Hoofddoeken

Bij mijn e-mails zat een berichtje van Cindy van den Bremen. Zij is door de Premsela Stichting gevraagd om een weblog bij te houden gedurende een week. Haar activiteiten en overdenkingen zijn tot en met dit weekend te lezen op de site Design.

Cindy van den Bremen maakte van de hoofddoek haar afstudeerontwerp voor de Design Academy Eindhoven en ontwierp een serie sporthoofddoeken, die inmiddels in productie is gegaan. In 2002 stelde Cindy het boek Hoofddoeken samen, ISBN 90-5460-084-5.

Bij hoofddoekjes denk je niet snel meer aan Jacky Kennedy. De tijden zijn veranderd. Het zijn nu de moslimvrouwen en -meiden die maken dat de hoofddoek weer prominent in het straatbeeld aanwezig is. Van tijd tot tijd laait de discussie tussen voor- en tegenstanders op. Vaak wordt de hoofddoek geassocieerd met onderdrukking en fundamentalisme. Sommige moslimvrouwen dragen een hoofddoek als teken van emancipatie, als een bewuste uiting van hun identiteit of omdat de koran het zou voorschrijven.

Nu, zes jaar na haar afstuderen is de hoofddoek nog steeds actueel!

1 gedachte op “Hoofddoeken

  1. leuk! ik had al eens een artikel over de sporthoofddoek gelezen.
    Overigens zie je veel jonge meiden ook met zo’n kleiner hoofddoekje lopen. Ik vind dat er erg pittig uitzien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *