Kerstkaarten

De kerstkaartenstroom begint op gang te komen. Leuke, mooie, grappige, stijlvolle, serieuze, kleurrijke, vrolijke, prachtige, sjieke, sierlijke, traditionele en eigengemaakte kaarten. Het zijn er teveel om op mijn blog te laten zien. Ik heb er één uitgekozen, en dat is de ‘kerstengel’ van Isabel geworden. Ik ben altijd zeer gecharmeerd van kinderkaarten.

Isabel kwam afgelopen zaterdagmiddag naar de schaakclub (ja, wij zijn erg blij als er meisjes komen schaken… en dat mogen er best meer worden!) en gaf zeer enthousiast deze kerstkaart aan mij, met een mooi verhaal erbij. Op eigen initiatief, de ouders wisten nergens van, had Isabel deze kaart gemaakt. En, ze was op de hoogte van mijn lievelingskleur… blauw! Nu, voor mij een teken dat Isabel het reuze naar haar zin heeft bij de schaakclub. Bovendien leert ze nog veel.

Sinds Thijmen aan schaken doet, zie ik wat je allemaal leert. Op de eerste plaats tegen je verlies kunnen, verder moet je leren om je te concentreren en dan ook nog onder tijdsdruk rustig blijven. Op een aantal basisscholen in Limburg en Noord-Brabant, voor zover ik op de hoogte ben, is in groep 7 schaken een verplicht vak. Ik ben een voorstander om dit landelijk in te voeren!

11 gedachten over “Kerstkaarten

 1. ik niet….
  ik vind het een heel mooie kerstkaart! eigenlijk is het altijd leuk als kinderen hun creativiteit gaan uitleven.
  nog bedankt voor je servettentip, maar ik heb nu al sneeuwpopservetten. daar ben ik ook heel blij mee…
  groetjes

 2. haha, en al die moderne adhd-kindertjes het stilzitten aanleren? ik wens je sterkte!

 3. en bijna traditioneel ontvang ik ieder jaar wel een kaart van iemand die in de haast om die enorme stapel kaarten te schrijven verzuimd heeft om zijn of haar naam op de kaart te vermelden….Dit jaar kwam de kaart uit Amsterdam.
  en wij maar raden 😉

 4. Berthi, ik begrijp jouw voorkeur voor schaken wel. Bij onze zoon Gerben wordt ook schaakles gegeven voor de kinderen die daar in geinteresseerd zijn. Omdat ik op het schaaklesuurtje ook regelmatig op school ben als overblijfmoeder, zie ik ook wie de schaakkinderen zijn. Sommige ken ik vanuit de overblijf en ja, ik vind ook dat het een positief effect heeft. Sommige kinderen kunnen het best gebruiken als ze getriggerd worden om een schaakprobleem op te lossen en het is mooi voor het zelfvertrouwen als het lukt, je ziet ze groeien. Daarbij is dat concentreren op het oplossen van de schaakproblemen zo concentratievergend dat ik sommige kinderen die ik ken als actief, toch heel ontspannen weer naar de les zie gaan. Ik ben dus net als jou voorstander van schaken op school! Prettige feestdagen en wat een leuk kerstkaartje had je gekregen van dat meisje!

 5. Mir, als ze nu eerst eens beginnen met minder ‘heftige’ computerspelletjes te spelen, dan worden ze toch al vanzelf een stuk rustiger?!
  Marcella, ook ik had een kaart ontvangen zonder afzender. Ik kijk dan altijd naar het handschrift. Komt mij dat bekend voor!
  Maaike, hartstikke goed dat er bij Gerben op school schaakles wordt gegeven. Ik ben het helemaal eens met je verhaal.

 6. Hallo Berthi,
  Allereerst nog Fijne Feestdagen gewenst!
  Maar als ik het voor het zeggen had dan kwam allereerst de HANDWERKLES weer terug!
  Met wat modernere werkjes, maar wel de “ouderwetse” techniek!
  Groetjes van Juul :o)

 7. Fijne dagen gewenst, ookal is de helft al voorbij.
  De eigen gemaakt kaarten blijven bewaard. Als mesne er zoveel moeite in hebben gestoken om ze zelf te maken, zijn ze het waard niet weggooid te worden.
  Dat schaken wordt ook al jaren op de school gegeven waar mijn kinderen op hebben gezeten. De oudste is nu 35 en schaakt nog steeds.
  Wat de handwerkles bestreft, Juul, daar ben ik het roerend mee eens. Dat mijn dochter nog geen draad in de naald kan krijgen is toch wel heel fustrerend. Zo’n ondergrond raak je nooit meer kwijt, daar hebben kinderen (ook jongens hoor) hun hele leven profijt van. Of een minister van onderwijs ooit nog eens het lef heeft om dingen terug te draaien, ik denk het niet.

 8. Juul, die handwerkles moet natuurlijk terug komen en schaken voegen we toe. En iets minder computerlessen op school. Onze dochter is nu aan haar eerste breiproject begonnen en weet verder bijzonder weinig van handwerken.
  Cathrina, leuk om te horen dat er toch meer scholen zijn, dan ik vermoedde, waar schaakles wordt gegeven.
  Groetjes,Berthi

 9. Wat leuk van dat schaken op school, dat wist ik niet. Over een tijdje bij de schoolkeuze maar eens rekening mee houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *