Gebreide oefenlap

Het was heel gebruikelijk dat kinderen vroeger een oefenbreilap maakten. Veel is daar niet van bewaard gebleven. Vaak zal het breiwerk uitgehaald zijn om het garen opnieuw te gebruiken.
Op de linker foto is een oefenbreilap, begin twintigste eeuw, te zien. De initialen JZ, van de breister, zijn erin gebreid. De lap is 78 cm lang en 8 cm breed. Op de rechter foto zie je een breilap die door mijn moeder in 1997 is gebreid. De lap heeft een lengte van ruim 10 m en een breedte van 17 cm. Allemaal verschillende breipatronen! De initialen en jaartal zijn er later op geborduurd in kruissteek. De breinaalden en het garen wat mijn moeder heeft gebruikt voor het breien, wordt bewaard bij de lange breilap.

14 gedachten over “Gebreide oefenlap

 1. ja, die verhalen ken ik nog wel van m’n oma: dat ze eerst zoveel naalden moest breien voor ze mocht spelen enzo
  maar of ze ook ooit een oefenlap heeft gebreid, zou ik niet weten. wel leuk als je zo’n herinnering zou hebben.
  groetjes

 2. Ik ben bezig met een souvenier de ma jeunesse en wil t.z.t. daar ook een gebreid gedeelte in maken. Ik heb dus met enige bewondering naar het vakwerk van je moeder gekeken. Het ziet er heel mooi uit!
  Groetjes,

 3. Ja, je moest inderdaad een aantal naalden breien voordat je buiten mocht spelen. Die verhalen ken ik ook.
  Marcella, je moet zeker een breiwerkje op je souvenir toevoegen. Is erg leuk!
  Groetjes, Berthi

 4. leuk die proeflapjes. ik heb twee jaar geleden een boek met breipatronen gekocht, en om te testen heb ik toen een sjaal gebreid waar ik elke 10-15 cm wisselde van patroon. leuke oefening, en het was uiteindelijk een leuk kado voor een breiende vriendin…

 5. Mooi Berthi, heeft je moeder dit zelf ontworpen of is hier een voorbeeld van?
  Ik moest ook in mijn jeugd van mijn moeder iedere dag 10 naalden breien daarna mocht ik buiten spelen.Het werd geen oefenlap maar meteen een kledingstuk.Mijn moeder was namelijk een ster in het breien, en oefenen vond ze onzin.

 6. @Ria, hier is geen voorbeeld van. Mijn moeder is gewoon begonnen met breien en heeft overal breipatronen gevonden.

 7. Ik vind het heel mooi, en heb direct zin om ook te beginnen. Nu ben ik al bezig (planning) met 10 meter te borduren in allerlei steken, heb al ongeveer 2.20 af. Maar breien lijkt me ook leuk.

 8. @Janita, 10 meter borduren… wat een fantastisch plan.
  @marian’ne m, Ria plaatste deze reactie al op 20 juli!

 9. Berthi, ik kom haar ook nergens meer tegen. Kan mij niet herinneren of ze verteld heeft dat ze op vakantie zou gaan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *