Breiwerk uit Letland

Deze gebreide wanten en sokken uit Letland (niet uit Litouwen) kocht ik bij Constance Nieuwhoff. Zij is het afgelopen jaar naar Estland, Letland en Litouwen geweest. Al ruim vijftien jaar organiseert Constance Nieuwhoff textielreizen: Textiel – En – Route. Voor 2006 heeft ze weer een vol programma. Turkije, Peru, de Baltische Staten: Estland – Letland – Litouwen en er zijn plannen voor een reis naar Beijing en de Miao in China.

Deze wanten en sokken zijn gebreid naar een voorbeeld van oude patronen. De sokken zijn voor mij te klein maar met de dubbelgebreide wanten kom ik de winter wel door. Nog niet eerder had ik zulke dikke en warme wanten.

7 gedachten over “Breiwerk uit Letland

 1. mooi, dat breiwerk! ben jij weleens mee geweest op zo’n textielreis? de miao hebben ook dat heel fijne vouwwerk met piepkleine lapjes zijde; dat zou ik ook n wel eens willen proberen. Moet ik wel de goede materialen hebben natuurlijk

 2. Wat een degelijk en prachtig breiwerk ! De sokken zijn heel mooi , maar de wanten vind ik echt heel bizonder . De rand van de wanten doet me weer denken aan een paar mooie gebreide slofjes die ik eens van een vriendin kreeg , toen ik langdurig moest kuren . Ze waren op de voet kunstig ingebreid met een Noors motief . Een been in gips en dan voor controle om de twee / drie maanden naar het ziekenhuis . En daar zat ik dan te pronken op de brancard met mijn mooie slofjes aan .
  Iedereen was er weg van .
  Nou ik denk dat je van deze sokken en extra warme wanten nog lang plezier zult hebben .

 3. Hoi Marcella,
  Ik ben nog niet eerder met een textielreis mee geweest. Een bezoek aan de Miao in China staat bovenaan mijn lijstje. Misschien komt het er nog eens van.
  Ien Rappoldt had in 2001 een prachtige expositie in het Museon in Den Haag over de Miao. Zij heeft toen het boekje ‘Geweven verhalen’ geschreven. De moeite waard. Het is uitverkocht, maar Ien vertelde me dat er een herdruk gaat komen. Zij geeft cursussen gevouwen patchwork van de Miao uit zuidwest China. Daarbij heeft zij de juiste materialen. Van Ien hebt ik borduurzijde gekocht die de Miao vrouwen gebruiken. Je kunt het beste haar een email sturen: jrappoldt@worldonline.nl

 4. Ik zoek eigenlijk contact met constance textielreizen maar krijg alleen jouw weblog. Kun jij mij haar e-mailadresgeven, groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *