Lords of the strings

Manlief is een weekje naar Chicago geweest en bracht voor mij het december-januari ’06 nummer van BUST mee. Debbie Stoller is Editor-in-Chief/Co-Publisher van dit feministisch tijdschrift en auteur van Stitch ’n Bitch: The Knitter’s Handbook, Stitch ’n Bitch Nation en Stitch ’n Bitch: A Knitter’s Design Journal. In het nieuwste nummer van BUST staat een artikel over breiende mannen: ‘Lords of the strings.’ Elke zondag ontmoeten de breiende mannen elkaar in het breicafé The Point in Manhattan, één van de nieuwste breicafés. Sommige mannen zijn nog niet zo lang aan de breierij, terwijl anderen al jaren verslaafd zijn. James Herbison, 35 jaar, werd door zijn ouders aangestoken met het breivirus: ‘My parents would knit together beside the fire in winter. It became a family activity while we were watching television. I know my grandfather knitted, my father still knits, and I probably knit far too much.’ Het aantal mannelijke breiers is geweldig. In Amerika zijn er op dit moment circa 1,9 miljoen mannen die breien. De groep bestaat uit tieners, opa’s, studenten, homo’s, getrouwde en single mannen. Computerprogrammeurs, boeren, therapeuten, leraren, advocaten, ze breien allemaal. Op internet zijn al meer dan 69 sites die door mannen beheerd worden in de MenWhoKnit webring. Verschillende Men’s Knitting Blogs kun je vinden op Men Knit.

Gaat dit fenomeen zich over de rest van de wereld verspreiden?

11 gedachten over “Lords of the strings

 1. Je ziet het voor je gezellig de hele familie met een breiwerkje . Maar mijn moeder had vroeger een paar pannenlappen gebreid door een neefje ,
  witte katoen met blokjes gebreid . En vaak heeft ze het verhaal moeten vertellen . Tante Mie , had een groot gezin , en het was altijd druk druk . Ze hadden een hotel . Toen leerde ze de jongens ook breien , dat vond ze nuttig .
  En dat was ver voor de oorlog . Of de heren op latere leeftijd ook verder gingen met hun breikunst dat weet ik niet .

 2. Op de Vrije School , Rudolf Steinerschool, krijgen alle kinderen nog breiles. Dus ook de jongens.
  Onze dochter heeft nooit breiles gehad, maar is nu begonnen aan haar eerste project en dat is zoals zo vaak een sjaal.

 3. Grappig die breiende mannen. Vroeger was dat kennelijk heel gewoon. Ik weet dat mijn moeder wel eens vertelde over haar vader die breide. Hij moest de seinen en wissels bedienen bij het spoor en had dus veel tijd tussendoor (rond 1910). Omdat het gezin 7 kinderen telde, waren er veel kousen nodig en die breide Opa. Alleen niet de hielen, die mocht Oma doen!
  Onze zonen hebben op school bij de handwerkles ook breien geleerd, maar dat waren geen natuurtalenten.
  Helaas heb ik last van tennisarmen en is het breien voor mij verleden tijd. Groetjes, Dory.

 4. Vroeger was het kostenbesparend om je sokken te breien. Tegenwoordig geldt dat allang niet meer, maar is het wel leuk om te doen.

 5. In de tijd dat ik studeerde, de jaren 70, waren er hele studentenhuizen aan het breien, dus ook de jongens. Vooral dikke wol,op dikke pennen. Ben benieuwd of het weer terugkomt. Gezellig was het wel, maar ik vraag me af of er in deze tijd nog “tijd”voor is.

 6. Breiende mannen.. Mijn man breid ook weer! Vroeger breidde hij de eerste truitjes voor onze baby’s. Na 13 jaar heeft hij de pennen nu weer opgepakt en breid truien naar eigen ontwerp.

 7. Miriam,
  Ik vind het wel knap dat je man na een pauze van dertien jaar de draad weer oppakt en dan ook de truien zelf ontwerpt.

 8. handwerkende mannen komen misschien ook weer “in” In het studentenhuis waar ik ( lang geleden ) woonde, was een jongen die zijn eigen kleding naaide, vond ik toen heel bijzonder. Afgelopen vrijdag heb ik op een kerstmarkt quilten gedemonstreerd en zat naast een meneer die aan het kantklossen was…Leuk!!!

 9. Over breiende mannen: gisteren ontving ik een kerstkaartje met breiende mannen uit Taquile, Peru.
  Het was een kaartje van de Novib, afkomstig van de Novib kalender. Op een rijtje zitten 4 breiende Zuid-amerikanen met rode mutsen met prachtige ingebreide randjes in wit en zwart, terwijl ze aan het breien zijn. Het gekke aan de foto is, dat ze de draad om hun hals geslagen hebben. Lijkt me niet fijn breien!

 10. Ineke, in mijn log van 13 september 2005 schrijf ik over een breiwerkje uit Peru. Een foto staat erbij. Het zijn altijd de mannen die daar breien, met name de mutsjes. Deze mutsjes hebben ze hard nodig om hun hoofd te beschermen tegen de brandende zon en voor de kou als ze in de schaduw staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *