De kunst van het versieren

Gisteren was ik naar de opening van de expositie ‘De kunst van het versieren, kleding en tradities van verschillende volkeren in Zuidwest China: Miao-, Dong-, Shui- en Yao-stammen’. Deze tentoonstelling is in het Weverijmuseum in Geldrop van 14 januari – 1 april 2006. Op een overzichtelijke manier wordt er een klein gedeelte uit de collectie van Ien Rappoldt tentoongesteld. Met Chinese rijstwijn werd de expositie geopend.

De expositie in het Weverijmuseum geeft een beeld van het leven van een aantal bevolkingsgroepen, die veel van hun eigen cultuur bewaard hebben. Op geïsoleerde plaatsen in het zuidwesten bepalen de klederdrachten het straatbeeld op de marktdagen. Hieraan herken je de bevolkingsgroepen, zoals de Miao, Dong, Shui en Yao. Meisjes in de dorpen krijgen vanaf hun zesde jaar een complete textielopleiding. Zij leren spinnen, verven, weven en alle andere technieken in de traditie van hun volk. Ik ben erg onder de indruk van hun prachtige borduurwerk, vouwpatchwork, batikken, indigo verven en weven!

Helaas was het te laat geworden om nog naar de opening van de tentoonstelling ‘Heilige-Familiefeest, schatten uit de sacristie’ te gaan in het Waalres Museum.

3 gedachten over “De kunst van het versieren

 1. Hier wil ik graag naar toe! Dank je wel! Ken je trouwens de boeken van Gail Tsykiyama? De Zijdewerksters en De Onzichtbare Draad vind ik echt boeken voor jou!

 2. hmmm lekker, Chinese rijstwijn
  ik heb Ien al een paar maal ergens op een (quilt-)gebeuren gezien met kleding en voorbeelden van de vouwtechniek. Monnikenwerk! maar ’t staat wel op mijn lijstje voor de pronkrol.
  je had natuurlijk ook nog gehoopt op een glaasje miswijn in Waalre. helaas. Misschien heb je voor de tentoonstelling een andere keer tijd.
  groeten, Marcella

 3. Yvonne,
  Bedankt voor je tip. Ik ken deze boeken niet. Ga ze direct op internet zoeken en bestellen. Ik hoop dat ze nog te bestellen zijn. Anders via een antiquariaat.
  Marcella,
  Vouwpatchwork is schitterend. Moet je zeker gaan doen.
  Ja, jammer dat we de miswijn misgelopen hebben. Weet je dat de miswijn van de trappisten van Ulingsheide uit Tegelen komt? En die hebben heerlijke wijn!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *