17 gedachten over “De maandagmorgenwas

 1. Arja,
  Kunnen we buiten het Openluchtmuseum in Arnhem misschien nog ergens in een relatief kleine plaats, die misschien nog vrij onbekend is , zo’n beeld vinden???

 2. in Rouveen maak je een goede kans.
  ik ben toevallig wel met de was bezig 😉
  goetjes

 3. Ik zal in het voorjaar en de zomer wellicht wat vaker op maandagmorgen door het land moeten crossen. Wie weet wat ik dan tegenkom. Rouveen lijkt me een goede start. Zeeland….doen we als er nog tijd over is!
  Ik ben bezig om mangeldoeken tevoorschijn te halen voor de voorbereiding van een lezing. Op deze doeken zijn de dames druk bezig met de was.

 4. hoi Berthi,
  vooruitlopend op je tochtje heb ik vast wat voorwerk gedaan op mijn weblog. de reis gaat naar Rouveen en ik wens je alvast veel plezier daar.
  Marken en Volendam zijn ook plaatsen waar je volgens mij op maandag nog de combinatie dracht en was kunt spotten..
  marcella

 5. Wat denk je van een tochtje naar Urk ?
  Ik denk dat ze daar ook nog wel een leuke winkel hebben met echte ouderwetse stoffen .
  Het is alwel weer heel wat jaartjes geleden , maar ik heb daar toen ook de was vrolijk zien wapperen en ik kocht er degelijke streepstoffen . Dat ligt nog net zo bij mijn voorraden . Een van de Urker mannen koren zongen zaterdag nog in hun rode gestreepte hemden . Het was te zien in Nederland zingt van de EO .
  Wat ik ook zo leuk vind op die foto , wat hangt er allemaal aan de lijn .Dat heb ik nauwkeurig zitten bekijken . Het is in Spakenburg zo te zien .
  En zijn dat nu mooie zakdoeken met prachtige bloemmotieven , ik zou dat wel even in kleur willen zien . En dan die twee wonderlijke modellen , het lijkt wel een halve broek . Maar dat is zeker dat deel wat er gedragen wordt met die geruite mouwen . Hoe heet dat ook alweer .
  Ik kan het niet zo vlug zoeken in mijn folklore boeken . In Spakenburg is ook een museum met klederdracht en waar ze heel veel weten te vertellen over hun dracht en de oude gewoontes . De mooie gehaakte kapjes die ze zelf maken met de prachtigste patronen . En dan breien ze polswarmers met kraaltjes erin .
  Ik denk dat er in Twente ook nog wel een wapperende was is te zien . In Rijssen gingen de vrouwen gezamelijk met hun wasgoed naar de bleek . Hier raken we niet over uitgepraat !

 6. Op Urk zat inderdaad een geweldige stoffenzaak bij de haven. Zat, want die is er al een paar jaar niet meer. In de opheffingsuitverkoop, heb ik toen, heel wat meters ” streepjes” het huis binnen gesleept. Ik weet niet of er weer een adere winkel begonnen is.
  Ik vind deze web-log erg leuk en informatief Berthi!
  Ik ben een groot liefhebster van merklappen, stoplappen en quilts. En ik kom regelmatig bij je langs om wat kennis te vergaren en te genieten van je verhaaltjes.
  Groetjes van Ingrid.

 7. hoi.
  leuk hier het wapperende wasgoed tegen te komen.
  voor mij tot op de dag vandaag een heel bekend gezicht.
  kraplappen, broeken met kleppen, boezels, gebreide sokken tot over de knie, middelden..enz.
  kom gerust eens langs bij ons op Urk.
  en nee die winkel op de haven is er niet meer.
  ook de handwerkwinkel, waar die stoffen ook nog te koop waren is inmiddels weg.
  en die wasdroger???.. als eerst de zon maar weer schijnt….

 8. Gerrie, dat heet een kraplap! Ik heb ook enkele folklore stoffen. Zal ze binnenkort op mijn weblog plaatsen. Bedankt voor de links. In Rijssen ben ik nog nooit geweest. Ik zal Rijssen toevoegen aan mijn (inmiddels) lange lijst.
  De afbeelding kan helaas niet in kleur. Het is een originele zwart-wit foto.
  Ingrid, bedankt voor je toelichting. Fijn om te horen dat je geniet van de weblog. Doet me goed. Ook ik leer elke dag via de reacties die er komen op de logs. Fantastisch, dat we elkaar op deze manier veel kunnen vertellen.
  Salamander, In Urk ben ik ook nog nooit geweest. Het wordt tijd dat ik daar eens naar toe ga en dan wel op maandagmorgen, als de was hangt te wapperen aan de waslijn. Bij jullie wordt toch nog traditiegetrouw op maandag de was gedaan?
  Groetjes, Berthi

 9. zeker, op maandag is de was aan de beurt.
  de zondagse kleren moeten weer schoon of gelucht worden.
  alle lakens worden gewassen en dekens gelucht.
  heb je een balkon, dan hangt het daar, en anders uit het raam.
  al beginnen nu ook al veel gezinnen op zaterdag de was te doen.
  eigenlijk werd vroeger de was op maandag gedaan, omdat dan de vissers weer op zee gingen.
  en die hadden dan hun tweede stel werkkleren aan.
  het eerste stel kon dan gewassen worden.
  de lijnen hingen dwars door de straat en bij de vuurtoren .
  de witte was werd op het gras gelegd om te bleken.
  maar die tijd is gelukkig voorbij

 10. Misschien in Marken of Volendam? Ik hoef dit beeld niet zozeer terug te vinden. Het doet me namelijk denken aan stomende ketels op het fornuis; een huis dat ruikt naar was; handen die ruw zijn van het water en het wringen. Nee!

 11. Aan het mutsje van de moeder te zien is het bunschoten-spakenburg. Ook de kraplappen zijn uit die dorpen.
  Ik ben van 1949 en herinner me ook nog de wasdag. Mijn moeder had al een Miele wasmachine met wringer. Het was altijd een heel waterballet op de granieten keukenvloer, die dan gelijk geschrobd werd na afloop. Een hele onderneming, iedere week weer.

 12. Wat een luxe voor die tijd…….een Miele wasmachine. Mijn moeder heeft tot begin jaren 60 nog de was gekookt in een enorme ketel. Dat werd al op zondagavond gedaan en op maandag werd de rest gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *