Opal sokken

Twee paar sokken uit (bijna) één bol sokkenwol Opal van Wolhalla. Als je goed kijkt naar de twee sokken die rechts aan de waslijn hangen, zie je dat er enkele kleurtjes zijn toegevoegd. Het zijn verschillende restjes wol. Op die manier konden er twee paar sokken gebreid worden. Mijn moeder heeft dat zo mooi opgelost.

Zoals ik al eerder schreef ben ik sokken aan het breien van uitgehaald garen van een trui uit mijn jeugd. Eén sok is bijna af, maar ik ben niet tevreden over het resultaat. Omdat ik enigszins perfectionistisch ingesteld ben, wordt de gebreide sok uitgehaald en ik begin opnieuw. Nu volgens het sokkenpatroon dat mijn moeder in de eerste klas van de lagere school (1935) heeft geleerd.

17 gedachten over “Opal sokken

 1. in de eerste klas al? wij gingen pas sokken breien in de vierde of vijfde klas. ik herinner me dat we 1 sok en 1 want mochten breien…daar had je dus he-le-maal niets aan. Het materiaal was ongebleekte katoen.

 2. Leuk die sokken in mooie kleuren . Wat fijn dat al die degelijkheid terug komt . Ik weet echt niet meer of ik sokken op school heb gebreid .
  Wel een teen als oefening en ik meen ook een hiel , ook van ongebleekte katoen . Dan werd het een soort knikkerzakje . Ik zie nog de kast in de klas met al de garens en lapjes voorraad . dat vond ik toen al prachtig .

 3. Thanks for commenting! I love the picture of the opal socks -it also reminds me I have some sock yarn of that kind somewhere….it should really be transformed into something wearable for the feet…now you inspired me!

 4. Vroeger was het erg belangrijk dat je sokken kon breien. Het was kostenbesparend. Mijn moeder heeft altijd sokken gebreid. Tijdens de oorlog ook voor de soldaten. Ik heb het nooit geleerd op school. Toch had ik het vak nuttige handwerken!
  Het wordt voor mij de hoogste tijd om sokken te leren breien!

 5. ik denk nog over de wanten uit de laatste HzG. niet alleen prachtig maar vast ook heerlijk warm
  marcella

 6. ja, zelfs ik heb weleens sokken gebreid! puur om het te kunnen. in een ver verleden heb ik veel truien gebreid, steeds moeilijker. en toen wilde ik ook sokken kunnen breien: hiel, teen, met 5 naalden etc.
  groetjes

 7. Prachtige sokken!
  Ik heb op school nooit echt leren breien, maar ik ben ook van de ‘nieuwe’ generatie. Gelukkig heb ik het op eigen houtje ontdekt, al is het al lang niet meer kosten besparend!

 8. Ik heb t mezelf ook geleerd. Sinds kort brei ik sokken met hiel én teen. Ik heb t jaren uitgesteld omdat ik dacht het niet te kunnen. Maar wat blijkt? Het is veel simpeler dan ik dacht.Wat ik wel even kwijt wil is dat het SUPER breit met 5 bamboenaaldjes. Zo licht en ze vallen niet uit je handen echt geweldig ! jammer is dat ze niet overal verkrijgbaar zijn. Ik heb dus t breien herontdekt en heb eigenlijk helemaal geen tijd om te werken ;-))

 9. Hallo Berthi, Mijn moeder leerde mij sokken breien toen ik 9 was. Sindsdien brei ik ze iedere winter wel 20 paar! Op kleine aluminium naaldjes, soms met rozenhout naaldjes die echter snel breken. Jouw Opal sokken zien er goed uit, die oplossing met restjes toegevoegde wol doe ik ook vaak! Misschien een bruikbare tip: voor je aan de tweede sok van een paar begint, eerst even de juiste kleur in het patroon zoeken. Het ‘restje’garen bij de teen gebruiken, dan zien je sokken er symetrisch uit qua kleur.

 10. Ik heb wel twee wanten gebreid op de lagere school, maar jammer genoeg maar één sokje. En dat nam de juf mee naar huis om de hiel te breien, zodat ik lang met de vraag heb rondgelopen hoe ze dat toch gedaan had.
  Intussen ben ik al aan mijn tweede sokkenbreiperiode bezig, deze keer ben ik zelfs nogal hevig verslaafd 😉

 11. Ik begin me af te vragen vanaf welke periode er op de lagere school geen les meer werd gegeven in sokken breien? Of was dat per stad, streek of provincie verschillend? In de jaren zestig zat ik in Brabant (een dorp) op de lagere school en ik heb nooit sokken leren breien.

 12. Ik heb ook geen sokken leren breien op school(“75) maar we kregen wel handwerkles. De meisjes dan.Ik heb nog een flesseschortje genaaid , een lapje met biasband erom.Haken en breien heb ik van mijn oma geleerd. Zij haakte prachtige babyjasjes met mutsjes en bijpassende slofjes. Mijn kinderen hebben het ook nog gedragen echt helemaal geweldig. Ik verzamel nog van die oude patronenboekjes en maak er zo nu en dan iets uit. Zo leuk ! Ben inmiddels ook verslaafd geraakt kan ik wel zeggen.Maar jah, ik ben van de straat he?

 13. Ik ben sinds kort ook begonnen met sokken breien maar ik ben helaas nog nie zo handig ik kan al zeg het zelf goed handwerken ik heb de hak en hiel gebreid maar nu zit ik een beetje te klungelen met die steken die je op moet rapen! en minderen….ik wil het heel graag leren want ik vind het heel leuk wat leuk dat je zo kan reageren ,gezellig!

 14. Mooie sokken. Ik heb ook Opal liggen. Hoeveel steken zet jij op voor maat 41/42?
  Eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig naar dat oude sokkenpatroon van je moeder. Zou ik dat van je mogen hebben?
  Groetjes, Annie

 15. @Annie, het sokkenpatroon is links in de zijbalk te vinden bij de rubriek patronen.
  Ik weet niet hoeveel steken je moet opzetten voor maat 41/42. Ik meen me te herinneren dat Wolhalla op hun website een matentabel heeft staan. De link van Wolhalla staat hierboven in de log.

 16. Wat leuk al die mensen die sokken breien. De wolhalla wolletjes zijn geweldig. Ik word er heel blij van. Op de vrije scholen leren de kinderen in deze tijd nog wel breien. Ze beginnen ermee in groep 3; fluitenzak, bal, paard, kabouter, schaapje en in groep 5 breien ze een heuse muts….tegen de zomer zijn de mutsen dan af en gaan ze allemaal met muts, op de foto en een ijsje kopen. In groep 8 breien ze sokken. bij de ene leerkracht met twee naalden en bij de andere leerkracht gewoon rond…. knap hoor. Zo hebben mijn zoons leren breien. Ik denk wel omdat alle kinderen in de klas dit breien het een soort van normaal is. Als ze op een andere school gezeten hadden en ik had voorgesteld om een paar sokken te breien was het er echt niet van gekomen. Ze waren trots dat het gelukt was.En dat is het ook, een klus die geklaard moet worden, doel gehaald; en de sokken zijn soms ook gedragen. Met nadruk op soms…..

 17. @Astrid, dat spreekt ons nu allemaal aan. Het wordt tijd dat de andere scholen een voorbeeld nemen aan de Vrije Scholen. Het handwerken is erg goed voor de motoriek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *