is grof linnen, het ‘armeluis’ linnen.
  http://www.textile-collection.nl Klik op de foto’s voor een vergroting.

 4. Prachtig, damast doet me altijd aan mijn oma denken… maar ik ben te laat. Teveel werk op het moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *