Indigo sjaal uit Bali

In 1980 ging het echtpaar Van Akkeren voor een vakantie naar Noord-Bali. Zij ontmoetten daar Nyoman Sarmika, een jonge Balinees die in het hotel werkzaam was. Het echtpaar bezocht onder andere Nyoman’s dorp Pacung. Voor hen was het al snel duidelijk dat de bevolking kansarm was. Ze sloten de mensen van Pacung én Nyoman in hun hart en besloten te helpen. Al snel werd er een stichting opgericht die zich ten doel stelt fondsen te werven. Vele projecten komen tot stand. Eén van de projecten, voortgekomen uit het initiatief van het echtpaar Van Akkeren is het Surya Indigo Handweefproject. De kunst van het weven van bijzondere doeken wordt weer beoefend in Pacung in Noord-Bali.
In nummer 127 van Handwerken zonder Grenzen kun je meer lezen over het traditionele weefwerk in Pacung.

Op de Landelijke Dag van Federatie Landelijk Weefkontakt had ik het aardige echtpaar Van Akkeren als buren.
Vele mooie zijden en katoenen sjaals uit Pacung verkochten zij. De opbrengst van de verkoop komt helemaal ten goede aan de vrouwen die in Pacung weven. Uiteraard kocht ik een sjaal. Het is deze mooie katoenen indigo sjaal geworden. Om deze prachtige kleur blauw te krijgen moest er zo’n dertig keer geverfd worden. Heb je interesse in een mooie natuurlijk geverfde en handgeweven sjaal uit Pacung, stuur dan een email naar: f_vanakkeren@hotmail.com

8 gedachten over “Indigo sjaal uit Bali

 1. Wat weer een prachtig verhaal. De kleur is zoals altijd bij indigo indrukwekkend. In het eggie is hij natuurlijk nog veeeeeel mooier.
  Gr.

 2. ik heb nog steeds het nov/dec nummer van HzG niet ontvangen. Ik zal maar eens gaan bellen waar het blijft.

 3. Ik heb het nov/dec nummer van HzG ook nog niet. Als alles goed gaat komt het deze week. Een beetje laat…….!

 4. Beste Berthi,
  We zijn momenteel bezig een WebSite te bouwen voor Frank en Marga.
  Via Google kwamen we terecht op jouw prachtige website. Zouden wij vanuit 1 van onze pagina’s naar jouw mogen doorlinken?
  Met vriendelijke groet,
  Tom van Leeuwen
  PS: Mijn vrouw Carol verkoopt de Surya Indigo shawls in de Leidse Hortus voor Frank en Marga.

 5. Beste Tom,
  Natuurlijk mag dat.
  Frank en Marga verrichten ontzettend goed werk en hoe meer aandacht ze krijgen hoe beter. Wil je me even laten weten als de website klaar is?
  Veel succes met het bouwen van de website.
  Groeten van Berthi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *