De essentie van stijl

Ik vind het geweldig dat je tegenwoordig steeds meer voorproefjes van een nieuw boek kunt lezen voordat je uiteindelijk overgaat tot de definitieve koop. Vaak liggen ze bij de boekhandel, bibliotheek of zitten ze verpakt bij een tijdschrift. Zo kreeg ik het voorproefje in handen van ‘De essentie van stijl’, geschreven door Joan Dejean.

Vanmiddag deed Thijmen mee aan een competitie schaakwedstrijd bij de senioren. Als jongste deelnemer, twaalf jaar, speelde Thijmen op het zesde bord. Hij heeft zich goed staande gehouden. Thijmen kwam zeer goed uit de opening maar maakte na drie uur spelen een klein foutje waardoor hij de schaakpartij verloor. Thijmen vond het erg jammer. ‘Eigenlijk had ik de partij moeten winnen, ik stond er beter voor.’ De volgende keer beter en van verliespartijen leer je het meeste.

Ik was met Thijmen meegegaan en kon mooi in die drie uur bijlezen. Ik koos onder andere voor het voorproefje ‘De essentie van stijl’. Het is geschreven door een historica, die vertelt hoe alles wat wij nu als stijlvol ervaren in de zestiende eeuw tot stand kwam, dankzij het grandioze stijlgevoel van Lodewijk de Veertiende, de Franse Zonnekoning.
Enkele voorbeelden:
‘Diamonds are forever.’ Maar het waren nogal onbekende stenen, tot Lodewijk de Veertiende in 1669 verliefd op ze werd.
Samen koffie drinken in de stad is een populair tijdverblijf. Het eerste trendy café – waar koffie en gebak voor het eerst gecombineerd werden – opende zijn deuren in 1675 in Parijs.
Als we echt iets te vieren hebben, hoort er champagne bij. In 1670 creëerde Dom Pérignon de wijn waarvan de bubbels de kurk laten knallen.
Vrouwen bereiden zich voor op het nieuwe modeseizoen door modebladen te lezen. Het schrijven over mode ontstond in Frankrijk in het midden van de zeventiende eeuw.
De modeseizoenen begonnen officieel in januari 1678, toen Donneau de Visé in de eerste bijlage bij zijn krant – Le Mercure galant – aankondigde dat hij alle informatie die hij over mode kon verzamelen, aan het begin van elk seizoen zou publiceren. De eerste echte wintercollectie, van 1677-1678, bevatte borduursels. Voor de zomer van 1678 had ‘bijna iedere dame’ een kledingstuk dat was gemaakt van een ragfijne mousseline de soie, genaamd invisible.
Zo staat het boek vol met interessante wetenswaardigheden. Ik heb me prima geamuseerd met dit voorproefje, ook vooral omdat ik van geschiedenis houd. Snel ben ik dit boek gaan toevoegen op mijn verlanglijstje voor Sint-Nicolaas.

De essentie van stijl, Joan Dejean. ISBN 90-458-4853-8, luxe gebonden, met illustraties. Prijs € 24,90.

2 gedachten over “De essentie van stijl

  1. En, on top of it, vond hij ook nog het ballet uit 😉 Die Lodewijk XLV toch! Maar leuk boek, lijkt het me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *