Borstrok

Was het in de jaren zestig ook nog ‘lekker knus’?

Mijn moeder breide in die tijd ontelbare borstrokken voor de kinderen! Er ging geen avond voorbij zonder een aantal naalden gebreid te hebben. Het tikken van de pennen hoorde er gewoon bij. Met de komst van de vele breigroepen gaat dit vertrouwde geluid weer helemaal terug komen.

26 gedachten over “Borstrok

 1. Voor mij is dit nostalgie die ik niet zelf gekend heb. Als kind droegen wij hemdjes van Gerzon of de Bijenkorf, wij hadden centrale verwarming en een douche.Ik heb pas veel later gehoord dat er in diezelfde tijd mensen op zaterdag in een teil gingen. Een breiende moeder heb ik niet gekend; zij bakte koekjes met ons en ’s avonds deed ze mee met onze spelletjes, scrabble was bij ons erg in en sjoelen. Ik was degene in ons gezin die breide. Oma voorzag mij voortdurend van restjes wol en andere leuke dingetjes en daar maakte ik kleertjes van voor mijn pop. Knus was het wel in die tijd!

 2. Ik ben wat jonger, heb weinig herinneringen uit de jaren ’60… maar ik kan mijn moeder uittekenen, in haar eigen stoel bij de kachel, met breiwerk.

 3. De tafel, het gebrek(?) aan televisie, en de spelletjes herinner ik me nog heel goed uit de jaren vijftig en begin zestig. Mijn ouders hadden nog een kolenhaard tot ver in de jaren tachtig, omdat wij geen gasaansluiting hadden (mijn moeder kookte electrisch, juist weer heel modern). Maar gebreide borstrokken heb ik gelukkig nooit mee hoeven dragen.

 4. Heel herkenbaar die borstrok, zie ook mijn verhaal bij onderbroekendag. Wij droegen ook zulke borstrokken en gebreide onderbroeken van wol over het gewone katoenen ondergoed heen. Ik ben nu 40 maar heb het ongeveer tot aan het eind van de lagere school moeten dragen van mij moeder tot ongeveer 1975 dus. Wij woonden op een boerderij en waren altijd veel buiten, in de kou. Als de “R”dan in de maand was kwam het wollen ondergoed weer voor de dag.

 5. Als de ‘R’ in de maand was kwam tegelijkertijd die vieze levertraan tevoorschijn. Als ik er nu nog aan denk ga ik ervan gruwelen.

 6. mijn moeder naaide vooral, onze kleren (uit noodzaak). nu naait ze nooit meer. breien en borduren was er niet bij, dat deden we uit onszelf…
  groetjes

 7. Hallo Berthi,
  Mijn moeder breidde ze ook:”de wolle liefkes” Ik ben van 1964 en droeg ze tot de vierde klas lagere school. Toen hoefde het niet meer. Mijn moeder ging naar de 3suisses winkel in de Neerstraat in Roermond en vanaf die dag breide ze volgens de mode; uit de 3suisses-boekjes van de jaren 70! Mijn passie voor breien stamt ook uit die tijd.

 8. Hoi Miriam,
  Leuk om je verhaal te lezen. Jammer dat de website niet werkt. Ik weet niet wat er mis is, maar kun je het nog een keer doorgeven.

 9. Hoi Berthi en anderen
  Soms denk ik erover om voor mezelf weer zoiets te breien. Ik vond het heerlijk warm. En wij hadden ze in 2 soorten.Ribbels (alles recht gebreid) voor door de week en tricot gebreid voor de zondag.
  Frea

 10. Hoi Berthi
  Waarom dat verschil er was weet ik eigenlijk ook niet. En alles in recht breien of tricotsteek maakt qua snelheid ook niet uit. Ik vond de zondagse trouwens wel mooier. Wat ik eigenlijk wel leuk vind in de reacties die je gekregen hebt is dat het woord borstrok toch een woord is wat in meer delen van Nederland gebruikt werd. Ik dacht nl. dat het een Gronings woord was.
  Frea

 11. Hoi allemaal !
  Wat leuk om dit allemaal over de borstrok te vinden !
  Ik zat gisteren bij de kapper en om een of andere reden liet ik het woord “borstrok” vallen. Daar hadden ze nog nóóit van gehoord, ofschoon de “oudste” kapster toch wel zo omstreeks 40 jaar was. Ikzelf ben 67 en heb ze zeker wel gedragen, mijn moeder heeft ook heel veel gebreid en kon dat ook goed, ikzelf bracht er niet veel van terecht, helaas.
  Omdat het al zo lang geleden is dat de laatste reactie geplaatst is, denk ik niet dat dit nog gelezen zal worden, maar ik wilde het toch even kwijt.
  Groetjes, Andrea

 12. @Andrea Grofics, jawel hoor, dit wordt gelezen. Je reactie zie ik bij ‘laatste reacties’ staan.
  Erg leuk dat je deze reactie over de borstrok plaatst. Als we nu met z’n allen vaak genoeg het woord borstrok laten vallen, dan wordt het niet vergeten!:-)

 13. Ontdek ik een leuk verhaal over borstrokken.
  Ja ik heb ze ’s winters ook gedragen. En later heb ik er ook nog een paar gebreid voor mijn oma. Die droeg ze zomer en winter.
  Ik heb nog een stukje breiwerk bewaard (gered uit de lappenmand) omdat ik het patroontje zo leuk vond.

 14. Hallo Berthi,
  Wat leuk hier ‘de’ borstrok te zien! Heb je er misschien een patroon van? Het lijkt me zo leuk er zelf eens een te breien. Wat was ik blij vroeger als ik in de lente weer ‘met zonder borstrok’ en even later zelfs ‘met zonder hemd’ naar buiten mocht! Ik stam dus uit begin jaren ’50 🙂
  Hartelijke groet,
  Anke

 15. Leuk, al die verhalen over de borstrokken.
  Ook ik heb ze gedragen, toen ik klein was.
  En bij ons werd er ook nog een medaillonnetje van de heilige Maria aan een sluitspeldje op de borstrok gespeld. Ik kan me niet herinneren dat ik er een hekel aan had. Het hoorde er gewoon bij en het was heerlijk warm in de winter.

 16. Ineens schoot me (59) het woord “borstrok” te binnen. Met mijn man (66) over gehad en volgens hem was het katoen, volgens mij van wol.
  Hij heeft ze nooit gedragen, maar woonde ook in Amsterdam, ik in Ottersum (dorpje in noord Limburg) dus dat zal t vetschil zijn 😉
  Meteen gaan “googelen” en beland dan hier: een forum over borstrokken.
  Wat een wereld van verschil maken wij mee in ons leven!

 17. @Hetty Smits, leuk om je reactie te lezen en de generatie van nu zal het woord borstrok niet kennen. Zij dragen vaak een T-shirt onder hun blouse of trui.

 18. kan iemand mij vertellen hoe de speldjes heten die op de borstrok gespeld werden.
  Ik heb er nog een van mijn zoon, die heeft nu twee dochtertjes gekreken en ik zou het leuk vinden hen die allebei een te geven

 19. Ja, mooi over die borstrok. Ik ben geboren in 1952 en ik heb ze ook gedragen. ik zou denken ze waren van wol, want ze kriebelde. Mijn moeder breide ze ook zelf. volgens mij was het gemakkelijk. Het waren twee lapjes en twee smalle lapjes voor de schouderbandjes. dat scapuliertje dat hadden wij ook. Jammer dat ik dat niet meer heb.
  Wie weet er iets meer over babykleertjes van rond 1900. ik ben er naar op zoek vanwege een boek dat ik schrijf

 20. @Smit, de borstrok was inderdaad niet zo moeilijk om te breien. Het gaat om een simpel patroon. Leuk dat je een boek aan het schrijven bent over babykleertjes. Als je meer wilt weten over de babykleertjes van rond 1900 dan moet je onder andere gaan zoeken in boeken die over streekdracht gaan. Ik weet niet precies of je een uitgebreid boek over dit onderwerp gaat schrijven of meer een globaal overzicht wilt geven…

 21. Wat had ik er vroeger een hekel aan . Ouderwets . Ik stopte de borstrok stiekem in een oude klomp van mijn vader. Nu 55 jaar later lijkt het mij een uitdaging om deze nu zelf eens te breien . Maar wat voor garen te gebruiken .

 22. @Gryt, vandaag de dag zijn er zoveel verschillende soorten en goede garens, dus keuze genoeg. Ik droeg een borstrok die gebreid was van stug katoen. Niet bepaald fijn om te dragen.

 23. Net een gehaakt van wol. Stel dat binnenkort t gas op de bon gast. Haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *