Universal-Schablone

Ik heb het al over de schoolmerklapjes gehad, gemerkt linnengoed en het garen dat gebruikt werd voor het ‘merken’. De sjablonen ontbraken nog.

Op het deksel van dit doosje lezen we: Universal-Schablone no 200 für Wäschestickerei. Binnenin zien we dat er een verdeling in drie vakjes is gemaakt. Links een klein smal gedeelte voor de inkt en het kwastje, rechts eenzelfde smal vakje voor de kleine sjablonen met cijfers en in het grote middengedeelte de sjablonen met letttercombinaties. Er bestond ook een mogelijkheid om sjablonen per stuk te kopen. Zat je goed bij kas dan liet je een sjabloon op bestelling maken. Het zijn dunne koperen plaatjes. Het gebruiken van deze sjablonen was zeer eenvoudig. Je legde het plaatje op het linnengoed en vervolgens ging je met een kwastje met inkt over het plaatje. Daarna borduren. De overtollige inkt ging er met de was uit.

Af en toe kom je nog wel eens enkele sjablonen tegen. De mooie gevulde doosjes zijn veel schaarser.

4 gedachten over “Universal-Schablone

 1. Wat een prachtige sjablonen . En dat mooie doosje erbij . Je komt het ook vaak tegen bij de uitzending van Kunst & Kitsch , verzamelingen zijn het mooist en het meest waard als het bijbehorend doosje er nog is . Het is goed te zien dat de kleinere letters het meest zijn gebruikt .
  Tegenwoordig zijn er weer sjablonen te koop om kaarten te versieren . Ik heb daar ook inmiddels een aardige verzameling van . Maar deze oude sjablonen zijn heel dun , nu zijn ze meestal veel dikker . Soms ook van plastic , ik heb ze zelf weleens gesneden . Een heel secuur werkje .
  En dan moet het niet een te moeilijk patroon zijn .
  Ik vind het prachtige hulpmiddelen , waar je heel veel mee kunt doen .
  Ook mooi om op textiel te werken .
  Een tijdje was het in om gesjabloneerde blokken te gebruiken om Quilts te maken .
  Berthi je moet toch wel een echte speurders neus hebben om al die mooie dingen te vinden !

 2. wat een leuk doosje! moest de inkt eerst met water aangemaakt worden? en is de inkt uitwasbaar en bedoeld om er overheen te borduren ?

 3. Gerrie,
  Speurders neus……
  Ik zeg altijd: op het juiste moment, op de juiste plek zijn. Soms lukt het en soms niet.
  Marcella,
  De inkt is inmiddels keihard. Ik vermoed dat je eerst de inkt met water moest aanmaken, daarna ging je met het kwastje over het sjabloon de initialen op het textiel aanbrengen en dan er overheen borduren. Als je na het borduren nog inkt zag ging dat er met de was uit.

 4. Leuk die sjablonen!
  Ik ga de mijne (die van mijn moeder) zoeken.Ik kan al zeggen: wat een verschil met de echte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *