Leuk hoedje, Majesteit

De hoed heeft zijn oorspronkelijke functie van bescherming tegen weersinvloeden verruild voor die van ‘finishing touch’. Hoeden zijn nu vooral een modieuze expressie. Zij onderstrepen de persoonlijkheid en vertellen iets over de drager, zijn stemming of de gelegenheid waarvoor de hoed gedragen wordt.

Ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix heeft Anneke Langenberg, hoedenontwerpster uit Leeuwarden, de hoedententoonstelling in het Gemeentemuseum Thorn gerealiseerd. Koninging Beatrix, de meest prominente hoedendraagster van Nederland, verschijnt zelden zonder hoed. Dat inspireerde Anneke Langenberg tot het ontwerpen van de bijzondere hoedencollectie ‘Oranje Boven’.

Van de hoed die zij in 2002 persoonlijk aan mocht bieden aan koningin Beatrix is een replica tentoongesteld. De collectie bestaat nu uit 67 hoeden en groeit nog steeds. Er zijn hoeden ‘met een glimlach’ en kinderhoedjes, maar ook elegante en extravagante exemplaren. Kenmerk van de collectie zijn de kleuren oranje, wit, blauw of een combinatie hiervan.

Naast het werk van Anneke Langenberg zijn hoeden van haar cursisten uit heel Friesland tentoongesteld. De expositie is tot 31 januari 2006 te zien in het Gemeentemuseum Thorn. De expositie is niet groot van opzet, maar absoluut de moeite waard. Ben je in Thorn, loop dan niet het museum voorbij.

3 gedachten over “Leuk hoedje, Majesteit

 1. Leuk Berthi, ben dol op hoeden, maar draag ze nooit want veel te lastig. De hoed is volgens mij wel helemaal terug als bescherming tegen weersinvloeden, maar dan noem je het een pet, misschien een muts. Gebreid in allerlei vormen. Ik heb trouwens een paar aardige ‘vintage’ patronen.

 2. hmmm geweldig die hoeden! Ben er wel een liefhebber van.
  T Eindcijfer voor je staatslot… misschien een 2? Hahahaha geen idee hoor. Lootjes trekken? Op je horloge kijken als je het gaat kopen en dat getal nemen?
  Groetjes!

 3. Een 9… Succes er mee!!!!!!!!
  Laat ff weten of je iets gewonnen hebt.
  En win je nix… volgende keer beter, liefde is niet te koop in de staats…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *