Een terugblik naar 1963

Zie ik dat goed in de Ariadne van 1963? Ben ik dat verlegen meisje links op de foto? Nee, toch niet! Het is mijn dubbelgangster. Ik droeg in die tijd zo’n zelfde gebreid plooirokje, in het donkerblauw. Alleen had mijn rokje geen ‘galgjes’. Met een wit blousje op het plooirokje werd het de ideale combinatie. Zelfs het kapsel, een ‘rattekopje’, was hetzelfde!

In 1963 deed ik mijn Eerste Heilige Communie. Ik droeg geen wit jurkje zoals vele andere meisjes, maar een licht blauw pakje. Een plooirokje, daaronder een petticoat, en een blousje met ‘stropdas’. Gewaagd voor de Eerste Heilige Communie in 1963! Voor de finishing touch kwamen er witte accessoires: schoentjes, handschoentjes, haarkransje en een tasje. Een echt dametje! Alle accessoires, op het haarkransje na, zijn bewaard gebleven. Het gebreide plooirokje en communiepakje zijn helaas spoorloos verdwenen!

Zou mijn voorliefde voor de kleur blauw zijn oorsprong vinden in mijn jeugd?

9 gedachten over “Een terugblik naar 1963

 1. Hoi Berthi,
  Inderdaad hip voor die tijd…denk ik , want ik was nog niet geboren. Maar als ik het zo vergelijk met foto’s die van mijn familie circuleren….
  Groeten van Annette

 2. Ik wilde graag lang haar, maar m’n moeder hanteerde de schaar, en ik had ook zo’n modern kort koppie…
  Nou lag ik in die tijd altijd in het water (om te zwemmen,LOL), dus dat was “practisch”…
  Gelukkig niet in een gebreidt zwempak…
  Blauw schijnt ook vaak de meest voorkomende kleur in lappenverzamelingen te zijn!
  Groetjes Juul :o)

 3. Blauw is ook een hele mooie kleur 🙂
  Ik werd geboren in 1963. Leuk, om de oude ariadne te zien.

 4. Wat sta je daar parmantig en ik vind je pakje keurig ! Dat mooie plooirokje en het bloesje met stropdas . Ik had vroeger ook een stropdas , gehaakt van paarse zijde . Ik droeg het op een wit bloesje en een zwart wit geruite rok . En dan even in de spiegel kijken ! In de huiskamer hing bij iedereen een spiegel boven de schoorsteenmantel. Eerlijk gezegd vind ik de kinderkleding tegenwoordi erg flodderig .
  De baby,s worden al in een spijkerbroek gehesen .

 5. zo zag ik er ook uit!
  ik had allen krullen en mijn moeder naaide alles zelf.
  Ik heb geen voorliefde voor blauw, maar voor rood, groen, oranje…
  volgens mij trok mijn moder mij dat juist nooit aan.
  Waarschijnlijk juist daarom

 6. ik heb ook nog heel veel van die oude Ariadnes! pure nostalgie. k weet alleen nog van gebreide kleren dat het meestal niet echt lekker zat.
  maar je ziet er wel schattig uit.
  groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *