Koninginnedamast

Afgelopen zaterdag werd het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix afgesloten met een diner in de Ridderzaal in Den Haag. Uiteraard hoort daar een cadeau bij. Jonge danseressen boden de koningin namens de regering zes zilveren kandelaars aan, ontworpen en gemaakt door de zilversmid Wouter van Baalen. De kandelaars bestaan elk uit drie tulpen met handgeslagen bloemen en bladeren. Dit is niet het enige cadeau dat de koningin aangeboden krijgt. Het Nederlands Textielmuseum heeft ontwerper Jurgen Bey gevraagd om een ontwerp voor een tafellaken met bijpassende servetten te maken. Het Koninginnedamast zal aan onze vorstin worden aangeboden.

Het Koninginnedamast leest als een geschiedenisboek over de afgelopen 25 jaar in Nederland. Uit ieder jaar van het jubileum is een gebeurtenis verbeeld, in de vorm van een schild met tekst, icoon en datum. Het borduursel refereert Jurgen Bey aan de gewoonte om monogrammen op damast te borduren. Teksten slingeren als een lint over het tafellaken. Het zijn opsommingen van statistieken over Nederland anno 2005, het jaar waarin dit gelegenheidsdamast wordt aangeboden. Jurgen Bey memoreert niet alleen de heugelijke gebeurtenissen, maar schuwt ook de minder prettige zaken niet.

Het Koninginnedamast is in het Textielmuseum te zien van 15 december 2005 tot en met 22 januari 2006.

5 gedachten over “Koninginnedamast

 1. Wat leuk om te zien! Ik heb zelf zaterdag de laatste hand aan mijn merklap met dit regeringsjubileum als onderwerp gelegd.

 2. Maaike,
  Wat leuk dat jij een merklap hebt geborduurd met het regeringsjubileum als onderwerp. Je maakt me héél nieuwsgierig. Krijgen we die merklap nog eens te zien?

 3. Hallo Berthi, ik vond het een leuk onderwerp om een merklap over te borduren, met mijn moeder en onze drie kinderen ben ik naar een van Beatrix’ provincie bezoeken geweest, daarover heb ik een gedeelte van de merklap geborduurd, daarnaast natuurlijk een algemeen gedeelte. Je krijgt de merklap vast nog een keer te zien hoor, hoe weet ik op dit moment nog niet hoor!

 4. Wat een prachtig damast .
  Het ontwerp is ook heel bizonder .
  Er heeft ook een artikel in de Haagsche Courant gestaan met foto . Maar deze foto is veel mooier , met die fijne lijntjes geborduurd in rood . Gisteren las ik nog in een van de eerste Patchwork boekjes hier in Nederland uitgegeven ,
  LAPJESWERK patchwork van N.M.Snoep-Binger en Nel Rol , een stukje over een grote groep Haarlemse vrouwen die een lappendeken hebben gemaakt ter gelegenheid van het huwelijk van onze kroonprinses met Claus von Amsberg !
  Toen hadden we het nog gewoon over een lappendeken .
  En ken je ook de langste ( ?) merklap die destijds gemaakt is voor Prinses Juliana , door lezeressen van Libelle . Daar heb ik ook nog een klein deeltje van geborduurd samen met een oudere dame van ver in de 90 . Dat is ook alweer heel wat jaartjes geleden .
  Ik meen dat die merklap is tentoongesteld op Paleis het Loo en daar zeker bewaard blijft .

 5. Gerrie, de merklap die voor prinses Juliana gemaakt is, ken ik niet. Wel de merklap ‘Door ons gedaen’ van ruim 125 meter lengte, die gemaakt is door 243 Zeeuwen. Deze langste merklap is aangeboden aan het provinciaal bestuur van Zeeland op 2 december 2000. Op verschillende plaatsen was deze merklap toen te bezichtigen.
  Er is een boek uitgegeven dat heet ‘Door ons gedaen’. Ik heb dat boek ook, maar meen dat het nu uitverkocht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *