Stitch ’n Bitch-groepen

Het aantal breigroepen in Nederland neemt snel toe. Zo is er afgelopen woensdag de Stitch ’n Bitch-groep Venlo, SnB Venlo, van start gegaan. En gisteren de SnB-groep Breda. Wil je meer informatie over de SnB-groepen surf dan naar de StitchnBitch Pagina.

Iedereen is welkom bij de breigroep. Kun je nog niet breien, geen probleem. Er is altijd wel iemand in de groep die je kan helpen. Op een vaste avond gaan we gezellig met z’n allen breien in een café. Alleen de drankjes zijn voor eigen rekening, verder kost het niets. De bedoeling is om een zo’n groot mogelijk gevarieerde groep te krijgen, jong en oud samen. Van elkaar kunnen we immers veel leren.
De SnB-groepen hebben een eigen speciale internetpagina voor uitwisseling van ideeën, patronen en ideetjes.

Na een pauze van enkele jaren heb ik weer de kriebels gekregen. Ik heb de draad opgepakt en ben begonnen aan een nieuwe uitdaging: ‘sokken breien.’ Op de foto zie je het begin van mijn eerste sok die gebreid wordt met ‘uitgetrokken’ garen. Dit garen komt van een trui die ik in mijn jeugd heb gedragen. Wie wat bewaart, heeft wat! Vroeger vond ik het niet leuk om telkens een ‘nieuwe’ trui te dragen van oud garen.

7 gedachten over “Stitch ’n Bitch-groepen

 1. Leuk! sokken breien is fijn, een snel project en goed draagbaar. Je kunt er heel veel in kwijt. Ik vind het wel dapper dat je het op vier naalden doet, Berthi, met 5 heb ik toch het gevoel dat ik meer ruimte heb om te manouvreren.
  LIes (van de juist opgerichte SnB Haarlem)

 2. ook ik vind vijf naalden prettiger dan vier. nog fijner zijn de korte sokkennaaldjes van 15 of 20 cm. de lange naalden die ik op jouw foto zie, zitten mij gauw in de weg.

 3. Geen idee, hoe je met vijf naalden moet breien!
  Ga ik vast eens uitproberen. De sokkennaaldjes van Wolhalla heb ik inmiddels ontvangen. Maar laat ik maar eerst deze sokken afmaken. Ik ben niet zo snel als de andere SnB-ers.

 4. Zijn de bamboenaaldjes vergelijkbaar met de rosewood (van Pony Needles)? Zelf brei ik sokken het liefst op 4 korte naaldjes. Tot een half jaar geleden gebruikte ik lange naalden, eenmaal gewend aan de korte wil ik geen andere meer!

 5. hoezo heeft venlo een SnB groep!!!!!!!!!! en ik woon er nog wel, nog NOOIT van gehoord………HELP??????? 🙂
  zou het leuk vinden mee te doen (denk ik)
  groetjes
  berti

 6. Hoi Berthi, je had gevraagd of ik een stukje wilde schrijven over mijn oude doos met herinneringen. Okay, hier komt het.
  Wij hadden 6 kinderen waarvan 2 jongens. Al vanaf het begin van de kleuterschool leerde moeder ons breien. Eerst poppendasjes. Dat was om ons recht te leren breien. In de eerste klas moesten we 5 naalden breien. Dat waren geen poppendasjes meer, maar van die lange borststrokken. Je begon aan de voorkant en eindigden aan de onderachterkant. Voor een kind was dat een eindeloze lap. In de tweede klas moesten we 10 nld. breien. Vanaf de vierde 25 nld.
  Toch zag ik nog kans om buiten te spelen. We breiden ook onderbroekjes waarvan de ribbels in onze achterste kwamen te zitten. Vooral als het heet was. Ook wolletjes en sokken…soms mocht je een trui breien, boy dat was een feest. We zaten met zijn allen rondom de grote tafel. De buurvrouw met haar moeder kwam ook elke avond. Vader zat meestal schoenen te lappen voor ons en tevens vertelde hij een verhaal met vervolg. Net als het heel spannend was stopte hij en wij hingen a.h.w. aan zijn lippen. Later vertelde hij dat hij de hele dag nodig had om aan een vervolg te komen. Of die tijd beter was? Neen zeker niet, maar mijn creativiteit is wel door die omstandigheden gevormd. Na de oorlog borduurde ik ook nog jute zakken en dat werden mooie kleedjes voor de haard. Ik brei nog steeds, quilt en maak af en toe nog wat kleding.
  En ik geniet van elke dag. Leeftijd is geen probleem. De geraniums bloeien ook wel zonder mij. O ja, ik ben geboren 25-4-1936.
  Groetjes allemaal en tot ziens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *