Griekse sokken

Deze sokken zijn afkomstig uit het noorden van Griekenland. Ik kreeg ze een aantal jaren geleden cadeau voor mijn verjaardag. De linker sok laat de onderkant zien en de rechter sok de bovenkant. Kenmerkend zijn de ingebreide motieven en de wijze waarop de hiel gebreid wordt. Door het inbreien van de motieven lopen er aan de achterkant draadlussen mee waardoor de sokken vrij dik worden. De motieven zijn zo ontworpen dat er geen of weinig lange spandraden aan de achterkant lopen. De onderkant van de voet heeft bijna altijd een eenvoudig patroon, vaak diagonale streepjes. Er zijn twee hoofdkleuren gebruikt: naturel en zwart. Deze twee werkdraden heeft men tijdens het breien om de hals, één vanaf links en één vanaf rechts lopend naar de linkerhand. Met de rechterhand wordt de breinaald in de steek op de linkernaald gestoken en wordt de gewenste kleur werkdraad ‘opgepikt’ en door de steek gehaald. De nieuwe steek is dan gevormd. Deze manier van breien lijkt veel op haken en gaat snel. Er wordt in de gewone rechte steek gebreid, in het rond. De extra kleuren, bij deze sokken blauw en groen, zijn gewoon in het rond meegebreid. De sokken worden eerst gebreid zonder hiel, op de plaats van de hiel wordt een gladde draad in een afstekende kleur gebreid. Later als de sok klaar is, worden de steken opgenomen en dan pas wordt de hiel gebreid. Deze wordt gewoon in het rond gebreid met minderingen aan de kanten, net als bij de teen. Omdat de hiel op deze wijze gebreid wordt, kan er ook een motiefrand ingebreid worden. Op de foto is dit niet duidelijk te zien omdat er donkere kleuren gebruikt zijn. De hiel ziet er als een driehoekje uit. Deze sokken zijn van vrij stug garen gebreid.

Beschrijving van het breiwerk komt uit Handwerken zonder Grenzen nummer 1-1984. Dit nummer is niet meer te koop.

4 gedachten over “Griekse sokken

 1. Wat een mooie sokken met prachtige motieven .
  Draag je ze wel eens als huisslofjes ?
  Ik denk dat ze bij je dierbare verzamelingen bewaard blijven . . . Ik ga ook nog even in dat nr . van Handw.z.gr. kijken en bestuderen hoe het precies zit met die hiel .
  Vlak na de oorlog was er eerst natuurlijk niet zoveel en er werd van alles bedacht om heel zuinig van heel weinig nog iets te kunnen maken .
  Toen kwam m,n moeder eens van de markt met een patroon om sokken te maken van oude tricot .
  Ik vond dat wel wat en ging aan de slag .
  Ik meen dat de sok dan uit twee delen bestond en alles werd met de hand in elkaar gezet .
  Onze buurvrouw die het zag wilde ook wel een paar sokken en ze kwam met een oude tricot trui aanzetten . Ik heb toen heel wat sokken in elkaar gezet . Jammer dat ik dat patroon heb opgeruimd .
  Wat hadden we toch veel meer moeten bewaren !

 2. De sokken dragen niet prettig. Veel te stug. Maar ze worden bij mijn verzameling bewaard.
  Gerrie, jammer dat het patroon weggedaan is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *