Kerstverlichting

Alhoewel Sint Nicolaas nog niet in het land is zijn de schappen in de winkels al gevuld met kerststallen, kerstballen, kerstverlichting etc.

Ik moet bekennen dat de kerstverlichting bij mij nooit naar de zolder gaat. Ik geniet het hele jaar door van de sfeerverlichting. De gekleurde bolletjes hangen in een oud Hindelooper kammenbakje. Je weet wel, zo’n bakje dat vroeger in de gang hing met vaak een spiegel erboven. Voordat je de deur uitging moest er een kam door je haren gehaald worden. Dit kammenbakje is gesigneerd met RH, Roosje Hindeloopen. Roosje is het enigste bedrijf in Hindeloopen, waar de Hindelooper meubelen nog steeds op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Het schilderen gebeurt nog steeds op traditionele wijze. Originele Hindelooper basiskleuren, rood, blauw, wit en groen, en motieven, sierlijke krullen en bloemen, worden nog steeds met de hand geschilderd. De echte Hindelooper producten herken je aan de signering RH, Roosje Hindeloopen.

In het Hidde Nijland Museum Hindeloopen zijn prachtige voorbeelden van 18e eeuwse Hindelooper schilderkunst te bewonderen.

2 gedachten over “Kerstverlichting

  1. een reisje Hindeloopen heb ik er wel voor over. Mooie websites De Hindelooper dracht is ook zo mooi.
    Wat je kerstlichtjes aangaat: er schijnt een website te zijn waar je anoniem kunt tippen wie er voortijdig zijn lampjes ophangt…pas maar op 😉

  2. Het is absoluut de moeite waard om naar Hindelopen te gaan. Naar het museum ben ik al eens geweest. Prachtig. En, inderdaad de Hindelooper dracht is schitterend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *