Week van de Lingerie

De Week van de Lingerie is bijna voorbij. Vandaag wil ik nog een fragment uit het boekje ‘Een in de was, een in de kast, een aan de bast’ van Corrie de Groot aanhalen.

Zwart perlon ‘periodiekbroekje’ met plastic kruis 1950.
Zwolle: ‘Oh, wat heb ik dit zwarte broekje gehaat! Eerst wurmde je een cellulose-verband in dat plastic klemmetje. Dan trok je ’t broekje aan. Bij iedere stap kraakte het plastic kruis, de mensen konden je horen aankomen. Na een poosje begon dat plastic hard te worden, het was niet bestand tegen een goede wasbeurt. Het begon dan te schuren tegen je dijbenen, de randjes waren hard en scherp. Dan ging het plastic scheuren. Repareren was niet mogelijk. Je kon maar het beste het plastic er uitknippen maar dan had je geen periodiekbroekje meer. Zomaar een nieuwe kopen deed je ook niet, dus was je blij als hij na vijf dagen weer de kast in ging. Na een maand haalde je hem weer te voorschijn en dan leek het of hij nog harder was geworden. Dat voelde niet goed. Dat werd weer vijf dagen kraken en voorzichtig lopen. O, wat haatte ik dat broekje.’

3 gedachten over “Week van de Lingerie

  1. Het bestaan van dergelijke broekjes kan ik mij helemaal niet herinneren . Er werd toch heel wat bedacht ( uitgevonden ? ) om te proberen het de vrouw wat aangenamer te maken . Maar ja als je je al krakende moet voortbewegen…….dan was toch de badstof bescherming wel geruisloos .

  2. het krakende voortbewegen was één ding, maar wie kent het gevoel niet van heel diep in de grond willen zakken als je als puber met zo’n enorm pak cellulosegebeuren bij de kassa je buurjongen tegen het lijf liep.
    ik wordt nog rood bij de gedachte

  3. We zijn er de afgelopen jaren dan toch op vooruit gegaan!
    Toch goed dat dit soort verhalen vastgelegd worden voor de volgende generatie. Voor je het weet gaat er teveel informatie verloren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *