Onderbroekendag

Elke dag heeft tijdens de Week van de Lingerie een thema. Vandaag is het ‘Onderbroekendag’.

Wat een onderbroek van formaat! En die heb ik als kind gedragen!

In mijn herinnering hadden we altijd steenkoude winters. De ijsbloemen stonden op de ruiten. Warm ondergoed was belangrijk. Een hemd, daar overheen een gebreide borstrok. Een katoenen onderbroekje en dan de gebreide onderbroek. Waarschijnlijk was er niet voldoende wit garen en is er zodoende geel bijgekomen. Wellicht van een uitgehaald gebreid kledingstuk.
Let vooral op het stopwerk in de gebreide onderbroek. Er werd niet snel iets weggegooid of vervangen. Zat er een gaatje in dan werd dit op dinsdag, de naai- en versteldag, keurig gestopt!

12 gedachten over “Onderbroekendag

  1. alhoewel onze bouwjaren vermoedelijk niet ver uiteen liggen had ik thuis geen gebreide onderbroeken. Dat was maar goed ook, mijn moeder kon niet breien en verstellen al helemaal niet. Het formaat komt wel overeen, in plaats van gebreide muizentandjes hadden mijn onderbroeken een kantje. Als het elastiek stuk was werd er een nieuw stuk door heen getrokken aan een veiligheidsspeld, knoopje erin en dat was het. Vond ik toen al een lelijke oplossing. De onderbroekjes van mijn pop werden door mij hersteld, elastiekje netjes aan elkaar genaaid en dan het zoompje weer vastgezet.

  2. Gebreide onderbroeken mogen dan ouderwets zijn, Sinterklaas brengt onze dochter dit jaar setjes gebreid ondergoed voor haar Baby Born voor elke dag van de week. Lekker warm en zo eenvoudig te breien dat ze dat later zelf ook gemakkelijk na kan breien.

  3. na de tien meter “schoon” breien van berthi’s mam en de baby born onderbroeken jeuken mijn vingers om iets te gaan breien..Ik geloof dat ik een van de weinigen was op de lagere school die daar enig genoegen in kon ontdekken. Leuk om te lezen dat er nog “breipieten” bestaan 😉

  4. Kan me de tijd ook nog goed herinneren. Ben nu 40 jaar en woode in mijn jeugd op een boerderij. De mensen waar mijn ouders de boerderij van kochten hadden geen kinderen en de vrouw mocht zeer graag breien. Dat deed ze dan met name voor ons. En tot mijn 10e jaar moest ik dus ook altijd weer het gebreide ondergoed aan over het normale ondergoed. Hoewel het van wol was kan ik mij niet meer herinneren dat het prikte of jeukte. Wat erger was dat je er met gym mee werd geplaagd, er waren toen nog maar 2 of 3 kinderen die het ook droegen. Vanaf mijn elfde hoefden we het naar school niet meer aan, maar als we thuis kwamen, was het “speelkleren en wollen ondergoed aan”. Tegenspreken mocht niet dus mopperend trokken we het weer aan tot aan het eind van de lagere schooltijd in 1975. Terugkijkend denk je wel eens waarom maakten we ons zo druk, het was lekker warm en het zat onder je andere kleren, waarschijnlijk was het meer afzetten tegen iets wat je in die tijd ouderwets vond.

  5. Ted,
    Leuk om je verhaal te lezen. Vroeger dacht ik dat ik als enige het gebreide ondergoed droeg.
    Wat vind ik het leuk om al die herkenbare verhalen te lezen!

  6. Hi , Ik ben een man die regelmatig wollen onderbroeken draagt ! Het is gewoon zalig ! Ik laat ze maken in Amerika , Canada , … Het is een probleem dat er hier in Europa nauwelijks van die broeken gemaakt worden . Vermits de verzendingskosten zo hoog oplopen zou ik het fantastisch vinden indien er ook hier mensen zouden te vinden zijn die dit zouden willen maken(breien) . Indien je dit inderdaad zou willen proberen te maken , kan je mij een mailtje geven … Hopend op positieve reacties … Indien je weet hebt waar ik dit in Europa op de kop kan tikken , laat het me gerust ook weten ! Met Dank !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *