Terug van weggeweest… wollen ondergoed

Het afgelopen najaar gleden we zowat uit over de eikels die te vinden waren op onze oprit. Nooit eerder waren het er zoveel! Dit duidt op de komst van een strenge winter… met wellicht (eindelijk) weer eens een Elfstedentocht.

Ben je een koukleum? Dan kun je jezelf vast voorbereiden op de kou door het wollen ondergoed van Wolletjewinterlok aan te schaffen. Misschien komen er direct herinneringen naar boven van kriebelende en prikkende ondingen, maar het ondergoed van Wolletjewinterlok prikt niet. Het wollen ondergoed is gemaakt van 100% scheerwol. Het Jaeger ondergoed is van 50% wol en 50% katoen gemaakt waarbij het katoen aan de binnenkant en de wol aan de buitenkant wordt gedragen.

Ik hoef in ieder geval het wollen ondergoed niet aan te schaffen, want volgens de kinderen heb ik het bij tien graden vorst nog niet koud! Het is eerder iets voor de kinderen, die het altijd koud hebben!

26 gedachten over “Terug van weggeweest… wollen ondergoed

 1. bij het woord ‘wol’ begint het al te kriebelen, al is het maar tussen m’n oren. maarre… wanneer begint die strenge winter dan? 😉
  groetjes

 2. Onze kinderen (nu 7 en 10) dragen al een paar jaar ‘swinters dit wollen ondergoed, een hemd met lange mouwen en ja wel een lange wollen onderbroek (onder hun maillot als ze een jurk aan hebben). En koud hebben ze het niet. Het is zelfs zo dat ze als ze ze de eerste keer weer aan doen na de zomer, ze zeggen: he lekker!.
  En aan het eind van de winter moet ik zeggen dat het nu toch echt niet meer zo koud is…….
  Overigens een heel leuk blog heb je , ik lees het al een tijdje en vooral de verschillende onderwerpen vind ik erg leuk.
  Karen

 3. Anneke,
  Uiteraard wacht ik ook met spanning op die strenge winter…..maar die kan nog komen.
  Juul,
  Al het ‘goede’ komt toch langzaam aan weer terug……….breien, haken, wol spinnen, vilten en vergeet het dansen niet.

 4. Dank je voor het compliment, Karen. Leuk van je om te horen dat dit wollen ondergoed zo prettig draagt.

 5. Een elfstedentocht zou toch leuk zijn, als rechtgeaarde Fries doet dat het bloed sneller door mijn aderen stromen 😉
  Ik wist niet dat veel eikels een teken was/is voor een strenge winter, maar bij ons lagen er ook veel eikels (woon naast een parkje). We wachten het maar af!!!

 6. Nostalgie…Dit doet me toch heel erg denken aan de (zelf gebreide) wollen borstrok die mijn moeder altijd klaarlegde na de zaterdagse wasbeurt in de keuken (hadden nog geen douche) en die ik dan meteen ’s avonds weer uittrok en in mijn nachtkastje deponeerde. Want oh oh oh wat prikte die borstrok.

 7. Ik plaag je maar wat ;o) !
  Ik zal later nog een berichtje bij Anneke voor je achter laten, kunnen de anderen het daar ook verder volgen. :o)

 8. Zoals ik je in een mail al eens heb geschreven draag ik dit jaeger ondergoed al weer een aantal tot volle tevredenheid. Het is lekker warm en kriebelt of jeukt absoluut niet. Als je regelmatig op koudere plaatsen moet zijn zoals ik ( garages werkplaatsen of buiten auto’s moet taxeren ) is het heerlijk om dit als eerste laag op je huid te dragen

 9. Ga maar bij Anneke kijken, en volgende keer zelf zoeken hoor :o), hopelijk wordt iedereen er weer wat wijzer van.
  Groetjes Juul

 10. Juul, ik heb je berichtje gelezen. Je hebt goed je best gedaan!!
  Henny, ik herken je verhaal. Bij mij thuis gebeurde precies hetzelfde.
  Ted, goed om van anderen te horen dat het nieuwe jaeger ondergoed perfect is. Je eerdere verhaal heb ik met belangstelling gelezen.
  Groetjes, Berthi

 11. Wat een reakties op dit degelijke en warme ondergoed !
  En er is zo,n leuke Site , wat er nog allemaal meer verkocht wordt .Ook tricot stof aan de meter , rondgebreid . Ik maakte ooit een leuk vestje van tricotstof , de boordjes aan de mouwen , halsboordje , beleg en tailleboord breide ik van dunne wol .Ik heb het altijd met heel veel plezier gedragen . En in het beleg voor brei je natuurlijk knoopsgaten .
  Zo,n vest maken is echt iets voor mensen die er tegen opzien om die grote panden en mouwen te breien .
  Ja vroeger werden er warme borstrokken gebreid .
  Dat hoorde echt bij de winter .
  Ik weet dat er op het platteland bij ons , vrouwen een gebreide onderjurk droegen en gebreid in een pauwesteek .
  Als ze een eind moesten fietsen in de kou was dat natuurlijk ook lekker warm .
  Als de hulp er is zitten we ook vaak over vroeger te praten . Ze vertelde dat ze als kind een genaaid onderjurkje droeg en dan werd er een zakje opgestikt , daar kon ze haar zakdoekje bewaren .

 12. Nog vroeger bonden de dames een zak met banden om hun middel.
  Deze zakken waren soms prachtig geborduurd.
  Juul :o)

 13. nou..ik heb tot m`n 13 levensjaar wollen hempjes en onderbroeken gedragen,maar ik had er altijd een katoenen (handgebreide) broek en hempje onder . dat kwam omdat ik iedere winter wel 6 x een blaasontsteking had .mijn moeder breide dat zelf allemaal van de HEMA jägerwol.
  vroeger dacht mijn moeder dat blaasontsteking van koude zou komen …..

 14. Juul: Mijn moeder droeg vroeger ook zo’n zak aan banden. In West-Friesland heette dat een diessuk (=dijzak). Hier werden alle waardevolle dingen in bewaard van zakdoek, knikkers tot stukjes touw die ze nog konden gebruiken.

 15. Hier nog even een uitleg over zo,n zak aan banden .
  In Overijssel hadden vrouwen zo,n zak en er was een split in de zijnaad van hun rok . Daarom heette het een naadzak . In dialekt : NOASEK

 16. Mij is ook verteld dat er in de dijzak altijd de waardevolle spullen bewaard zaten. De vrouw droeg die altijd bij zich.
  Leuk om de verschillende benamingen te lezen.

 17. Ik herinner me wel katoenen gebreid ondergoed, met een “frivool” picootjes randje. Ook had ik als eerste badpak een gebreid exemplaar, dat ongeveer op je knieën hing als je het water uitkwam. Dàt heeft mijn moeder toen snel vervangen door een toen hoogstmodern katoenen exemplaar met rimpelelastiek erin, zo’n soort machinaal smockwerk. Heel wat beter, maar als je de spullen van nu ernaast legt!

 18. ik ben op zoek naar de pauwesteek zoals mijn moeder die vroeger breide
  groetjes jetske

 19. nou..ik heb tot m`n 13 levensjaar wollen hempjes en onderbroeken gedragen,maar ik had er altijd een katoenen (handgebreide) broek en hempje onder . dat kwam omdat ik iedere winter wel 6 x een blaasontsteking had .mijn moeder breide dat zelf allemaal van de HEMA jägerwol. –> Hallo ik heb een artikel geschreven over de natuurlijke behandeling van een blaasontsteking en de preventie van urineweginfectie. Misschien wil je een link opnemen zodat anderen dit ook kunnen lezen
  http://blaasontsteking.pilliewillie.nl/
  gr willy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *