Aenne Burda 28.7.1909 – 3.11.2005

Aenne Burda (96) is woensdagnacht in haar geboorteplaats Offenburg overleden. Burda nam in 1949 een kleine mode-uitgeverij over en bouwde dat uit tot een grote uitgeverij voor modepublicaties.

In 1950 kwam het tijdschrift Burda op de markt. De kracht van het tijdschrift was dat de vrouwen de kleding uit het blad konden namaken, aan de hand van de patronen die toegevoegd werden.
Al jaren verschijnt het tijdschrift in een Nederlandse vertaling en kreeg tal van navolgers. In 1987 was Burda het eerste westerse tijdschrift dat in de Sovjet-Unie mocht verschijnen.

De leiding van de uitgeverij is nu in handen van haar zoon Hubert.

Van Aenne Burda is een biografie verschenen: ‘Die Macht des Schönen’, ISBN 3-430-11194-3.

6 gedachten over “Aenne Burda 28.7.1909 – 3.11.2005

  1. Gisteravond las ik dit bericht ook . Ze heeft toch een mooie leeftijd bereikt . De laatste jaren niet meer maar eerder heb ik veel uit de Burda gewerkt . En dan de vele handwerkbladen die werden uitgegeven .

  2. Ik had het in de krant gelezen maar ik wist eerlijk gezegd niet dat er een mevrouw Burda was. Leuk dat je er ook een foto bij hebt geplaatst.

  3. Hoi Berthi, natuurlijk kende ik de naam Burda, maar ik dacht dat het net als margriet en Libelle een verzonnen naam was, ik wist niet dat de naam verbonden was aan een persoon.

  4. Natuurlijk, Marcella. De naam Burda hoeft inderdaad niet verbonden te zijn aan een persoon. In dit geval is het toevallig wel, maar met de Margriet en Libelle is dat voor zo ver ik het weet niet het geval.
    Het is maar goed dat we van elkaar kunnen leren! Dan blijft het ook boeiend en interessant.

  5. Hallo Berthi, ik wist het ook niet, dat Burda de achternaam van de uitgeefster was… In 1984 breide ik uit haar blad een trui met een oceaangolf in 27 kleuren(!) Het was mijn moeilijkste project ooit! Ik heb hem helaas niet meer, de tand des tijds heeft het katoen opgegeten… Rest mij alleen een fotootje in mijn album.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *