Kostuum 2005

Gisteren bezorgde de postbode Kostuum 2005, een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht. Kostuum is de jaarlijks verschijnende bundel van artikelen op het gebied van kostuumgeschiedenis en kant. Ook dit jaar weer een zeer verzorgde uitgave.

De Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht is opgericht in 2001 ter gelegenheid van de fusie van de Nederlandse Kostuumvereniging voor Mode en Streekdracht (1980-2000) en de Eerste Nederlandse Vereniging van Kantliefhebbers Het Kantsalet (1925-2000). De vereniging stelt zich ten doel het wekken en onderhouden van de belangstelling voor het culturele erfgoed en het hedendaags cultuurgoed op de gebieden: kostuum, mode, streekdracht en kant. De vereniging zet zich in voor het bevorderen van het contact tussen al diegenen die zich, beroepsmatig of uit belangstelling, bezighouden met kostuum, mode, streekdracht en kant om tot een uitwisseling van kennis te komen. Tevens stimuleert de vereniging de bestudering, de presentatie en het behoud van kostuums, kant, accessoires en stoffen behorende tot het Nederlands cultureel erfgoed. Activiteiten zijn onder andere themadagen, (buitenlandse) excursies en een jaarlijkse verkoopbeurs.

Het lidmaatschap bedraagt € 34 per jaar. Leden ontvangen minstens vier keer per jaar het Bulletin en in de loop van het jaar het jaarboek Kostuum.

Afbeelding: Christiaan Andriessen, Hersteld Lutheraans – sujetten uit de Ridderstraat
Deeze alle zijn in haar Paaschpak 14 april 1805. Penseel in kleur. Gemeentearchief Amsterdam, Van Eeghen collectie.

3 gedachten over “Kostuum 2005

 1. Hallo Berthi.
  Ik zit net dit stukje over klederdrachten te lezen.
  Een vriedin van mij uit IOWA (USA) vroeg of ik haar kon helpen met klederdrachten uit de provincie Limburg.
  De plaats waar zij woont viert elk jaar een tulip festival om de Nederlandse traditie hoog te houden, veel mensen zijn van Nederlandse afkomst.
  voor dit festival naait een groep vrouwen elk jaar nieuwe Nederlandse klederdracht kleding, meestal uit een streek of provincie, en dit jaar staat Limburg op hun verlanglijstje.
  Kan je mij helpen met contacten waar ik eventueel informatie omtrent klederdrachten kan verkrijgen.
  Met vriendelijke dank Barbara Jennekens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *