Borduurkaarten voor de kleuters

Vorige week schreef ik over de mooie en kleurrijke borduurkaarten voor de kinderen, die nu te koop zijn. Op de foto zie je twee boekjes, met borduurkaarten voor de kleuters, uit de vorige eeuw. ‘Met naald en draad’, is de titel. ‘Een leerzame en aardige bezigheid voor kleine kleuters in huis en op school’, zoals te lezen is op de kaft van de boekjes. Je ziet het eerste boekje en het tweede boekje voor de kleuters. De bedoeling was, dat de kleine kleuters eerst gaatjes prikten in de zwarte stippen. Vervolgens met naald en draad aan de slag en als laatste konden ze de afbeelding mooi inkleuren. De motoriek van de kleuters werd danig op de proef gesteld!

17 gedachten over “Borduurkaarten voor de kleuters

 1. wat leuk! Ik herinner mij deze kaarten (iets anders van uitstraling) nog goed. Ik was er dol op om ze te maken. Ook mijn beide dochters hebben zich ooit hiermee bezig gehouden. Ach, er is weinig op handwerk gebied wat ik niet leuk vind of niet heb gedaan.

 2. Els,
  Leuk om te lezen dat jij ze herkent. Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger met borduurkaarten heb gewerkt. Deze twee boekjes heb ik op een boekenmarkt gekocht.
  Ik heb net je website bekeken en zie dat je heel intensief bezig bent met quilts. Boeit mij ook.
  Groetjes, Berthi

 3. weer zo’n stukje nostalgie! in ons dorp in de betuwe was in mijn jeugd nog geen kleuterschool. dus moeder moest al dat voor-schoolse geknutsel zelf op gang brengen. vooral als je ziek was, of bij druilerige koude dagen werd je aan zo’n werkje gezet. ik herinner me dit nog heel goed. ook matjesvlechten en van die puzzeltjes, waarbij je lijntjes trok van cijfertje naar cijfertje en dan ontstond er een koe of zoiets.dat stond dan vaak in de katholieke geïllustreerde, een weekblad, of in de krant.

 4. misschien ben ik een ouder meisje? Ik ben van 1953. Mijn dochters zijn bijna 29 & 27 en waren er ook mee bezig geweest. Lekker met dikke wollen draden! Inderdaad ben ik heel erg bezig met patchen. Maar ook met borduren en breien. Mijn kantklosspullen liggen op zolder goed opgeborgen totdat ik ‘oud’ ben en er weer tijd voor ga maken. Creatief zijn zit in de genen: mijn moeder is dat, haar moeder en ook mijn beide dochters: 1 is architect, creatief op een heel ander vlak dus en de ander is fotograaf en maakt sieraden(www.marloesfeteris.nl) en is nu met haar eerste breiwerk bezig. Bovendien vilt ze fanatiek. Wij kunnen het dus niet helpen!!!

 5. ik heb die kaarten ook gemaakt vroeger en matjes vlechten natuurlijk ook, met van die mooie glimmende strookjes papier in mooie kleuren
  Leuk dat je Berthi gevonden hebt, Els, het brengt mij op het idee om jouw website weer eens te bezoeken
  marcella

 6. Els,
  Ik ben inderdaad wat jonger. Met zes jaar, ik ben in oktober jarig, ging ik pas naar de kleuterschool en heb maar één jaar daar doorgebracht. Misschien dat ik me daarom ook niet meer zoveel herinner van die periode.
  Berthi

 7. Ja ik herinner me de kaarten nog heel goed. Ik ben van 1947. Ik ben ook niet naar de kleuterschool geweest, we woonden te ver van het dorp. Ik was daardoor gewend om mijzelf te vermaken en heb spelenderwijs ook veel handwerken geleerd. Op het dorp was geen winkel die deze kaarten verkocht. Als ik ze kreeg was het met sinterklaas of verjaardag. Maar ik had er wat op gevonden. Mijn moeder had patroonpapier daarmee kon ik een plaatje uit een kleurboek overtrekken en opplakken op karton, gaatjes prikken en ik kon weer borduren. Door op deze manier te prutsen (en te verprutsen) heb ik heel veel handwerken en naaien geleerd.

 8. Els ik heb je reactie gelezen en dat je momenteel druk bent met quilten, een prachtige hobby. Zelf ben ik een fanatiek kantklosster. Vind je het wel verstandig je kantklosspullen op zolder te laten liggen. Ik zou zeggen het is nodig tijd dat je begint. De meeste kantklossters verzuchten dat ze op zijn minst 200 jaar moeten worden, dus ik zou zeggen iedere dag telt anders kom je er nooit door.

 9. De leuke boekjes die je laat zien , die ken ik niet . Wel heel eenvoudige borduurkaarten . Ik heb ook niet op de kleuterschool gezeten , maar de bewaarschool ! En de juffrouw die daar was , gaf ook handwerkles op de lagere school . En wat later kwam ik ook bij haar op een handwerkclubje .
  Daar leerde ik poppenkleertjes breien . Matjes vlechten deden we ook op de bewaarschool . Ja dat mooie papier !
  Het echte handwerken is bij mij begonnen , toen ik enkele jaren moest kuren . Een mooie tijd , met de radio naast me . Van een mevrouw die zelf een manufacturenwinkel had , kreeg ik toen een mooi kleedje om te borduren . Die kleedjes verkocht ze zelf in haar winkel . Ik kreeg uitleg hoe ik het moest doen . Platsteek. steelsteek etc.
  Ik heb er toen zoveel plezier in gekregen , dat mijn moeder er nog enkele kleedjes bij kocht .
  En nog steeds vind ik handwerken een heerlijke bezigheid . Zo fijn om de naald door de stof te laten glijden !
  En dan nu met de lapjes voor het quiltwerk en onlangs heb ik mijn kantklos kussen weer tevoorschijn gehaald . Het staat momenteel wel wat in de weg , maar het moet in het zicht blijven .
  Dan raakt het niet in de vergetelheid en ga ik op een ogenblik er toch ook weer eens aan beginnen .
  Kan ik zingen , losjes losjes gaan de klosjes . . . .

 10. ik ontmoet toch zoveel kantklosters tijdens de patchworklessen en beurzen. Het is wel duidelijk dat we allemaal ‘met hezelfde sop’ zijn overgoten! Voor kantklossen heb ik simpelweg nu geen tijd. Jammer maar ik moet een keuze maken. Als ik nou eens in een zelfreinigings huis kan wonen………….win ik een paar kantklos uurtjes!! Even tellen: 200 jaar voor het klossen, 150 jaar voor het patchen = wel heeeeel erg oud worden!

 11. Zingen……losjes,losjes gaan de klosjes…. Is dit een bestaand liedje of een liedje dat je zelf hebt verzonnen, Gerrie?

 12. Dit is een bestaand liedje . Maar verder ken ik het niet .
  Gisteren wilde ik nog wel een bruidslied maken voor je BRILLO bruid , maar het ging niet dit keer .
  Ben benieuwd wie het liedje over de klosjes nog verder weet .

 13. Ik heb het liedje gevonden !
  http://www.renedeclercq.be
  klik dan links op enkele liedjes :
  VOOR , t kantkussen
  en het wordt nog gezongen ook .
  Losjes losjes losjes vliegen doen de klosjes . . .

 14. Ik heb net naar het liedje geluisterd. Nooit van het bestaan op de hoogte geweest. Erg leuk.
  Wat heb ik vandaag weer veel nieuwe dingen gehoord en gelezen.

 15. hoi ik ben op zoek voor mijn dochter naar de borduurkaarten waar kan ik ze kopen?

 16. mmm heerlijk bijgelezen ,wat een prachtige onderwerpen allemaal Berthi….dat zaans stikwerk ,prachtig gewoon!! enne manuscripta…tsja je kunt niet alles hebben nhe? mmm..
  zeeuws museum ,staat bovenaan mijn lijstje….he gezellig weer,groetjes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *